Llojet e Thrombocytopenia


 • Trombocitopenia
 • Hemorragjike Thrombocytopenia
 • purpura trombotike trombocitopenike (TTP) (sëmundje Moshkovits)
 • Sindromi hemolitik uremic
 • Purpura trombocitopenike idiopatike

 • Trombocitopenia

  Patologjia është shkaku trombociteve gjakderdhje pothuajse 80% të rasteve. Kjo trombocitopenia - manifestimi më i shpeshtë i saj. Besohet se në numërimin e trombociteve normal duhet të jetë në rangun e (150-400) - 109 / L. Në kushte normale fiziologjike, numri i trombocitet në gjak mund të ndryshojnë. Kjo varet nga aktiviteti fizik, tretje, nivelet e hormoneve në gratë e ciklit menstrual - në ditët e para të menstruacioneve, ajo mund të reduktohet nga 30-50%.

  Jetës i trombocitet - 9-10 ditë. Rreth 1/3 e trombocitet depozituar në shpretkë normale. Në rastet kur numërimi i trombociteve më pak se 150-109 / L, duhet theksuar trombocitopenia. Frekuenca e këtij fenomeni është mjaft i madh - 10-130 raste të reja për 1 milionë të popullsisë.

  Ka trombocitopenia akute dhe kronike. Kjo e fundit është diagnostikuar kur kohëzgjatja e tij tejkalon 6 muaj. Individët me nivele më të larta të trombociteve 50-109 / l rrallë gjakderdhje. Në këtë drejtim, shumë besojnë se Hemostaza normal trombocitet të mjaftueshme brenda 30-109 / L, 15 ose edhe 10-109 / litër trombocitet e plota mund të japin Hemostaza efektive.


  Ndoshta sepse trombocitopenia ndodh shpesh në praktikën mjekësore vetëm si një fenomen laboratorik, duke shkaktuar mjekët papritur, sepse nuk shfaqet klinikisht. Në të njëjtën kohë reduktimin e trombociteve më poshtë 100-109 / L duhet të tërheqë vëmendje serioze te mjeku sepse ai trombocitopenia kjo simptomë mund të shoqërohen me patologji të rënda. Në këtë drejtim shkaku i Thrombocytopenia çdo rast duhet gjetur.


  Hemorragjike Thrombocytopenia

  Hemorragjike Thrombocytopenia ishte një nga sëmundjet e para të identifikuara hemorragjike e njerëzve. Ka disa lloje të Thrombocytopenia.

  Ato shpesh sekondar, si një simptomë e një sëmundje.
  Megjithatë, sindromi trombocitopenia shpesh mund të jetë e pavarur, dhe Patogjeneza e saj të ndryshme. Trombocitopenia mund të jetë për shkak të inferioritetit të prodhimit të trombociteve, rritjen e shkatërrimit të imunizuar dhe jo-imun për shkak të mekanizmave dhe rishpërndarjen e gjakut në trup në organe të caktuara, zakonisht të shpretkës, ose një grup të masave trombotike me koagulimit intravaskular masive. Kombinim i rrallë i këtyre arsyeve.

  Megjithatë, mungesa e kritereve të qarta për konfirmimin e sigurtë
  mekanizëm pathogenetic bën atë praktike për të përdorur

  Mjeku nuk është shumë e dëshirueshme për shkak se shumica e mjekëve të përpiqet
  identifikojnë formë të veçantë nosological, dhe pastaj
  interpretojnë etiologjinë e saj dhe patogjenezën. Në këtë drejtim, duket
  menjëherë të informojë praktikuesit informacionin e duhur
  mundësia e Thrombocytopenia në një të veçantë
  Sindromi i mesëm në disa sëmundje të tjera.

  Gjëja e parë për të sunduar nga sëmundje,
  mund të shkaktojë coagulopathy konsumit. Këto përfshijnë të gjithë
  sëmundjet infektive, duke përfshirë Infeksioni HIV; Proceset neoplastike
  ndonjë vend, sidomos tumoret e mëlçisë, traktin gastrointestinal, leukimi, etj.;

  sëmundjet sistemike autoimune, veçanërisht SLE dhe
  patologji obstetrike shkaktuar nga shkëputje të parakohshme placental,
  vdekja intrauterine të fetusit, emboli amniotik fluide; masiv
  Dëmi ind rezultuar në lëndime. Sëmundje të tilla si
  auhlobulinemiya sëmundje mjekësore, shtim të limfociteve
  sëmundje, e trashëguar dhe e fituar miyelodysplaziyi shpesh
  shoqëruar nga Thrombocytopenia.

