Llojet, Shkaqet dhe Trajtimi kropyvyanky


 • Urtikaria, llojet urtikaria
 • Shkaqet e urtikarie
 • Si është trajtimi i urtikarie

 • Urtikaria, llojet urtikaria

  Urtikaria (Urtica, lat -. Hithër) - një emër i përgjithshëm për sëmundjet që janë karakterizuar nga pamja e blisters në lëkurë itchy blidniye kuqe kur presion, e përcaktuar qartë, e ngritur mbi sipërfaqen e lëkurës, që variojnë në madhësi nga disa milimetra deri në disa centimetra. Tipar i urtikaria është shfaqja e shpejtë e flluska dhe zhdukja e tyre të shpejtë brenda 24 orëve. Edemë Angioneurotic ose Angioedema përshkruar në 1882. Quinke, shpesh të shoqëruara me urtikarie ose zhvilluar në mënyrë të pavarur.

  Manifestuar ënjtje asimetrik i lëkurës ndonjë zonë.

  Besohet se 15 deri në 25% e popullsisë të paktën një herë në jetën e tyre të kryer koshere, dhe në një të katërtën e këtyre rasteve, urtikaria kronike merr.

  Klasifikimi Modern ndërkombëtar i urtikaria përfshin ndarjen e saj në "spontane", e cila ndodh pa ndonjë ndikim të drejtpërdrejtë, fizik, ndodh pas efekteve të ndryshme fizike, si dhe lloje të caktuara të të ashtuquajturave koshere. Nga ana tjetër, urtikaria spontan është i ndarë në akute (zgjasin deri në 6 javë) dhe kronike (më shumë se 6 javë). Të urtikaria fizike përfshijnë dermohrafycheskaya (e cila fjalë për fjalë përkthehet nga greqishtja si "tërhequr në lëkurë," si duket pas aplikimit me gërvishtjet e lehta të lëkurës), dhe i ngadalshëm i urtikaria presion (blisters shfaqen pas 3 8 orë pas squeezing e lëkurës, të tilla si në këmbë ose ulur), urtikaria të ftohtë (të ftohtë e ajrit / ujit / e erës), skuqje të ngrohjes (efekt lokal termik), urtikaria "diell" (rrezatimi ultravjollcë dhe / ose dritën e dukshme) dhe dridhje (dridhje, për shembull, të punuar me çekiç).  Nga "disa lloje" të urtikaria cholinergic përfshijnë (të shkaktuara nga stresi fizik apo emocional, e cila çon në një rritje të lehtë në temperaturën e trupit), adrenergic (të shkaktuara nga lirimin e adrenalin, të tilla si stresi), kontakt (p.sh., urtikaria kontaktit alergjike, ajo mund të shkaktuar nga kontakti i lëkurës me nje substance te cilin pacienti ka alergji, ajo mund të jetë pluhuri, pezmatim kafshëve, polen ose metale tilla si nikel). Ky grup përfshin të ashtuquajturat urtikaria Akvahennaya. Kjo ndodh në lëkurë pas goditur ujin dhe për shkak se uji është një tretës për alergjen formuar direkt në lëkurën e njerëzve.

  Sëmundje të tjera të tilla si urtikaria të pigmenteve (mastocitozis) dhe familjes urtikaria ftohtë, urtikarie përkasin vetëm historikisht dhe kanë një natyrë krejtësisht të ndryshme.

  Megjithatë, llojet më të zakonshme të urtikaria është spontan (akute dhe kronike), dermohrafycheskaya (veçanërisht në lëndët e reja) dhe kontakt. Holynerhycheskaya shumë më pak e zakonshme. Por në qoftë se çdo gjë është urtikaria kontaktit të qartë (alergji nuk është befasi), pastaj me spontan dhe dermohrafycheskaya nuk është aq e thjeshtë, për të mos përmendur llojet e tjera të urtikaria. Historikisht, nocioni se njolla është thjesht sëmundje alergjike.

  Megjithatë, në realitet alergji është shkaku aq i rrallë i urtikaria kronike (vlerësimet varion nga 0.5 në 1% të kohës) që testimi për alergjitë nuk është e rekomanduar si një procedurë standarde. Në anën tjetër, alergji është shpesh shkaku i urtikaria dhe Angioedema të mprehtë - si një reagim ndaj ilaçeve (p.sh., vitamina dhe antibiotikët), dhe pickimin e insekteve. Në disa raste shkaku i urtikarie akute mund të jetë një alergji e vërtetë ushqim, por në raste të tilla diagnoza zakonisht është pa dyshim si një reagim zhvillohet menjëherë pas depërtimit të trupit dhe fillon nga pika ku erdhi kjo stuff - me alergji ushqimore ndodhin ënjtje buzët, gjuhën dhe shije, ndërsa injeksione intramuskular kruhet dhe fillimi skuqje të zonës së injektimit.

