Gjenet zbuluara të diabetit dhe hipertensionit


Puna, e cila kushton $ 9.000.000. Paund (18 milionë dollarë). Dhe mbajt nën patronazhin e Wellcome Trust Rasti Kontrollit Consortium (WTCCC), ishin të zënë nga 200 ekspertë të shquar të kombinuara në 50 grupe kërkimore. Ata analizuan mostra të ADN-së të marra nga gjaku i 17 mijë njerëz, duke përfshirë 14 000 pacientë me një shumëllojshmëri të sëmundjeve të rënda dhe 3 mijë vullnetarë të shëndetshëm.

Ekspertët e quajnë këtë studim një kapitull i ri në shkencën mjekësore. Shpresohet se zbulimi do të zhvillojnë trajtime të reja dhe diagnoza gjenetike të sëmundjeve të përhapura. Ne kemi përdorur të ashtuquajturat patate të skuqura gjenetike, në të cilin mijëra e mostrave të ADN-skanuar për të identifikuar dallimet gjenetike që vlejnë për të gjithë gjenomit.

Shumë shkencëtarë e identifikuar gjenet parë jo e lidhur me sëmundje.

Rezultatet e studimit mund të çojë në faktin se njerëzit do të testohet për disa kombinime të gjeneve në mënyrë që të përcaktohet se sa i madh rreziku i tyre për jetë, dhe kjo, nga ana tjetër, të lejojë mjekët të japin këshilla mbi ndryshimet e jetesës në pacientët.

Një prej zbulimit më goditës është identifikimi i gjen të panjohur më parë që është e lidhur me diabet të tipit të parë dhe sëmundje Crohn (një sëmundje kronike inflamatore zorrë), të cilat mund të thotë se këto dy Sëmundjet si biologjik "shkrim dore". Përveç kësaj, hulumtuesit papritur e gjeti se një pjesë e rëndësishme e zhvillimit të sëmundjes Crohn është një proces i njohur si autophagy (shkatërrimin e qelizave të mbeturinave), dhe identifikuar disa fusha gjenetike që rrisin probabilitetin e një personi të llojit të parë të diabetit.


Projekti më herët WTCCC luajtur një rol të rëndësishëm në identifikimin e trashje gjen, tre gjene të reja të lidhura me diabet tip II, si dhe të shtrojë gjenetik kromozomin 9 të lidhur me sëmundje koronare të zemrës.

Profesor Peter Donnelly i Universitetit të Kembrixhit, kryesues në WTCCC, thotë se studimi është me të vërtetë një "agim i ri" për shkencën, sepse 12 muaj të projektit të menaxhuar për më shumë se 15 vjet.

"Nëse ju imagjinoni gjenomit të rrugëve si shumë i gjatë që ka për të endet në terr, aq më shpejt ne mund të ndizni dritat vetëm herë pas here, dhe tani në gjendje të bëjë shumë më shumë - shpjegon shkencëtari.

- Në këtë rast ne po flasim për gjysmë milion dritat ".

"Shumë nga sëmundjet më të zakonshme janë shumë komplekse, ata janë të përfshirë dhe natyrën dhe mënyrën e jetesës, gjenet ndërveprojnë me mjedisin, dhe kështu, për shembull, një person ha - vazhdon profesori. - Gjenet Identyfikuvavshy që kontribuojnë në këto sëmundje, hulumtimet tona mund të ndihmojë shkencëtarët të kuptojnë më mirë natyrën e sëmundjes, për të identifikuar rrezikun dhe - përfundimisht -. Për të zhvilluar më efektive, trajtimet më të personalizuar "

Por Dr Mark Uolport, Drejtor i Kërkimeve Foundation Wellcome Trust, tha se të gjitha të dhënat e mbledhura si pjesë e WTCCC, janë bërë publike në mënyrë që studiuesit në mbarë botën mund të kenë qasje të drejtpërdrejtë në to.

"Ne kemi bërë një hap të madh drejt të kuptuarit e gjenetikës, e përcaktimit të disa prej sëmundjeve më të zakonshme", - shtoi ai.

Diskutoni komuniteteve:

  • Diabet
  • Hipertensionit
  • Më i lartë