Detashment retinalQë shkëputen në kokërdhok?

Detashamenti retinale është procesi ndarje retinë nga choroid e syrit. Në një sy të shëndetshëm, ata përballen ngushtë. Detashment retinal shpesh çon në një rënie të konsiderueshme në vizion dhe verbëri. Më shpesh kjo ndodh me lëndimet dhe miopi, si dhe retinopathy diabetik, tumoret intraokulare, distrofia retinal, etj


Çfarë është detashment retinal

Detashamenti retinale është procesi ndarje retinë nga choroid e syrit. Në një sy të shëndetshëm, ata përballen ngushtë. Detashment retinal shpesh çon në një rënie të konsiderueshme në vizion dhe verbëri.

Më shpesh kjo ndodh me lëndimet dhe miopi, si dhe retinopathy diabetik, tumoret intraokulare, distrofia retinal, etj

Shpesh në krahasim me sy kamera lente tonë që kryen rolin e kornea dhe lente, ata humbasin dhe thyej rrezet e dritës që hyjnë në sy. Roli i filmit dritëndieshëm ndarë retinë: ajo tregon gjithçka që ne e shohim. Retinë është i hollë, shell butë, si një vello të lehta. Ajo përbëhet nga një grup i qelizave nervore dhe proceseve të tyre. Qelizat që perceptojnë dritë, i quajtur kone dhe shkopinj. Në shufra retinë të njeriut është shumë më tepër se kone, shkopinj rreth 170 milionë kone 8 milionë.


Nën ndikimin e dritës në këto qeliza prishet vizuale pigment dhe substancave të veçanta të prodhuar stimuj. Ata të shkaktojë një lloj të shkarkimeve elektrike, e cila është telat elektrike transmetuara nëpër qelizat nervore të retinës, dhe pastaj përgjatë nervit optik deri në tru. Në lëvore cerebrale, ose më mirë, në pjesën e pasme të tij, ky sinjal elektrik është konvertuar në një imazh vizual.

Të shufra dhe kone në retinë janë të shpërndara në mënyrë të pabarabartë. Çdo lloj i nervore celularë karakteristikat e veta të veçanta. Kone janë të përqendruara në qendër të retinës, në pikën ku vijnë rrezet nga ne shqyrtohen lëndët.

Ato ofrojnë të lartë vizuale mprehtësi perceptimin njerëzor të ngjyrave dhe hije të tyre. Sticks të na japin me Twilight dhe vizion periferik, që ju lejojnë të shihni në të errët dhe të lundruar në hapësirë. Të shufra janë relativisht në mënyrë të barabartë gjatë gjithë retinë, por numri i tyre rritet me distanca nga qendra. Normalisht, retina është ngjitur ngushtë me choroid, nga i cili merr pushtet. Pse retinë, kështu vendosur në mënyrë të vendosur në kokërdhok, ende lëviz nga vendi i tij, shtresohem, ndërsa pushim për të funksionuar. Çfarë e shkakton këtë?


Shkaqet e shkëputje retinal

Ekspertët identifikojnë rrënjët e këtij retinë thyen sëmundje. Retin nuk u zhvendos nga vendi i tij, po qe se nuk i ngushtë (ruan integritetin e saj) dhe nuk ka asnjë hendek. Nëse boshllëk i formuar, atëherë përmes saj me penetron tejdukshëm fluide poshte retinë dhe liroj atë nga choroid.

Arsyeja kryesore për formimin hendek retinal tërheqje tejdukshëm duke ndryshuar gjendjen e tij normale. Procesi është si vijon: i tejdukshëm normal kujton pelte transparente. Sipas disa sëmundjeve të syrit ajo ndryshon, ai bëhet me re me fillesa të trasha, që të vulosura fibrave të lidhur me retinë.

Kur lëviz bandat retinën e syve duke tërhequr veten e tyre, të cilat mund të shkaktojnë atë për të këputje.

