Rritja e lartë - çdo gjë është e mirë në moderim


 • Rreziqet e rritjes së lartë
 • Përcaktoni rritjen normale
 • Njerëz më të lartë

 • Edhe pse rritja e lartë në modë sot është vend për përmirësim. Shumë i gjatë, përveç zgjedhjen e rrobave, sjell probleme serioze shëndetësore.


  Rreziqet e rritjes së lartë

  "Rritja kritik konsiderohet 2 metra - për burrat dhe 190 cm - në gratë. Nëse personi sipër, është e gigantism që kërkon trajtim - thotë shefi mjekun e Klinikës së Endokrinologjisë MMA. Sechenov, kandidat mjaltë. Shkenca Vyacheslav S. Pronin. - Arsyeja për rritjen e shpejtë - një tumor të hipofizës që stimulon hormonin e tepruar të rritjes.

  Pesha e rritur dukshëm, dhe kjo çon në shkelje të rënda. Më i shfrenuar në zhvillimin e tumorit hipofizës mund të çojë në komplikacione të rënda neurologjike.

  Nëse prodhimi i tepërt i hormonit të rritjes ndodh para përfundimit të pubertetit (20), kur një person ka fusha të hapura të rritjes në eshtra, eshtra skeletore të rritet në gjatësi - zhvillimin gigantism. Këta fëmijë janë aktive në rritje të konsiderueshme të ndryshme nga shokët e klasës në rritjen dhe zhvillimin fizik.

  Nëse sëmundja zhvillohet kur zona e rritjes janë të mbyllura, njerëz të "rritet gjerë": është rritur duart, këmbët, qark kokës dhe pamjen ndryshime të konsiderueshme - ajo e quajtur "acromegaly" (fjalë për fjalë - të rritur gjymtyrë).


  Sëmundja shkakton shumë probleme shëndetësore dhe mungesa e trajtimit adekuat, këta pacientë vdesin herët. Personi më i lartë në botë të rritjes amerikan Robert Vedlou 272 cm vdiq në moshën njëzet e dy vjet.

  Nëse fëmija juaj është dukshëm më e lartë se moshatarët e tyre, ose ju të vini re ndryshime në pamjen e tyre të shkruar duhet të shpejt të kthehet në një endokrinolog. E njëjta gjë vlen edhe për fëmijët të cilët janë të rrëgjuar. Sa më shpejt që ata dërgojnë në Endocrinologists pediatrike, më thelbësor ajo mund të ndihmojë. "


  Përcaktoni rritjen normale

  Rate në lidhje me rritjen - në vend koncept relativ. , Rritja mesatare e popullsisë së botës është 165 cm - për burrat dhe 154 cm - për gratë.

  Pra mannequins me 180 cm e tyre dhe më lart në sfond të njerëzimit drejtuar në qiell. Treguesi i rritjes "normal" është përhapur 155-190 cm norma Mashkull rritjes është 175 plus ose minus 7 cm, dmth 168-182 cm, femër -. 162 plus ose minus 6 cm, dmth 156-168 cm.

  Rritja e fëmijës zakonisht korrespondon me një rritje prindërit. Nuk ka as edhe një formulë të veçantë që unë mund të kuptoj se nuk është shumë prapa në rritjen e fëmijës ose, nëse jo përpara prindërve shumë shpejt. Rritja Normal djalë duhet të jetë: (lartësi baba + nënë + lartësi 12,5 cm) / 2. vajzë Rritja llogaritet nga formula: (babai + nënë lartësi rritje - 12,5 cm) / 2.

  Kështu, rritja normal i fëmijës është plus ose minus 8 cm e prindërve mesatare lartësi.

  Përveç rëndësisë së rritjes, është e rëndësishme kur është marrë fëmijën dukshëm. Norma e rritjes duhet të jetë si në muajt e parë të jetës dhe të pubertetit. Shifra përfundimtar varet kur puberteti është e gjatë. Çfarë është më e shpejtë, më shpejt rritur nivelet e hormoneve seksuale, zonat e mbyllura më parë të rritjes së eshtrave me tuba, dhe në këtë mënyrë e ndalon rritjen.

  Roli kryesor në sa e lartë do të personi duke luajtur numrin e hormonit të rritjes së prodhuar nga gjëndrra e hipofizës - gjëndër endokrine në tru.

  Nëse ajo është kryer me një tepricë, kur fëmija rritet ndonjëherë ngacmues "Hiq harabel" nëse hormon rritje nuk është e mjaftueshme, të marrë jashtë pyetjen e tij "Kur do të hanë qull?".


  Njerëz më të lartë

  Mbajtësi rekord në mesin e gjigantëve të konsiderohen Vedlou Robert (USA) rritja e 272 cm dhe një grua kinez Zeng Tszinlyan, e cila u rrit në 19-248 cm gjigandët çift më të famshme -. Një Martin Bates (236 cm) dhe Anna Sven (220 cm), të cilët ishin martuar në 1871 vit dhe lindi një tjetër karakter nga Librin Gines të Rekordeve si pesha e lindjes ishte rreth 11 kg. Fëmija i varfër mbijetoi dhe u shndërrua në një shëndet të ekspozitës muze në Cleveland.

  Informacion nga neni Olga Dyubankovoy "Diagnoza: Rritja e lartë"