Hapur dhe të dëmtojë fshikëz


 • Plagosje e mbyllur e fshikëzës
 • Dëmtim i hapur fshikëz

 • Plagosje e mbyllur e fshikëzës

  Shkaku dëmtim të fshikëzës në 80% të rasteve janë trauma të mbyllura.

  Fshikëz është e vendosur në legen, e cila mbron trupin nga dëmtimi. Dëmtimi i fshikëzës mund të merret nga fraktura e legenit si rezultat i një aksident me makinë, një vjeshtë, shok ose familje traumës.

  Në kthesën e legen fshikëzës fragmente të dëmtuara kockave ose marrëdhënie tensioni, fiksimin fshikëzës në muret e legenit. Dëmtimi zakonisht shkakton masakër apo këputje e fshikëzës.

  Më dëmtim të fshikëzës kombinuar me lëndime uretrës.  Dëmtimi i fshikëzës kombinuar me fraktura e legenit duke shkaktuar gjakderdhje të brendshme.

  Karakteristikat kryesore të lëndimit të mbyllur të fshikëzës janë:

 • dhimbje të barkut që përhapet në të gjithë bark ose në bigëzim;
 • paaftësia për të zbrazët fshikëz;
 • gjakderdhje;
 • gjak në urinë;
 • bloating.
 • Për të konfirmuar diagnozën mjeku përdor metodat e mëposhtme të ekzaminimit:

 • catheterization fshikëz;
 • urography nxjerrës.
 • Në momentin e traumave viktima mund të zhvillojnë goditje të dhimbshme. Prandaj, trajtimi fillon me një mjek të masave antishock. Trajtim më tej - vetëm operativ. Vetëm lëndime të lehta në kirurgji mushkërive nuk është aplikuar dhe mbahet terapi me antibiotikë, dhe nevoja për mjek themelon kateter.  Dëmtim i hapur fshikëz

  Dëmi helm të fshikëzës janë rezultat i armë zjarri, plagët thikë apo gdhendur. Në mënyrë tipike, këto lëndime janë të shoqëruara me dëmtimin e organeve ngjitur.

  Simptomet e lëndimeve të hapura janë shumë të ngjashme me simptomat e lëndimeve të mbyllura. Lëndimet e hapura ndodhin më e vështirë dhe më e rrezikshme për shkak të dëmtimit ngjitur organeve dhe infeksioneve të shquar.

  Në një lëndim të hapur ndaj viktimës menjëherë ngre shenjat e mëposhtme të dëmit:

 • shoku;
 • dhimbje të barkut;
 • gjak në urinë;
 • thirrje të shpeshta të urinoj;
 • urinës nga plaga.
 • Viktima e nevojshme kujdes të menjëhershëm mjekësor.

  Trajtimi kirurgjik do të jetë për të hequr urinës nga fshikëza, imponimit të sutures absorbable. Nëse ndihma mjekësore është dhënë në kohë, trauma hapur mund të çojë në komplikacione të rënda dhe madje edhe vdekje të viktimës.

  Informacion nga artikullin "Plagosje në fshikëz."