  Reagimi i vërtetë alergjik ndaj menjëhershëm të tipit lëviz shumë shpejt - nga disa sekonda deri në 15 minuta (kështu emrin). Ky reagim është e rrezikshme për shkak se ajo mund të shkoni direkt në anafilaktik shoku - një gjendje të rëndë që shpesh çon në vdekje. Në anën tjetër, aspirina dhe droga si të (i ashtuquajtur grup i NSAIDs - droga jo-steroidal anti-inflamator) shpesh shkaktojnë reaksion psevdoalerhichnu që gjithashtu mund të zhvillojnë shpejt (edhe pse zakonisht ende shumë më vonë se në alergji aktual) dhe shoqëruar me një gjendje shumë të rrezikshme - Angioedema në laring me vështirësi frymëmarrje, që kërkon hospitalizimin e menjëhershëm në njësinë e kujdesit intensiv.  Shkaqet e urtikarie

  Por përsëri në koshere. Për shkak të asaj që në të vërtetë zhvillon urtikaria spontane, nga dhe të mëdha, ende nuk ka të qartë. Megjithatë, nuk janë të ashtuquajturat sëmundje të lidhur me urtikarie.
  Në veçanti, ka kohë që njihet se i nxituar shpesh zhvillohet në patologjinë e traktit gastrointestinal (në fakt, përshkrimin e parë të koshereve të zotëruara nga Hipokrati, dhe ai e shikuar atë vetëm në pacientët me çrregullime të sistemit të tretjes). Në këtë kontekst konsiderohet sëmundje e zorrëve (duke përfshirë edhe rritje e jashtëzakonshme), ezofagut, stomakut dhe duodenum (ulcerat, gastrit, duodenitis), mëlçisë dhe traktit biliar (hepatiti, cholecystitis).

  Ndonjëherë shkaku i urtikarie janë parazitë (pushtim hlystyani). Ka edhe dëshmi se kosheret janë gjetur shpesh në tumoret, tiroide dhe kështu nazyvamye sëmundjet sistemike indeve lidhës (p.sh., lupus sistemik lupus).

  Kështu që shikoni për shkakun e urtikaria - gjatë punësimit dhe i mundimshëm, shpesh shkaktojnë instaluar dhe dështon, dhe pastaj urtikaria quhet "idiopatike", dmth me kauzën paspecifikuar. Edhe pse në drejtësi unë duhet të them se kur zbulimin sëmundje e lidhur me urtikarie, urtikaria ende të quhet "idiopatike" sepse në nomenklaturën moderne ka koncept të tillë si "koshere shkaktuara nga rëndim akute e gastrit kronik."

  Në fund të fundit, pavarësisht nga fakti se kosheret dhe inflamacion në stomak në të njëjtën kohë janë mekanizmat e përbashkëta me të cilat kjo mund të ndodhë është ende i panjohur, por sepse vetë ekzistenca e një marrëdhënie të tillë nuk është e njohur nga të gjithë shkencëtarët.

  Në 1998, G. Bruno botoi një letër i cili tregoi i rëndësishëm në shkaktimin urtikaria dermohrafycheskaya gastroesophageal zbaticë - marrjen përmbajtjen acid të stomakut në ezofag për shkak të murit të pazhvilluar të muskujve të ezofagut të ulët. Normalisht, përmbajtja e stomakut janë acidike për shkak të formimit të acidit klorhidrik që ndihmon në tretje. Njerëz me zhvillimin e murit muskulare e ezofagut mund të jetë anasjellta përmbajtjen zabros acid stomakut në ezofag.

  Kjo çon në inflamacion të rreshtim të ezofagut, të cilat mund të shkaktojnë dhimbje dhe urth, dhe mund të jenë asimptomatike. G. Bruno gjeti se shumica e pacientëve me urtikarie dermohrafycheskaya do të thotë se është një sëmundje.

  Aktualisht, studim aktiv si kjo dhe probleme të tjera të ngjashme mund të shkaktojnë lloje të tjera të urtikaria. Në veçanti, për të përcaktuar se si e madhe e rolit të "Helicobacter pylori» (H. pylori) - bakteret që shkakton gastrit dhe ulcerat. Nuk është e qartë pikërisht atë që mund të jetë shkaktuar koshere - bakter apo stomak sëmundjen që ajo shkakton. Disa studiues vazhdojnë të kërkojnë forma specifike të alergjisë.

  Deri tani, megjithatë, jo me shumë sukses.


  Si është trajtimi i urtikarie

  Që nga shkaku i sëmundjes mbetet një mister, ilaç kryesor në urtikaria është antihistamines (blistering vetë dhe kruajtje të shkaktuara nga pamja e lirimit histamine nga qelizave direk të lëkurës). Ne rekomandojmë përdorimin gjenerata e fundit e barnave që kanë zgjatur masa dhe të rrallë shkaktojnë efekte anësore. Këto përfshijnë, në veçanti, cetirizinës, LEVOCETIRIZINE, ebastyn, loratadine, desloratadine (emrave tregtarë, përkatësisht zirtek, ksizal, kestyn, Claritin, Aerius) dhe të tjerët. Ata janë të mjaftueshme për të përdorur çdo ditë.

  Për më tepër, mungesa e efikasitetit, ajo është e rekomanduar për të rritur dozën në 2 ose edhe 4 tableta në ditë. Në rastet e rënda kurs i shkurtër i steroid mund të përshkruhen, por vetëm nën mbikëqyrje mjekësore. Përdorimi afatgjatë i hormoneve nuk është e rekomanduar për shkak të efekteve të rëndësishme anësore. Nëse ju gjeni një sëmundje shoqërues duhet të angazhohen në mënyrë paralele dhe trajtimin e saj. Shpesh i nxituar është atëherë që mund të thuhet kundërshtarët e kësaj teorie.

  Informacion nga neni "koshere".