Dallimi në faktorin Rh


 • Gjak të ndryshme
 • Masat parandaluese dhe trajtimet konflikt rezus
 • Moti i mirë

 • "Në shkollë unë u fshehur nga ekzaminimet mjekësore në tualete dhe dhoma të ndërrimit. Ndërtesat, përkulur mjek thirrje drejtuar në të gjitha llojet e mashtrimeve: prytyskalasya ballin në xhami ngrirë dritare për të qetësohuni dhe të fshehur ethe, kollitje nën mbulon, termometër tronditur. Kur u rrita, asnjë sëmundje, nuk ka ekzaminime preventive disi jo mjaft kohë ka qenë gjithmonë raste të rëndësishme dhe absolutisht urgjente. Si rezultat, për ekzistencën e gjëra të tilla si të faktorit Rh, dhe se ajo është negative në mua, kam mësuar vetëm njëzet e një vjet -. Që është, në kohën kur kam vendosur për të bërë një nënë "


  Gjak të ndryshme

  Rh faktor - ky antigjen (ose proteina), e cila është e vendosur në sipërfaqen e eritrociteve (qelizat e kuqe të gjakut). Ai zbuloi vetëm 35 vjet më parë. Dhe në të njëjtën kohë dhe gjeti se gati 85% e meshkujve dhe femrave kanë këtë faktor rezus dhe prandaj është Rh pozitiv. Dhe tjetri 15%, përkatësisht, faktor Rh dhe e kanë quajtur Rh negativ.


  Në jetën e zakonshme, ose prania ose mungesa e faktorit Rh jo të veçantë nuk ka rëndësi. Ajo bëhet e rëndësishme vetëm në rrethana të tilla ekstreme, të tilla si një transfuzion gjaku. Ose shtatzënisë. Përse shtatzënisë? Sepse në qoftë se një nënë e ardhme Rh negativ dhe Papa - pozitiv, fëmija mund të trashëgojnë Rh e një nënës dhe babait, është barabar probabilitet.


  Nëse ai do të trashëgojë nënës sime negative, të gjithë të mirë, nuk ka rrezik. Dhe në qoftë pozitiv i babait? Pastaj nuk është një kërcënim i Rezus-konfliktit. Çfarë është ajo? Kjo mospërputhje e gjakut në mes nënës dhe fetusit të saj.

  Faktor fetus rezus kapërcen barrierën e placentës dhe hyn gjakun e nënës. Dhe trupi i saj, "duke mos ditur fryte" dhe pranuar atë si diçka të huaj, fillon të prodhojë antitrupa mbrojtëse. Këta antitrupa kalojnë placentën dhe të fillojnë për të "luftuar" me eritrociteve fëmijën e palindur, shkatërrimin e tyre. Çfarë kjo do të mund të çojë? Dhe aborti nëse trupi i nënës do të refuzojë fetusin. Dhe në se në gjakun e foshnjës së palindur fillon për të prodhuar një numër të madh të bilirubin, një substancë që pikturuar lëkurë të verdhë dhe të çon në foshnjat verdhëz.

  Gjithashtu bilirubin mund të dëmtojë fëmijën e palindur të trurit, duke shkaktuar atë për shkelje të dëgjimit dhe të folurit. Për më tepër, që nga qelizat e gjakut të kuqe në gjakun e fetusit do të shkatërrohen përgjithmonë mëlçinë e tij dhe mërzi përshpejtojnë prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut, në mënyrë dramatike në rritje në madhësi. Në këtë garë ata megjithatë në mënyrë të pashmangshme të humbasin, dhe si rezultat i fëmijës së palindur mund të fillojë anemi shkaktohet nga rrezikshmërisht i ulët në qelizat e kuqe të gjakut dhe hemoglobinës. Përveç kësaj, rezus-konflikt mund të shkaktojë hidropizi kongjenitale (edemë) e fetusit dhe të çojë edhe në vdekje.