  Veçanërisht i rëndësishëm patologjike
  shtet, i shoqëruar nga një rritje në shpretkë. Shpesh kjo
  vërejtur në hipertension portal të çdo origjinës (kesh,
  Shkeljet e tjera të rrjedhjes së venë portal) sëmundjet e magazinimit

  (Tezaurismozy): Neaman-Pick sëmundje, dora-Shyuller-Krischen, Gaucher,
  hemochromatosis, etj, si dhe shumë nga kushtet e mësipërme
  - Infeksionet sëmundje e përhapur e indeve dhe gjakut sëmundjeve lidhës.
  Herë pas here, splenomegaly dhe shënoi me zemër congestive
  dështim. Siç u përmend më herët, në shpretkë normale
  fokusohet në 1/3 deri 1/4 e trombocitet. Prandaj
  çdo rritje në shpretkë çon në vonesa të rritur atë
  trombocitet, e cila shkakton trombocitopenia fenomen. Me të gjitha
  këto do të jetë më i drejtë në supozimin
  Prania e mundshme e mekanizmave të shumta patogjene.

  Përjashtim
  ose konfirmimi i shumë prej këtyre sëmundjeve shpesh kërkon
  Puna e madhe diferencial diagnostike.

  Trombocitopenia i mesëm janë rezultat i
  efektet në trupin e energjisë rrezatues, si një simptomë e rrezatimit
  sëmundje, substanca të ndryshme toksike, duke përfshirë kripërat e metaleve të rënda,
  alkool, etj, hyjnë në pancytopenia simptomë. Ngjarë kjo
  Mekanizmi i Thrombocytopenia në pacientët me uremia. Është e mundur që një shkelje
  Rregullimi i vitaminave hematopoiesis dhe hormonet e ka të sigurtë
  veçori për trombotsitopoeza por Thrombocytopenia në
  anemi dëmshëm duhet të konsiderohet vetëm si një simptomë

  nganjëherë kryesor.

  Trombocitopenia primar, sëmundje dmth
  Tiparet klinike janë të lidhur plotësisht me Thrombocytopenia dhe
  ndonjë patologji tjetër është vënë re, gjithashtu kanë të ndryshme
  Mekanizmat pathogenetic, por këto sëmundje meritojnë special
  përshkrim.

  purpura trombotike trombocitopenike (TTP) (sëmundje Moshkovits)

  Purpura trombotike trombocitopenike (TTP) (sëmundje Moshkovits) ishte
  përshkruar për herë të parë nga autori në vajzë 16-vjeçare në 1924 kishte Sëmundje
  Fillimin akute dhe manifestohet me ethe, funksion të dëmtuar të veshkave dhe sistemit nervor qendror,
  simptomat e dështimit të zemrës me Thrombocytopenia rënda. Në

  Autopsia gjetur një shumë e clots gjakut në kapilarë dhe arteriolat të vogla,
  pothuajse tërësisht i përbërë nga trombocitet dhe fibrinë vogël
  komponent. Për sëmundje të rëndë karakterizuar nga një kombinim i
  trombocitopenia me hemolizës intravaskular (me shumëfish
  eritrocitet fragmentuar) dhe manifestime neurologjike - nga
  vetëdija e paqartë zhvlerësuar, motor dhe funksionet shqisore për
  konvulsione dhe koma. Këto manifestime klinike në 70-90% të rasteve të ndodhë
  përsëritura, dhe vetëm 10-30% e pacientëve rikthim kur ata
  shtatzënisë, infeksionet e ndryshme, kimioterapia. Disa pacientë
  ata mund të përsëritet në intervale të rregullta. Kjo lejon

  sugjerojnë se sindromi TTP është heterogjene dhe kombinon disa
  sëmundje të ndryshme. Masa praktike: plasmapheresis, zëvendësim plazma
  Pacienti me plazma trombociteve dobët të shëndetshme të ngrirë
  lejojë sot për të ruajtur deri në 90% të pacientëve kishte dënuar kohët e fundit për të
  vdekja.

