Cataracts lindura te fëmijët


 • Katarakt kongjenital: Pse?
 • Next - më keq?
 • Nuk do të dëmtojë
 • Syze, lente, ose protezat?
 • Mark në kohë - ose më herët


  Katarakt kongjenital: Pse?

  Sy - është në thelb një dhomë të errët me një dritare të vogël - lente. Nëse dritarja është e pastër, dritë i lirë vjen në. Dhe në qoftë se është i errët, muzg mbretëron brenda. Shkalla e mjegull e dendur mund të jenë të ndryshme. Ndonjëherë një vend i vogël në buzë të lente, e cila praktikisht nuk na ndalojë nga duke parë. Por nëse trazim kap të gjithë lente, vizion ul në mënyrë të konsiderueshme. Konturet e objekteve janë të paqartë, dhe bota është i zhytur në mjegull. Në raste të rralla, lente nuk është e qartë, dhe pastaj ndryshimi midis dritës dhe hije mezi të dukshme.

  Shkaqet e kataraktit të lindur në atë që mbetet një mister. Në disa familje verbëri kaluar nga brezi në brez, por më shpesh fëmija është i lindur me cataracts në prindërit e të shëndetshme. Është e njohur se nëna veçanërisht e rrezikshme për infeksion fëmijëve sy transferuar gjatë shtatzënisë, infeksion cytomegalovirus, herpes, toxoplasmosis.

  Disa studiues i lidhur me mosfunksionim kongjenitale katarakt e gjëndra parathyroid të nënës dhe fetusit. Pajisje moderne tejzanor mund të zbulojë cataracts lindura para lindjes dhe paraprakisht të përgatitur për trajtim.


  Next - më keq?

  Cataracts mund të ndodhë në një sy apo të dy amaze.


  Nga kjo varet nga koha e trajtimit. Zgjedhja e metodës është përcaktohen me të njëjtën shkallë të kataraktit.

  Në shumicën e rasteve, katarakt kongjenital nuk përparojë (ndryshe nga kataraktit në ato moshuarit), dhe si një fëmijë i lente në rritje nuk mutniye. Fatmirësisht, ajo nuk kalon nga njëra syrit te tjera. Megjithatë, mjekët këmbëngulin për trajtimin nga një moshë të re. Fakti që zhvillimi i plotë i syve duhet gjithmonë të marrë stimulim pamor. Vetëm qelizat e retinës fillojnë të veprojnë në fuqinë e plotë dhe do të qartë mënyrat në të cilat informacioni është transmetuara nga syri në tru.

  Pas lindjes së çdo fëmije sheh gjëra fuzzy, mjegulluar pak. Get yjet mjaft të formuara vetëm dy vjet - dhe me kusht sy vazhdimisht punon. Kur lente me re, retinë dhe është gjetur në qelizat e errët nuk do të marrë ngarkesën e duhur.

  Njerëz të vjetra mund të shtyjë kirurgji: në retinë e tyre ka qeliza të "trajnuar". Dhe në katarakt kongjenital punuar kundër fëmijës. Nëse dy vitet e para të syrit mëson për të punuar, ajo nuk do të funksionojë kurrë. Kjo është arsyeja pse kjo nuk ka kuptim për të vepruar me cataracts lindura pas dy vjetësh. Edhe nëse ju hiqni lente me re, drita do të bjerë në zonën e vdekur, e cila është në gjendje të perceptojnë informacionin vizual.

  Sot nuk ka shërim, duke u kthyer transparencën lente. Si për të përmirësuar gjendjen? Ka dy mundësi: ose të përpiqen t'i përshtateni jetës me një lente me re, ose fshijë.

  Studime të shumta kanë krijuar kohë optimale për një operacion të tillë: me katarakt të plotë në një sy ajo është larguar gjatë pas lindjes dhe në arritjen 6 javë e saj të moshës; në të dy sytë - në varg prej tre deri në katër muaj. Nëse pamje ruhen pjesërisht, që është e turbullt kapur një pjesë të vogël të lenteve, operacioni nuk mund të jetë e nevojshme.


  Nuk do të dëmtojë

  Nën anestezi të përgjithshme, duke përdorur instrumente të vogla kirurgjikale, bëri një prerje të vogël, përmes të cilit lente është larguar.

  Në të rriturit ajo shkatërrojë ultratinguj, por në fëmijët lente aq fleksibël dhe lakueshëm, hiqet lehtë edhe përmes një prerje mikroskopike.

