Masa si


 • Mercury paraardhësi
 • Dashuri Korotkoff
 • Dhe në praktikë?


  Aftësia për të matur presionin e gjakut (BP) u prezantua për herë të parë vetëm në vitin 1905, kur Dr. N.S.Korotkov shpikur një metodë të shëndoshë të matur presionin e gjakut, e cila solli atij famë në mbarë botën. Që sphygmomanometer (tonometers) ishin për mjekësor në mënyrë të barabartë të nevojshme dhe të zakonshme se termometra.


  Mercury paraardhësi

  Nga rruga vjeshtën e kaluar "e zgjeruar të familjes" pajisje Korotkov: pas tonometers e merkurit në shkallë të parë i trashëguar atë nga termometra. Nga koha për të zëvendësuar sphygmomanometer merkuri i rëndë erdhi pajisjet më kompakte pa merkurit - membranë e parë, dhe pastaj të makinave elektronike dhe gjysmë-automatike.

  Por në të gjitha monitoron presionin e gjakut - nga më e thjeshtë në parim më komplekse operativ është i njëjtë.


  Dashuri Korotkoff

  Turret ngjeshur pranga ajror anije, duke ndaluar rrjedhjen e gjakut nëpërmjet tyre. Pastaj ajo ngadalë "drenazhuar". Në momentin kur presioni i gjakut në arterie brachial presion pak më të lartë se në pjesën manzhettsi e parë të gjakut do të thyejnë përmes pengesës dhe muret e arterieve vdarytsya poshtë "moçalore" vende, duke i dhënë një tingull të veçantë (të quajtur Korotkoff ton) që mund të dëgjohet nëpërmjet phonendoscope. Megjithatë, ata të cilët shpesh kanë për të matur presion veten e tyre, ndonjëherë pa phonendoscope - për ndjenjat e tyre - me saktësi të përcaktuar valë përparim impuls përmes anije clamped dorën e tij.


  Presion në manzhettsi në këtë kohë ende sistollë.

  Siç e ajrit do të dalë nga ajo, të gjithë pjesë e madhe e gjakut do të tejkalohen "digë". Së fundi pranga ndalon edhe arterie brachial të ngjeshur gjatë diastole. Pastaj përsëri zastrumenyt gjak në lumë e saj të vazhdueshme, dhe Korotkoff tingëllon zhduken. Kjo dëshmi mbi aparat matës tensioni shkallë do të takohen presion diastolic.


  Dhe në praktikë?

  Një teori e tillë, dhe si për të arritur rezultate në praktikë?

  1. Uluni në një karrige në të djathtë të tabelës. Roll deri mëngë të djathtë sipër. Rrobat nuk duhet të shtrydh dorën e tij.

  2. Ftoni miq për të ju vë në sup pranga dhe të sigurt atë fort në mënyrë që midis ajo dhe lëkura juaj mori vetëm një gisht.

  3. Relax muskujt tuaj të shpjegoj krahun dhe e vënë atë në tavolinë, palme up. Pidsunte grusht bërryl të dorës së tij të majtë apo një jastëk të vogël për të cipë phonendoscope si adjoined fort në maksimum shpjegoj bërryl tuaj.

  4. Le asistent tuaj tub ndashëm manometër të lidhur me manzhettsi dhe kontrolloni pozitën e shigjetës: ajo duhet të jetë në shkallën zero.

  5. Pyetni asistent tuaj për të gjetur pulsin e arteries brachial në fossa cubital dhe të vënë në një cipë vend phonendoscope.

  6. Tani ajo duhet të shfaroset valvul në dardha dhe pompë e ajrit në pranga ndërsa kontrolluar pulsin në dore dhe duke kontrolluar me treguesve matës.

  Shënim numër, pas së cilës impuls në dore zhduket. Kur gjilpërë matës presioni në 30 mmHg tejkalojnë këtë nivel, puna është bërë - ekzagjerimit pranga nuk kërkohet më.

  7. Asistent juaj duhet të hapur valvula dhe ngadalë - në një shpejtësi prej rreth 20 mm Hg ajër i dytë lirimin nga pranga. Dëgjimi tonet e para ritmike të Korotkov, le të festojmë systolic dhe me një dobësim të mprehtë të tone - deri në zhdukjen - vlerën e presion diastolic, arrestimi numrat deri në 5 ose 0.

  8. Lirimin e ajrit nga pranga deri në fund, por derisa ju të hiqni shpatullën. Prisni 2-3 minuta dhe pastaj të matur presionin, dhe pastaj të bëjë të njëjtën gjë përsëri.

  Rezultati më i vogël konsiderohet performancën autentike.

  Tonometers moderne elektronike të matur presionin e gjakut "në vete", e cila është e nevojshme për të hedhur një pranga gisht, dore apo krah, por saktësia e parë nuk është gjithmonë i lartë.

  Presion normal të gjakut është konsideruar të jenë të moshës 17-20 vjet 100-120 systolic dhe diastolic 70-80 mm Hg në pacientët 21 vjet dhe më të vjetër - nuk sipër 140 systolic dhe diastolic - jo më e lartë se 90 mm Hg

  Informacion nga artikullit "Si për të matur presionin e gjakut?".