HIV dhe AIDS


 • HIV dhe AIDS
 • Ku e bëri HIV?

 • HIV dhe AIDS


  Trajtimet ekzistuese për sot (e ashtuquajtura terapi shumë aktive antiretrovirale, ose HAART) të lejojë një person me HIV (HIV-pozitiv) të mbajtur nivelet normale të mbrojtjes imune që parandalon fyese SIDA për shumë vite.

  Kështu, trajtimi i mundëson njerëzve me HIV-pozitiv për të jetuar një jetë të gjatë dhe të plotë. Një person është HIV pozitiv, por nuk zhvillojnë SIDA. Në trajtimin reduktuar rrezikun e transmetimit.

  Mekanizmi i veprimit të virusit vijon: hyrja trupit, HIV ndikon nje kategori caktuar të qelizave me sipërfaqen ashtuquajturës CD-4 receptorë.

  Këto janë qelizat e imunitetit, qelizat T dhe makrofagët, dhe të përshtatshme për të indeve nervor qelizat microglia. Efekti kryesor i virusit është në skenë dhe AIDS është se sistemi imunitar është dobësuar, që po zhvillohet mangësi imune: një person është e ndjeshme për shumë infeksione, të quajtur oportuniste. Këto përfshijnë pneumoni Pneumocystis, tuberkulozin, candidiasis, herpes zoster, etj

  Trajtim HIV fillojnë kur përqendrimi i virusit në rritjen e gjakut është e ashpër ose në një mililitër gjak prej më pak se dyqind rezistojë qelizat infeksionit (T-ndihmësit).


  Në këtë pikë sistemi imunitar i personit HIV-pozitiv kundërshtuar me sukses në sëmundjet e ndryshme dhe nuk kanë nevojë për recetë.

  Ku e bëri HIV?

  Nuk ka asnjë përgjigje të vetme për këtë pyetje, për fat të keq, nuk ka. Nuk janë vetëm hipoteza. Secili prej tyre ka justifikim e saj në botën akademike, por ato mbeten vetëm supozime - e mundshme dhe për disa versione shumë të diskutueshme të asaj që ndodhi.

  Hipoteza e parë e origjinës së HIV-it lidhur me majmunët. Ajo shprehu mbi 20 vjet më parë, një studiues amerikan B. Corbett. Sipas shkencëtarit, HIV i parë mbërriti në gjakun e njeriut në të 30-ta të shekullit të kaluar nga shimpanzetë - ndoshta kafshimin e një kafshe apo trupave të njeriut gjatë përpunimit.

  Ky version është një argument serioz. Një prej tyre - Gjaku u gjet chimp është me të vërtetë një virus i rrallë i aftë nëse ajo hyn trupi i njeriut të shkaktojë një gjendje të ngjashme me AIDS.

  Sipas një tjetër studiues, profesor R. Gerry, AIDS është shumë më i vjetër, historia e tij shkon prapa 100 deri në 1000 vjet. Një nga argumentet kryesore që e mbështesin këtë hipotezë - sarkomë Kaposi përshkruar në fillim të shekullit XX mjeku Hungarisht Kaposi si "një formë të rrallë të Qregullimet malinje", treguan praninë e pacientëve me virusin e mungesës së imunitetit.


  Shumë shkencëtarë besojnë se vendlindja e AIDS Afrikën Qendrore.

  Kjo hipotezë, nga ana tjetër, është e ndarë në dy versione. Sipas njërit prej tyre, HIV ka ekzistuar gjatë në izolim nga rajonet e jashtme të botës, për shembull, në vendbanimet fisnore, i humbur në xhungël. Përfundimisht, kur migrimi rritur, virus arratis "jashtë" dhe filloi të përhapet me shpejtësi. Versioni i dytë është se virusi lindi si rezultat i rritjes së radioaktivitetit, e cila është regjistruar në disa pjesë të Afrikës, depozitat e pasura të uraniumit.

  Kohët e fundit, ka një tjetër hipotezë që i takon studiuesi britanik E. Hupeoru: virus u shfaq në vitet '50 e hershme të shekullit të njëzetë, si rezultat i gabimeve të shkencëtarëve që punojnë në krijimin e një vaksinë kundër poliomelitit.

  Gabim ishte që përdoret për qelizat e mëlçisë shimpanze prodhimit vaksinë, që përmban me sa duket një virus të ngjashëm me HIV. Një nga argumentet më të forta në favor të kësaj hipoteze është fakti se vaksina është testuar në ato pjesë të Afrikës, ku sot regjistruara nivelin më të lartë të infektimit me HIV.

  Së fundi, versioni i fundit i njohur, jo provuar, por nuk hodhi poshtë - HIV është marrë në 70 vjet, si rezultat i manipulimeve gjenetike të inxhinierisë që kanë për qëllim krijimin e një tjetër lloj të armës.