Rrushi kursen hipertensionitStudimet e reja të kryera në SHBA në rats kanë treguar se rrushi ndihmon në luftën kundër hipertensionit lidhur me përmbajtje të lartë e kripës në ushqim, dhe zvogëlon rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare dhe mbron muskujt e zemrës. Besohet të jetë shkaktuar nga efekti i një përmbajtje të lartë të flavonoids në rrushit.

Studimet zhvillohen në Ann Arbor në Qendrën për kardiokirurgji Sëmundjeve Michigan, SHBA dhe janë botuar në Fletoren e Gerontologjik: Shkencave Biologjike.

Për të studiuar ekstrakt përdorur thata e rrushit të tryezës (një përzierje e varieteteve të gjelbër, kuq e zi), e cila shtohet në minjtë e laboratorit të ushqimit me një tendencë për të rritur presionin e gjakut në ushqime të kripura.

60 minjtë ishin të ndarë në 5 grupe në varësi të përmbajtjes së kripës, ekstrakt rrushit dhe përdorimin e Vasodilators (të përdorura shpesh në trajtimin e hipertensionit) në ushqimin e tyre: (1) të ulët kripë; (2) kripe ulët plus ekstrakt rrushi; (3) një përmbajtje të lartë kripe; (4) një përmbajtje të lartë kripe plus ekstrakt i rrushit; (5) një përmbajtje të lartë kripe plus vasodilator substancë - hydralazine.

Pas 18 javësh të vëzhgimit, studiuesit vërejtur se rats ushqyer një ekstrakt i numrave të rrushit ishin presionin e ulët të gjakut në krahasim me minjtë nuk trajtohen me ekstrakt rrushit.


Përveç kësaj, ata vërejtur përmirësim në funksionin kardiak, duke e zvogëluar dëmtimin e muskujve të zemrës.

Siç është cekur nga Dr Bolling: «del nga shtrati i pashmangshëm i hipertensionit në infarkt në zemër tani mund të modifikohet duke e shtuar ekstrakt rrushit ushqim.
»

Pavarësisht nga fakti se rrushi përmbajnë një shumë të komponimeve të dobishme natyrore, hulumtuesit ia atribuojnë këtë efekt në llogarinë e ndikimit të flavonoids që ndikojnë në qelizat, ose për shkak të pronave të tyre antioxidant.

Studime të tjera kanë treguar se flavonoids mund të zvogëlojë përqendrimi i substancave të dëmshme në trup, dhe një efekt pozitiv në proceset e ndryshme në qelizat.

Dr. Bolling tha se pacientët me presionin e lartë të gjakut duhet të hani jo vetëm rrushin dhe pini hedhin mjekësi. Megjithatë, njerëzit që vuajnë nga hipertensioni, duhet të zvogëlojë sasinë e kripës së konsumuar në dietë.

Tani ne e dimë se ka njerez ndjeshmëri të ndryshme të kripës si shkak i presionit të lartë të gjakut, të cilat mund të ketë mbjellë gjenetikisht. Disa njerëz janë shumë të ndjeshëm ndaj kripë, disa - të moderuar, disa - rezistente ndaj kripë. Por në çdo rast, sasia e kripës konsumohet me ushqim mjaft të kufizuar.

Lajme përgatitur në faqen www.medicalnewstoday.com