  Masat parandaluese dhe trajtimet konflikt rezus

  Nuk janë masat parandaluese dhe trajtimet konfliktit Rh. Më të hershme të tyre - sa më shpejt që të jetë e mundur për të dini llojin e gjakut dhe faktorit rezus tuaj, si dhe grup dhe babai Rh ardhmen. Ndonjëherë fillon Rh-konflikt dhe kur papajtueshmërinë gjaku i nënës dhe fëmijës në grup, për shembull, në qoftë se nëna e ka grupin e gjakut 0, dhe palindur fëmijëve A ose B. Për fat të mirë, papajtueshmëri e tillë është më pak e rrezikshme dhe duke thënë se nuk ka komplikime të rënda. Nëse të dy prindërit Rh njëjtë, nuk ka asnjë shkak për eksitim. Nëse kjo është nëna negativ dhe babai në një pozitiv, ajo do të duhet të kalojnë rregullisht nëpër procedurat e tilla si gjak nga një venë.

  Pra, mjekët do të monitorojë vazhdimisht sasinë e antitrupave në gjakun tuaj dhe të shënojë fillimin e konfliktit Rh. Deri në 32 javë të shtatzënisë duhet të dhurojnë gjak një herë në muaj, nga 32-të deri 35-të - dy herë në muaj, dhe deri në ditën e dorëzimit çdo javë.


  Nëse ju ende fillon Rh-konflikt, ekspertët mund të përdorë masa të ndryshme për të shpëtuar fëmijën. Në disa raste, të shkaktuara nga lindja e parakohshme dhe është një porsalindur këmbimit transfuzion - mjekët injektuar atë gjak të të njëjtit grup, por me rezus negativ. Ky operacion është kryer brenda 36 orëve pas lindjes.


  Ajo është gjithashtu e mundur për të zvogëluar rrezikun e Rh konflikt me lindjeve të mëvonshme.

  Për shembull, duke futur një vaksinë të veçantë - Antirhesus-imunoglobulinave menjëherë (brenda 72 orëve) pas lindjes së fëmijës së parë ose shtatzanisë ndërprerë. Parimi i kësaj droge është i bazuar në faktin se ai "lidh" trupa agresive në gjakun e nënës dhe heq ato nga trupi i saj. Atëherë ata nuk mund ta rrezikojnë shëndetin dhe jetën e fëmijës së palindur.
  Nëse për ndonjë arsye antitrupat Rh administruar profilaktike, të tilla "vaksinimi" mund të bëhet gjatë shtatzënisë. Hyrje Antirhesus-imunoglobulina bëni pas membranave birë, amniocentezës dhe ndërhyrjes kirurgjikale në shtatzëni ektopike.


  Moti i mirë

  "Në përgjithësi, - një mjek përfunduar historinë e tij - tani ju duhet të dini një gjë: koha është e mirë. Pra kthehen gjakun tuaj rregullisht dhe asgjë më shumë nuk mendoj. " Unë shkova për të dhuruar gjak. Pasi, dy, tre ... dhe shpejt kuptova se ajo nuk është procedurë urryer kështu. Duke u bërë çdo ditë, ajo pushoi të duket disa hidhur e tmerrshme. Vetëm se, përsëri - dhe gati. Një e keqe - kjo analizë duhet të bëhet në mëngjes dhe gjithmonë me stomak bosh. Por gjëja më e rëndësishme ishte se çdo analizë e mëvonshme tregoi të njëjtin rezultat - nuk ka sasi të rrezikshme të antitrupave në gjakun tim dhe për këtë arsye nuk ka konflikt Rh.
  Me këto shifra, kam ardhur të dërgimit të shumëpritur ditor. Unë kisha në dritë vajzën mjaft të shëndetshme. Shfaqja e saj është zëvendësuar natyrshëm me kokë të gjitha mendimet e tjera. Dhe, për fat të keq, kam harruar të pyesni mua për të hyrë Antirhesus globulin imun brenda 72 orëve pas lindjes. Dhe unë isha e tij dhe askush të ofruara. Por pastaj, sinqerisht, as i cili shtatzënitë kam menduar përsëritet. Dhe tani? Ju e dini, unë nuk i them askujt tjetër ... por, sipas mendimit tim, dy fëmijë në familje - kjo është një shumë më mirë se një. Dhe, me sa duket, unë jam i gatshëm për të përsëritur të gjitha. Me qira të gjithë analizon mjekët prokonsultuyemosya, ne futjen e njëjtë Antirhesus.

  Sigurisht, pak e frikshme. Por, siç tha mjeku, prognoza është e mirë!