  Komplikimet pas transaksion të tillë (gjakderdhje ose infeksionit) janë të rralla. Fëmija operuar zgjohet me një fashë mbi një sy, të cilin ai do të veshin disa ditë. Foshnja ndjen dhimbje, kështu që së shpejti do të ndjeni një rritje të fuqisë dhe energjisë që ju duhet të mbajë prapa për një muaj - për të mbajtur joints paprekur-sigurinë dhe për të parandaluar dëmtim të syve. Përveç kësaj, disa javë do të duhet të gërmoj pika dhe rregullisht shfaqet okulist.

  Gjatë operacionit, kirurgët të hequr vetëm lente. Capsule shtrënguar brenda cilën është vendosur, është në sy. Me kalimin e kohës ajo mund pomutnity, dhe pastaj duhet reoperation. Për fat të mirë, kjo nuk ndodh shpesh.


  Syze, lente, ose protezat?

  Lente kryen një funksion jetik: ndryshon lakim e saj për të pikërisht të përqëndrohet rrezet e dritës në retinë. Pas fshirjes këtë rol të marrë mbi syzet, lentet e kontaktit apo protezë - një lente artificiale. Çdo metodë ka avantazhet dhe disavantazhet.

 • Syze
 • Rekuizitë . Kjo është metoda më e sigurt e korrigjim vizion. Syzet nuk e dëmtojnë dhe nuk irritojë sytë, të lehtë për të vënë në dhe të marrë jashtë.

  Cons . Mundohuni të mbani syzet për fëmijën e tij, hundë-vjeçar të paktën pesë minuta! Por, për fëmijët më të vjetër është ideal. Për fat të keq, pas katarakt kirurgji kërkon një syzet shumë të trasha që nuk më pëlqejnë dhe prindërit dhe fëmijët.

  Nëse operuar vetëm një syze anuluar. Truri nuk është në gjendje të perceptojnë siç duhet informacionin nëse një sy fokusohet në mënyrën e zakonshme, dhe një tjetër - përmes qelqit.

 • Lente kontakti
 • Rekuizitë . Lente mund të jetë i veshur në një sy, dhe të dy. Krahasuar me syzet janë më të butë korrigjimin vizion dhe nuk prishin pamjen.

  Cons . Fut dhe për të hequr thjerrë një fëmijë të vogël (nën pesë vjet) - një vakt të vërtetë.

  Ata bien kur fëmija fërkon sytë e tij, çdo e humbur tani dhe pastaj. Nëse ju nuk bëni kujdes për to si duhet, lente mund të jetë një burim i infeksionit.

 • Lente artificiale
 • Rekuizitë . Lente artificiale - një lente të vogël, i bërë nga akrilik apo PMMA (PMMA), e cila është futur në sy në vend të papërdorshme, lente me re.
  Protezë nuk kërkon mirëmbajtje, përveç se vizitave të rregullta në një okulist. Nuk është e nevojshme për të hequr ose të ndryshojë.

  Cons . Në rast të problemeve të paparashikuara protezë e vështirë për të hequr ose zëvendësuar. Lente artificiale nuk i përshtatet fëmijët shumë të vegjël (deri në dy vjet), sepse në këtë moshë sytë kemi rritur me shpejtësi dhe në ndryshim para syve tanë.

  Një tjetër "por": në të moshave të ndryshme kanë nevojë për fokus të ndryshëm, kështu që ndonjëherë edhe fëmijët me një lente artificiale duhet të mbajnë syze ose lente. Kur instalimi protezë pak rrit turbullt e probabilitetit e kapsulës lente në të ardhmen.


  Mark në kohë - ose më herët

  Shko tek një okulist sa më shpejt të jetë e mundur, madje edhe para se fëmija është një muaj. Pritja e parë Doctor zakapaye fëmija bie të zgjerohet nxënësin dhe me kujdes të shqyrtojë fundus. E vetmja mënyrë për të zbuluar problemin në hershme Fazat e trajtimit të mundshme të parakohshme. Në asnjë mënyrë nuk vënë jashtë duke shkuar te mjeku nëse:

 • nxënës e foshnjës nuk është e zezë dhe gri ose bardha;
 • Fëmija vazhdimisht fërkon sytë e tij;
 • qepallat fryrë gjatë gjithë kohës;
 • Fëmija shpesh duke mbuluar një sy;
 • tund kokën e tij dhe tilts atë përpara tani dhe pastaj vezullon;
 • në moshën dy muaj nuk e njohin nënën e saj dhe mban asnjë mendim mbi këtë temë;
 • Sytë fëmijë gjatë gjithë kohës "running" - për asnjë arsye të dukshme duke lëvizur nga njëra anë në tjetrën.

 • Informacion nga neni Natalie Litvinenkos "katarakt kongjenitale tek fëmijët."