Lakim të shpinë


 • Koncepti i lakim të shpinë
 • Shkaqet lakim të shpinë
 • Mekanizmi i lakim kurrizore
 • Parandalimi dhe trajtimi i lakim kurrizore

 • Koncepti i lakim të shpinë

  Lakim të shpinë - një ndryshim në konfigurimin normal të shtyllës kurrizore. Shpinë është i përgatitur siç duhet i rritur i njeriut ka kthesa karakteristike:

 • në shpinë qafës së mitrës refuzuar fryrje përpara (lordosis i qafës së mitrës)
 • në rajonin e kraharorit - prapme (kyphosis kraharorit)
 • në mesit - prapme (lordosis mesit)
 • në lumbosacral - pasme
 • Side bends shpinë normale ka. Kthesa e shtyllës kurrizore janë formuar në fëmijëri.


  Shkaqet lakim të shpinë

  Lakim të shpinë mund të ndodhë në çrregullime të zhvillimit normal të fetusit e skeletit - formimin pykë dhe rruaza shtesë, formimin pahijshme të rruazë 5 mesit dhe të brinjëve dhe t N. Ky lakim kongjenitale e shpinë.. Ndonjëherë lakim kurrizore që rezulton nga ndonjë sëmundje (rakit, poliomieliti, tuberkulozi, pleurit, dhimbje të nervit shiatik, etj), trauma (shpinë), në kundërshtim me këmbë të duhur, për gjatësi të ndryshme të ekstremiteteve të ulëta, mungesa e një prej gjymtyrëve, etj

  Në jetën e më vonë, pas përfundimit të një skelet, lakim të shpinë në pacientët zhvillimin e punës zyre, violinistë, watchmakers, cobblers, etj, puna e të cilit është e shoqëruar me qëndrim të zgjatur në një pozicion.


  Rol të rëndësishëm në formimin e lakim kurrizore luan sistemin muskulor. Me zhvillimin e kurrizore gjë e shëmtuar uniformë shqetësuar tërheq muskujt që rrethojnë shpinë, e cila nga ana e rrit shtrembërimet tashmë ekzistuese.

  Lakim të shpinë përpara (lordosis) zakonisht zhvillohet në rajonin e mesit, duke marrë natyrën e zgjeruar lordosis fiziologjik. Kjo ndodh kur e gabuar sjellje (banesë përsëri) si një kyphosis patologjike lakim kompensues (p.sh., malore), në disa sëmundje të sëmundjeve të shpinë dhe hip joints përfshijnë kontrakturave përkulje.

  Lakim të shpinë mbrapa (kyphosis) zhvillohet kryesisht në shpinë kraharorit, duke rritur kyphosis fiziologjik (shembur, raundi mbrapa), por në proceset e ndryshme patologjike (tuberkulozit, rakit, frakturat) mund të zhvillohet në pjesë të tjera të shtyllës kurrizore.

  Lakim më zakonshme anë të shtyllës kurrizore (scoliosis), në të cilën shtyllën kurrizore eshte lakuar dhe shpesh në drejtim anteroposterior (kyphoscoliosis) dhe rrotullohet përreth aksit të saj gjatesor. Zhvillimi scoliosis në vajzave 3-4 herë më shpesh se djemtë. Më shpesh ata janë në periudhën e rritjes më të madhe të skeletit (e cila ndodh gjatë pubertetit) dhe zakonisht ndodh në moshën shkollore.

  Zhvillimi i scoliosis promovon të gjatë ulur në tavolina nxënësit e tyre, shpesh në pozicionin e gabuar. Kontribuar momente për zhvillimin e lakim kurrizore është e rakit, të ushqyerit ulët, zhvillimi i dobët fizik.

  E rëndësisë së madhe të shkaktuar scoliosis në një fëmijë ka veshur atë në të njëjtën dorë ose duke e mbajtur atë në udhëtime në të njëjtën anë, fle në një shtrat të butë gjithmonë në të njëjtën anë.

  Më i dëmshëm ndikon në formimin e shpinë rritjen e ngarkesës dhe lodhje muskulare. Zakonisht ngarkuar shpinë dhe sistemit muskulor të lodhur kur i ulur pa mbështetje në parakrah, të tilla si duke luajtur në piano, është e rëndësishme të marrin në konsideratë kur të mësuarit muzikë fizikisht fëmijët e dobët për të parandaluar ata nga të qenit të mbingarkuara me punë.

  Nga lakim kurrizore gjithashtu mund të çojë miopi strabismus dhe për shkak të fëmijës së pasaktë sjellje vazhdimisht në punë.

  Përçarje e funksioneve normale të gjëndrave endokrine, zhvillimi i dëmtuar i sistemit muskulor në infantilism gjithashtu mund të çojë në përçarje të shpinë dhe lakim të saj.


  Mekanizmi i lakim kurrizore

  Zakonisht fazat fillestare lakim kurrizore lodhje e dukshme e shpejtë e muskujve në ndenjësen e pasme (shpinë kështu hodhi poshtë në anën).
  Në këtë fazë, pas pushimeve lakim kurrizore zhduket. Gradualisht, më pak dhe më pak stres shkakton devijimin e shpinë që nuk është korrigjuar pas festës - zhvillim lakim të caktuar të shtyllës kurrizore. Lëvizshmëria e shpinë është reduktuar, trupi gradualisht devijon drejt, rruaza të deformuar, i ngjeshur, të bëhet pykë-formë.

  Për shkak të devijimit të fëmijës linjës ngarkesës bëhet e paqëndrueshme. Për të ruajtur të balancuar ajo subconsciously kërkuar për një pozicion të qëndrueshëm, dhe zhvillimin e lakim kompensues të shpinë në departamentet e tjera. Së bashku shpinë është ndërruar rreth boshtit të saj gjatësor, duke rezultuar në një gjoks dhe brinjë breg të deformuara formuar.

  Pacientët me lakim të shpinë lodhur shpejt. Ata shpesh zhvillojnë dhimbje neurologjike për shkak të ndër brinjëve nervat kufizime në anën konkave të lakim. Për shkak të rënies së mobilitetit të gjoksit është reduktuar ventilimin dhe të reduktuar rezistencën ndaj ftohjet dhe sëmundje të tjera.


  Parandalimi dhe trajtimi i lakim kurrizore

  Parandalimi i lakim kurrizore është për të fikur të gjitha pikat që kontribuojnë në zhvillimin e lakim kurrizore dhe për të eliminuar shkaqet e shtrembërimet:

 • kontrolli i fëmijës gjatë studimeve të saj në shkollë dhe në shtëpi
 • ndërtuar siç duhet mobilje për fëmijët në qendrat e kujdesit të fëmijëve dhe në shtëpi
 • Nëse sistemi i pamjaftueshëm musculoskeletal nevojshme mënyrën tonik, një ushqim të plotë dhe të pasur me vitamina, ekspozimit të zgjatur e fëmijës në ajër, lojra natyrë, palestër, masazh.

  Trajtimi më i efektshëm i hershëm i lakim kurrizore. Aplikoni fizioterapi, masazh, korrigjuese (fix) corsets.

  Të jetë i sigurt e trajtimit restauruese dhe aderimin në një regjim të veçantë të përcaktuar në secilin rast nga një mjek. Në raste të rënda duke përparuar trajtim treguar kirurgjikale.

  Informacion nga artikullin "Shkaqet dhe efektet e lakim kurrizore"