  Njerëzit ndryshojnë nga njëri-tjetri jo vetëm ngjyra e syve, lëkurës apo rritje, por edhe grupit të gjakut dhe Rh faktorit atë. Për momentin ne nganjëherë nuk e kujdesit çfarë lloj të gjakut që kalon nëpër venat tona, si ajo "veprat" vetëm mbi trupin tonë dhe kjo është plotësisht i kënaqur. Por nganjëherë kjo mund të ndodhë si rezultat i gjakut të një personi është në kontakt me gjakun e një tjetër - kjo ndodh gjatë shtatzënisë së saj apo transfuzionit. Dhe pastaj ka probleme ...


  Ka katër lloje kryesore të gjakut: së pari, ajo quhet një zero (0); dytë (A); tretë (B) dhe i katërt (AB).

  Nëse një person derdh gjak nuk grupi i tij mund të zhvillojnë komplikime të rënda, madje edhe për shtetet që kërcënojnë jetën.


  Përveç kësaj, gjaku është i ndarë në dy lloje faktor Rh - një e proteinave që gjenden në qelizat e kuqe të gjakut (qelizat e kuqe të gjakut). Faktori Rh është pozitiv apo negativ. Nëse një grua me gjakun Rh-negativ mbart një fëmijë, i cili trashëguar atin Rh-pozitive e gjakut, atëherë kontaktoni gjakun e nënës dhe fetusit nga trupi shtatzënë percepton si diçka fetusit aliene dhe prodhon antitrupa që kontribuojnë në refuzimin e saj. Kjo mund të komplikojë rritjen normale dhe zhvillimin e fëmijës së palindur, të bëjë një efekt të dëmshëm mbi shëndetin e tij.

  Nëse ka vdekje të rëndë intrauterine fetusit, abort në faza të ndryshme të shtatzënisë.


  Gjatë konfliktit të parë të shtatzënisë shkaktuar nga papajtueshmërisë gjakut të nënës dhe fetusit grupit të gjakut dhe faktori Rh, ndodh rrallë, sepse gratë e antitrupave prodhuar në sasi të pamjaftueshme. Me çdo shtatzëni të mëvonshëm rrit gjasat e komplikacioneve disa herë.


  Shpesh antitrupat e formuar në gratë nulliparous - nga transfuzioneve të mëparshme të gjakut përjashtuar pajtueshmërinë Rh, abort spontan apo shtatëzënisë, shtatzëni ektopike. Rrit shkallën e gjendjes dhe për të rritur gjasat e konfliktit komplikime të ndryshme gjatë shtatzënisë (toksemisë, tension të lartë të gjakut, infeksione dhe sëmundje të tjera).
  Konflikti i shkaktuar nga grupi papajtueshme të gjakut, është më e zakonshme, por ABO-konfliktit probleme serioze të ndodhë më shpesh se të papajtueshmërisë faktori Rh. Parashikuar gjasat e procesit patologjike mund të, duke e ditur përkatësinë Rh e grupit të gjakut dhe të dy prindërit.


  Gruan para rrezikut të konfliktit gjatë shtatzënisë duhet të jetë nën mbikëqyrje të ngushtë të një mjek obstetër-gjinekolog. Gjatë gjithë periudhës së nevojshme për të përcaktuar nivelin e antitrupave Rh në gjak (1 në muaj deri në 32 javë të shtatzënisë, 2 herë në muaj 32-35 javë dhe pastaj çdo javë). Titri i antitrupave lartësi ndihmon të përcaktuar gjendjen e fetusit, për të parashikuar ashpërsinë e porsalindur dhe, nëse është e nevojshme, për të parandaluar zhvillimin e komplikimeve.
  Për të shmangur konfliktin gjatë shtatzënisë përsëritur në gratë me rezus negativ të mundshme duke shënuar me ato anti-Rh imunoglobulinë menjëherë pas lindjes së parë, abortit, transfuzioni i gjakut të papajtueshme. Kjo zakonisht përfshin një spitaleve rutinë lindjes, por në zgjedhjen institucionin ku ju do të lindësh, është më mirë të pyesni një pyetje të tillë.

  Informacion nga Julia neni Kolesnichenko "konflikt Rezus"