  Sindromi hemolitik uremic

  Sindromi hemolitik uremic shumë
  konsiderohet si një formë e TTP. Megjithatë, mungesa e patologjisë
  Sistemi nervor, hipertension rezistent dhe i veshkave të rënda
  Patologjia e dështimit progresive renale, dhe
  mundësia e trashëguar sëmundje e detyroi atë të marrë në shqyrtim
  i pavarur. Trombocitopenia është e rëndë, shoqëruar nga

  intravaskular i hemolizës - mbyllje trombotike pasojë e drejtpërdrejtë
  enët.

  Persekutim Medicinale trombon. I përshkruar mjaft
  shumë raste të Thrombocytopenia, të cilat pasojnë masat terapeutike.
  Së pari, i kushtoj vëmendje vetëm në rastet e Thrombocytopenia,
  trajtim shoqërues i burimeve. Mjekësor
  Droga mund të shkaktojë trombocitopenia mënyrë të ndryshme.
  Citostatikët
  trombotsitopoeza në gjendje për të shtypur palcën e eshtrave. Quinidine,
  sulfonamides, salicylates, dipiridamol, përgatitjet e arit, cephalothin,
  trimetoprima, një-methyldopa dhe mund të përfshijnë mekanizma të tjerë imunitar.
  Ato provokojnë trombocitopenia, të vendoseshin në trombocitet dhe stimulimin

  formimi i antitrupave ndaj këtij kompleksi. Droga të tjera të formojnë
  Komplekset proteina plazma, e cila më pas lidhet me
  membrane platelet çon në prodhimin e antitrupave në këtë
  formacion. Shkaku shkatërrimi i tretë i trombocitet vetë, dhe në këtë mënyrë
  kontribuojnë në formimin e antitrupave drejtpërdrejt me këtë të fundit.

  Tërhequr kohët e fundit vëmendje shumë
  trombocitopenia shkaktuar nga heparin, ose, si disa sugjerojnë
  hulumtuesit, trombocitopenia lidhur me heparynoterapiyi.
  Pothuajse 10% e pacientëve të cilët kanë marrë heparin intravenoz, reduktohet moderuar
  numërimin e trombociteve, që zakonisht ndodh brenda 1-2 netë

  pas administrimit, dhe niveli i reduktimit eshte rralle pak se 100 x 109 / l. Sot njihet se heparin është e aftë të trombocitopenia dy lloje.

  Lloji i parë është përshkruar më lartë, për shkak të drejtojë
  Ndërveprimi heparin e trombocitet. Kontaktoni atë me sipërfaqe
  platelet varur heparinit peshe molekulare, sulfatuvannya tyre
  dhe shkalla e aktivizimit trombociteve shkaktuar nga ky ndërveprimit.
  Vini re se shkalla e Thrombocytopenia është reduktuar në mënyrë paralele me
  Rënia në peshë molekulare heparin administruar. Heparin
  lloj trombocitopenia 1 ndodh shpejt pas futjen e saj, nganjëherë
  pas disa orë, për shkak të ndryshimeve në membranat trombociteve

  të cilat ofrojnë grumbullimi i trombociteve. Ky lloj i Thrombocytopenia
  kalon shpejt dhe rrezik për të pacientit nuk është.

  Heparin ose pjesëmarrjes,
  tip trombocitopenia 2 ndodh në mes 4-20 dite-të pas administratës
  heparin me një ashpërsi maksimale në ditën e 10 te pacientët pranues
  geparinoterapii herë të parë. Administrimi i përsëritur i heparin, ajo mund
  ndodhin në ditët e para pas administrimit të drogës. Kjo
  trombocitopenia shkaktuar nga mekanizmat imun të provokuar
  heparin, përgjegjës për prodhimin e antitrupave specifike
  Trombocitet. Këta antitrupa janë pothuajse 7,5% e pacientëve,
  marrjes heparin unfractionated prodhuar nga produktet

  rrjedh nga derrat, dhe vetem 2.5% e atyre trajtohen me
  peshë të ulët molekulare heparins.

  Mekanizmi i Thrombocytopenia është i ndryshëm nga tjetri
  trombocitopenia imun se në këtë rast nuk ka shkaktuar antitrupa
  përmirësuar sistemin e trombociteve fagocitozë, makrofagjet, të stimulojnë
  vnutrysosudystuyu trombociteve grumbullimi. Nga imunitetit të tjera
  trombocitopenia është gjithashtu i ndryshëm në atë të pothuajse në
  nuk ka komplikime hemorragjike, pavarësisht nga fakti se ajo
  zhvillon kundër anticoagulation. Kjo trombocitopenia në
  në thelb pasqyron konsumin e trombocitet gjatë formimit mikrotrombov,
  të cilat mund të rriten në madhësi të mëdha, përcaktimin

  Ngjarjet trombotike. Fundit rrezikshme në rastet kur është e
  geparinoterapii nuk ndalet, mund të shkaktojë vdekjen
  në 20-30% të rasteve.

