Llojet, simptomat dhe parandalimi i moshës macular degjenerim


 • Çfarë është degjenerimi makular moshës
 • Degjenerimi makular thatë dhe simptomat e saj
 • Si të njohin degjenerim lagësht makular
 • Si për të parandaluar degjenerimin makular

 • Çfarë është degjenerimi makular moshës
  Ndryshe nga glaukoma, e cila shkel fazat e hershme të vizionit periferik, degjenerimi makular ndikon mosha është "zemra" e syrit - spot verdhë të retinës përgjegjëse për mprehtësinë qendrore vizion. Vizioni bëhet e turbullt, njeriu nuk mund të shohin qartë objektet që janë para syve tuaj. Në disa raste, reduktohet acuity vizual është i shpejtë.
  Kur degjenerimi makular në mes të fushën e parë mund të jetë një vend i verbër që rritet në madhësi kur degjenerimi makular përparon.

  Kjo mund të ju kursejnë mundësinë për të kryer punë të përditshme që kërkon vizion të fokusuar, të tilla si lexim, qepje, ngarje, dhe vetëm të mësojnë personin (vizioni periferik nuk ndryshon).

  Macular degjenerim efekt më të dëmshëm mbi vizionin qendror, por vizioni periferik mbetet. Pacientët edhe me forma më komplekse të moshës macular degjenerim ruajnë aftësinë për të lundruar në hapësirë, por mund të kufizojë në mënyrë të konsiderueshme degjenerimi makular dhe vizioni t'ju kursejë një jetë të plotë.

  Macular degjenerim - shkaku më i zakonshëm i verbëri në njerëz mbi 55 vjet.
  Me moshën, procesi zhvillohet. Për shembull, më shumë se 13 milionë amerikanë kanë shenja të degjenerimit makular, dhe 5% e njerëzve mbi 65 vuajnë për shkak të shikimit të saj.


  Që nga degjenerimi makular ndikon vizioni periferik nuk është, pacientët rrallë krejtësisht të lë në harresë.
  Trajtimi i degjenerimit makular është zakonisht terapi e kombinuar. Trajtimi regjim përcakton një mjeku në varësi të rezultateve të anketës.
  Nuk janë degjenerimi makular thatë dhe i lagësht.
  Degjenerimi makular thatë dhe simptomat e saj

  Edhe pse simptomat e kësaj sëmundje janë shumë të ndryshme, nuk janë simptomat fillestare:

 • vizion të paqartë;
 • vështirësi në lexim dhe njohjen e fytyrës.
 • Keni kujdes nga këto simptoma dhe në dyshimin më të vogël të konsultoheni me një mjek. Dry makular mosha degjenerim nuk shkakton asnjë dhimbje! Por ju mund të vëreni një spot verbër në mes të fushës vizuale.

  Me kalimin e kohës, ajo mund të rritet dhe të çojë në tërë fushën e paqartë e parë. Megjithatë, në qoftë se degjenerimi makular moshë zhvillohet vetëm në një sy, ju nuk mund të injorojë vizion të paqartë të gjatë, që nga kompensimi është për shkak të syrit të shëndetshme.
  Si të njohin degjenerim lagësht makular

  Simptoma të trajtojnë me kujdes degjenerim i lagësht makular, dhe manifestimi i një ose më shumë prej tyre kërkojnë kujdes të menjëhershëm mjekësor.

  Simptomet e degjenerimit të lagësht makular:

 • linjat e drejtë duket fillimin onde, por gjërat duken shtrembëruar apo qendra e imazhit është më i paqartë se sa pjesa tjetër e (simptoma të hershme është degjenerimi i lagësht makular shkaktohet nga hemoragji të shumta që çojnë në ndryshime në pozitën dhe dëmtojnë më tej macula e retinë);
 • vizion të paqartë;
 • venitur bojë;
 • vështirësitë në lexim (këtë simptomë mund të zhduken nëse përmirësuar ndriçimi);
 • vështirësi në njohjen e individëve;
 • fillimisht i vogël, por gradualisht rritet vend të errët apo të pangjyrë në mes të fushës vizuale.

 • Degjenerimi i lagësht makular ndodh si pa dhimbje, pacientët nuk janë vërejtur dhe simptoma të tilla si skuqje, acarim dhe marramendës.
  Si për të parandaluar degjenerimin makular
  Ende nuk ka trajtime plotësisht efektive për degjenerimit makular, ju vetëm mund të marrë disa veprime që do të vonojë sëmundjen apo lehtësuar kursin e saj. Që nga pirja e duhanit është e dëmshme për shëndetin, lënë duhanin, ju bëni një hap shumë të rëndësishëm parandalues. Veshin një kapelë dhe syze dielli për më pak rrezeve UV depërtojnë në sy, sepse është supozuar se rrezet e diellit shkakton zhvillimin e degjenerimit makular.  Studimet tregojnë efektivitetin e përdorimit të produkteve të caktuara ushqimore për parandalimin e degjenerimit makular (CCD). Njerëzit në moshën e mesme dhe të vjetër ndihmon një dietë të pasur me fruta të freskëta dhe perimet me gjethe jeshile të tilla si spinaq dhe lakër jeshile. Plotësimet e antioksidantë - vitaminave - gjithashtu mund të ndihmojë (të jenë të kujdesshëm: disa doza shumë të mëdha të vitaminave mund të jenë të rrezikshme për shëndetin para se të hyn në shtojcave metodë patentuar vitaminoze, konsultohuni me mjekun tuaj).

  Ka edhe studime të cilat tregojnë se ushqimi, yndyrna të ngopura mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve.

  Edhe pse nuk është ende provuar plotësisht, por ulja e yndyrës koncentruar në dietën tuaj mund të ndihmojë në parandalimin e sëmundjeve të caktuara. Efekti më i dukshëm i dieta me fruta të freskëta dhe perimet me gjethe.

  Informacion nga artikull nga S. Gordon "degjenerimit makular (Moshës CCD)."