Natyrisht, askush, duke përfshirë foshnjat, nuk janë të imunizuar nga shkëputja e retinës, por me moshën, veçanërisht më të ngushtë të 60, rreziku rritet në mënyrë të konsiderueshme. Në rrezik janë edhe pacientët që iu nënshtrua operacionit të kataraktit kishte një dëmtim serioz ose inflamacion të syve, trashëgim të pafavorshëm në lidhje me shkëputje retinal dhe vuajnë nga miopi (një faktor që rrit gjasat e shkëputjes retinës, sepse shtrihet miopi kokërdhok dhe shtyn në retinë.) Për shembull, çdo vit rreth 20 mijë.

Amerikanët zbuluar shkëputje retinës.


Detashment retinal ndodh kur xhel i tejdukshëm gjatë shtyn deformimit të pushtetit të retinës dhe thyen atë, duke krijuar një vrimë. Nëse retinë është i dëmtuar, lëngu nga i tejdukshëm mund të rrjedhjes nëpër vrima dhe të shtyjë retinë nga choroid ushqyer syrin e saj.

Prishet retinës mund të ndodhë edhe gjatë distrofia saj (hedh lëng). Boshllëqe të mëdha shpesh ndodhin me lëndime të syrit.


Simptomet e shkëputje retinal

Suksesi i trajtimit për shkëputje retinal varet qasje me kohë në një mjek. Më herët sëmundje është zbuluar dhe gjetur shkakun, aq më shpejt ju mund të kaloni trajtimin e nevojshëm dhe më mirë do të jetë rezultati.Ndonjëherë pamja e pikë apo shkëndija lundrues në horizont është një shenjë e shkëputjes retinal . Ky problem ndodh kur shtresat e brendshme të retinë - dritë-ndjeshme indeve nervore rreshtim i hollë sipërfaqe e brendshme e syrit dhe udhëheqës impulset elektrike nga nervit optik të trurit - ajo ndahet nga shtresa pigment.


Kjo mund të tregojë fillimin e shkëputje retinal?

 • Shfaqja vello para syve. Pacientët pa sukses duke u përpjekur për të rregulluar atë vetë, shpëlarje sy bie çaj ose strofull. Në këtë rast, është e rëndësishme për të kujtuar dhe tregoni mjekut cilën anë fillimisht u shfaq vello, sepse me kalimin e kohës ajo mund të rritet dhe të zënë të gjithë fushën e parë
 • flashes në formën e ndez dhe rrufesë, është gjithashtu një tipar është detashment retinal.

 • konsiderohet si një shtrembërim i letrave, objekteve, humbja e syve të seksioneve të veçanta tregon se qendra e shkëputjes retinë kapur.
 • Nganjëherë pacientët thonë se pas zgjimit vizion të përmirësuar paksa. Kjo është për shkak se pozicioni horizontal i trupit retinë kthehej në pozicionin, dhe kur një person merr një pozicion vertikal, ajo shkon prapa në choroid dhe defektet e datës.
 • Detashment retinal nuk mund të shërohet nga ndonjë pika, pilula ose injeksione. E vetmja mënyrë për të rivendosur parit dhe për të mbajtur një sy kirurgji urgjente.

  Në shkëputja e retinës vdes qelizat nervore, shufra dhe kone, dhe më ka detashment, më shumë këto qeliza janë vrarë dhe më keq i rimëkëmbjes edhe pas një operacioni të suksesshëm.  Mos harroni! Nëse ju drejtuar sëmundje mund të sjellë rrezik për inflamacion kronik të syrit katarakt mund të humbasin plotësisht aftësinë për të parë. Kujdes i veçantë duhet të jenë ata njerëz që tashmë kanë pasur një detashment retinal në njërin sy. Ata duhet të shqyrtohet periodikisht nga një okulist. Dhe paraqitja e simptomave të dyshimta menjëherë konsultohuni me mjekun tuaj.

  Informacion nga artikullin "reparti retinës"