  Purpura trombocitopenike idiopatike

  Pothuajse 95% e bazë të Thrombocytopenia idiopatike është
  purpura trombocitopenike (ITP). E saj sugjerojnë dhe diagnostikua
  kur reduktimin e trombociteve nuk ka asnjë lidhje të drejtpërdrejtë me ndonjë
  Shkaku apo gjendje që mund të shkaktojnë këtë rënie. Çdo vit
  10-125 zbulojnë raste të idiopatike
  purpura trombocitopenike për popullsinë milion. Idiopatike
  purpura trombocitopenike konsiderohen
  akute nëse zgjat më pak se 6 muaj, një zgjatur ekzistencën e saj

  duhet të konsiderohet si idiopatike kronike
  purpura trombocitopenike. Idiopatike akute
  purpura trombocitopenike më shumë
  në fëmijët dhe mbaron me shërim të plotë në 75%
  e rasteve. Të rriturit shpesh vuajnë opsion kronike idiopatike
  purpura trombocitopenike, me
  5% e tyre vdesin nga gjakderdhje, kryesisht nga hemorragji
  truri. Analiza e një numri të madh të pacientëve me Thrombocytopenia që
  ishin ekzaminim të plotë, duke përfshirë studimet e palca e eshtrave
  tregoi se shkaqet e Thrombocytopenia tjera se idiopatike
  purpura trombocitopenike ishin vetëm 4%

  ekzaminuar. Megjithatë, për shkak të faktit se kriteret specifike për
  Diagnoza e idiopatike
  trombocitopenike purpura sot jo, diagnoza e saj
  bazuar vetëm në përjashtimin e shkaktarëve të tjerë të Thrombocytopenia. Në
  që për përcaktimin e duhur të natyrës së sëmundjes në mënyrë të barabartë
  Historia e rëndësishme të dhënave, karakteristikat fizike të pacientit, dhe
  fotografia klinike dhe rezultatet e laboratorit dhe instrumental
  hulumtim. Historia mund të ndihmojë veçanërisht në qartësimin
  patologji nasleduemoy. Në praninë e anomalive në tjetër
  të afërmit e subjektit, mund të dyshohet dhe të zbuloni imitime

  trombocitopenia.

  Trashëguar dhe trombocitopenia kongjenitale. Në
  Mungesa e rrezatimit pacientit (radiale) kockave mendoni për nasleduemoy
  Patologjia - sindromi TAR (thrombocytopathy pa radiale
  kockave), e cila është karakterizuar edhe nga një defekt në lirimin e dendur
  granula e trombocitet dhe Thrombocytopathy. Trombocitopenia, e kombinuar me
  defekt pigmentim e flokëve, lëkurës, retinë, kërkon të menduarit për disponibilitetin
  e pacientit patologji nasleduemoy - Higashi sindromi Chediaka-se
  karakterizohet gjithashtu nga një deklaratë për defekt granula e trombocitet dhe,
  Rrjedhimisht, Thrombocytopathy. Prania e ekzemë dhe sensibilitet për infektive

  Sëmundja shkakton gjithmonë të supozojmë patologjinë trashëguar -
  Sindromi Viskot- Oldrycha edhe lirimin e një defekti granula të dendura
  Trombocitet dhe Thrombocytopathy për shkak të një defekti të agregimin e trombociteve
  epinephrine.
  Prania e strisho gjaku trombocitet gjigante jep
  sugjeron si një sindrom të trashëguar Meia Hehhlina dhe
  Bernard sëmundje Sul. Dallimi i tyre është se sindromi
  Meia Hehhlina mund të zbulojë granulocitet abnormale të gjakut me i madh
  inclusions dhe sëmundje Bernard defekt zbuluar sul
  glikoproteinë lb, e cila përcakton aderimin e trombocitet të faktor
  Willebrand. Është e mundur që disa trombocitopenia neonatale

  është trashëguar mangësi trombopoetina.

  Informacion nga artikullin "trombocitopenia".