Niveli i lartë i shërbimit të fshehtë - kyç për shëndetinNë një studim mbi më shumë se 4000 vullnetarë, vetëm ndryshime në nivelin e inteligjencës ishin përgjegjës për më shumë se 20% ndryshim në vdekshmëri ndërmjet grupeve me tregues të lartë dhe të ulët socio-ekonomike.

Dr David Batty, i cili është kurator i studimit, tha se deri më sot provuar rolin e faktorëve socialë në zhvillimin e sëmundjeve kardiovaskulare. Është e njohur se njerëzit me status të ulët social-ekonomike në shoqëri ende të vdesin për shkak të sulmeve të zemrës, tumoreve apo aksidente.

Ndryshimet në mjedis, zakone të këqija, të tilla si pirja e duhanit, shkeljet dietë dhe aktiviteti i ulët fizik ndikojnë në zhvillimin e sëmundjeve kardiovaskulare.

Megjithatë, jo të gjithë këta faktorë mund të shpjegojnë dallimin në vdekshmërisë në grupet e studiuara.

Nuk është një tjetër faktor, që ne e quajmë IQ, apo inteligjencë, një tregues që kombinon proceset psikologjike dhe mendore në trup. Ai, sipas shkencëtarëve në gjendje të ushtrojë një ndikim të fortë mbi vdekshmërinë nga sëmundjet kardiovaskulare.

Hulumtuesit nga Universiteti i Glasgow dhe Edinburg arritur të mësojnë jetën e 4,289 ushtarë amerikanë. Ajo u gjet se ushtarët me nivelet e të ardhurave dhe të arsimit të ulët kishte një rrezik më të madh të vdekjes nga sëmundjet e zemrës.

Shkencëtarët kanë propozuar për të përfshirë një tregues të inteligjencës në të faktorëve të rrezikut për vdekje në sëmundje kardiovaskulare, si ajo mund të çojë në një rritje në nivelin e përgjithshëm të shëndetit në një popullsi.


Lajme përgatitur mbi www.news.bbc.co.uk

Diskutoni komuniteteve:

  • Hipertensionit
  • Pash
  • Infarkt miokardi