Një virus i ri kancer të lëkurës


Shkencëtarët amerikanë kanë zbuluar një virus të panjohur më parë që ka gjasa të jetë shkaku i një prej formës më të rrezikshme të kancerit të lëkurës - kanceri i qelizave Merkel. Virusi i ri, i quajtur poliomavirus qelizat Merkel (Polyomavirusit qelizë Merkel, MCV), i pranishëm në 80% të tumoreve të këtij lloji, sipas revistës Science.

Qelizat Merkel janë të vendosura në shtresat e thella të epidermë e lëkurës dhe është konsideruar përgjegjës për ndjeshmërinë prekshëm. Kanceri i qelizave Merkel është një tumor malinj agresiv të lëkurës që prek kryesisht pacientët e moshuar dhe me imunitet të kompromituar, duke përfshirë edhe pacientët me AIDS dhe të nënshtruar transplantim të organeve.

Shkaku i sëmundjes është i panjohur.

Shkencëtarët nga Instituti Kancerit në Universitetin e Pitsburgut (Universiteti i Pitsburgut Institutit Cancer) ekzaminuar mostrat e indeve nga qelizat e tumorit dhe Merkel gjetur ADN-ja e huaj e integruar në vet tumor tyre të gjenomit. Studimi Patrick Moore (Patrick Moore) dhe kolegët e tij i vendosur se DNA takon virus i panjohur më parë i poliomavirusiv gjini. Said arriti të izoluar virusin në 8 e 10 mostrave (80%) të indeve nga qelizat e kancerit dhe Merkel në 5 e 59 mostrave (8%) të indeve të kontrollit të marra nga pjesë të ndryshme të trupit të shëndetshëm.

Shkencëtarët sugjerojnë se virusi mund të sintetizojnë proteinat promovuar rritjen e tumorit ose të ndikojë gjen që përmban rritjen e tumoreve.


"Të dhënat tona mund të sigurojë bazën për një test diagnostik ose të çojë në një vaksinë që ndihmon në trajtimin e sëmundjes dhe parandalimin e saj", - tha Patrick Moore. Ndërkohë, shkencëtarët vuri në dukje se të dhënat e tyre janë jobindëse dhe të kërkojë konfirmim të mëtejshëm.

Në SHBA diagnostikuar çdo vit rreth 1500 raste të kancerit të lëkurës Merkel, dhe në dekadën e fundit ka pasur një rritje të dukshme në incidencën. Kanceri i lëkurës metastasizes shpejt Merkel. Rreth dy të tretat e pacientëve vdesin brenda pesë viteve pas diagnozës.