Llojet e paralizës


 • Paralizë
 • Llojet e paralizës
 • Paralizë
  Nga një pikë klinike të paralizës karakterizojnë shkallën e ashpërsisë, këmbëngulje dhe prevalenca. Ajo mund të jetë i plotë ose i pjesshëm, i përkohshëm ose i pakthyeshëm të lokalizuara apo të përhapura. Kur paralizë në anën e kundërt nga ana e sistemit nervor qendror, sugjeron kaloi (contralateral) paralizë. Neperekreschennyy (ipsilateralnyy) paraliza ndodh në anën e njëjtë si plagë. Në kuptimin e saj origjinal të termave të tilla si "monoplehyy", "hemiplegia" ose "paraplegjik", që tregojnë mbizotërimin dhe llojin e paralizës, por ato janë përdorur për t'iu referuar palëve dhe numrin e gjymtyrëve të prekura.

  Hemiplegia - një paraliza e fytyrës, krahun ose këmbën në një anë të trupit, monoplehiyu - paraliza e një pjesë të trupit apo një gjymtyrë. Termi "diplegia" është përdorur për t'iu referuar paralizë bilateral të njëjtën pjesë të trupit (për shembull, të dy këmbët apo e të dy krahët). Tetraplegjik tregon paraliza e të katër gjymtyrët. Termi "paraplegji" kohët e fundit është përdorur zakonisht për të referuar në paralizë e pjesshme ose të plotë të të dy gjymtyrëve të poshtme, nganjëherë kombinuar me paralizë të pjesës së poshtme të trupit, e cila shkakton janë sëmundje ose dëmtimin e shtyllës kurrizore.

  Asnjë nga këto lloje klinike nuk janë sëmundje e pavarur - një sindromë e cila mund të shkaktojë një sërë faktorësh.


  Megjithatë, ka disa lloje të paralizës, të cilat janë të pavarura nga sëmundja. Këto përfshijnë sëmundjen e Parkinsonit (paraliza wavery), poliomelitin (paralizë infantile), paraliza e fytyrës, bulbar paralitikë, pseudobulbar paralizë, familjes paraliza periodik, paralizë për shkak të lezioneve të pleksus brachial, sëmundje paralizë cerebrale dhe shumë të lindura apo të trashëguar.
  Llojet e paralizës
  Paralizë Bell - Personat paraliza Peripheral rezultojnë nga lezionet e nervore fytyrës. Kjo ndodh shpesh e mjaftueshme; shkaktojë ajo mund të jetë një numër faktorësh: hipotermi, polyneuropathy, infeksion (veçanërisht difteria apo derr), tumoret malinje, vaskulare apo lezione degjenerative Ura (pjesë e rrjedhin trurit).

  Sëmundja mund të ndodhë si rezultat i lëndimit ose kirurgji. Megjithatë, në shumicën e rasteve shkaku është i panjohur. Çdo dëmtim të nervit të fytyrës zakonisht shkaktuar paralizë të plotë të muskujve nga njëra anë e fytyrës; për shkak të mos mbyllë sytë, dhe ne gjejmë atë vakt të vështirë. Paralizë bilateral është e rrallë. Atrofi e muskujt e paralizuar mund të fillojnë në rreth dy javë. Kurs dhe prognoza të varet nga shkaku i sëmundjes. Trupi paralizë për shkak të sëmundjes ose lëndimit të veshit mund të jetë i pakthyeshëm. Por në shumicën e rasteve është i përkohshëm në natyrë; Funksioni i muskujve të fytyrës të rivendoset brenda disa javësh.

  Për trajtim duke përdorur kortikosteroidet, salicylates, ngrohje lokale, të mbrojtur sytë tuaj dhe elektroterapi hapur, ton paralizuar muskujt mbështetëse.

  Bulbar paralizë është akute apo progresive. Paralizë akute bulbar - një formë e poliomelitit. Sëmundja prek oblongata palcë dhe qytetet, nervat sidomos core bulbar, që çon në paralizë të gjuhës, buzët, shije të butë, laring dhe faring. Ajo fillon zakonisht me dhimbje koke e papritur, marramendje, dridhura dhe temperaturë, por asnjë dhimbje të muskujve. Pulse dhe frymëmarrja bëhet e arritmike. Zëri i bëhet hije hundës, ajo është e palexueshme, pacienti nuk është në gjendje të mbajë ushqimin në gojë, vidryhayetsya hundës lëngun shkelur gëlltitjes dhe të frymëmarrjes.

  Bulbar paralizë mund të shoqërohet me hemiplegic ose monoplehyy. Sepse vdekja shpejtë nga asfiksi mund të ndodhë në ditët e para. Në raste të butë, shërim ndodh dhe mbetet vetëm paralizë e pjesshme.

  Paralizë progresive bulbar rrallë, shkaku i saj është i panjohur. Më shpesh kjo ndodh në meshkuj 40 deri në 60 vjet. Sëmundja përparon ngadalë me zhvillimin e paralizës dypalësh të muskujve. Muskujt e gjuhës, gojës, faring dhe fyt atrofi. Ndryshimi zërin vështirësitë e të folurit në rritje, përtypet, gëlltitjes. Vdekja ndodh brenda një deri në tre vjet. Nuk ka asnjë trajtim specifik.  Paralizë Pseudobulbar. Kur paralizë pseudobulbar ndikohet nga të njëjtat muskuj si në bulbar, por jo atrofi të muskujve të fytyrës dhe gjuhës, dhe jo fastsykulyatsyy (reduktim spontan).
  Sindromi ndodh kur lezionet bilaterale nad'yadernyy mënyra. Mund të shoqërohet me armë spastik dyplehyey apo këmbët, shprehje joadekuate motorike të emocioneve, të tilla si të qeshura apo i dhunshëm me ngërç të qarë.

  Paralizë periodik Family (Mioplehiyi Family) - një sëmundje e rrallë e natyrës të panjohur. Nuk është zakonisht në moshë të re dhe shpesh prek disa anëtarë të një familjeje. Sulmet zakonisht fillojnë gjatë natës dhe zgjat 12-24h.

  Paralizë i dobët, duke filluar me këmbë, gradualisht përhapjen lart dhe merr gjymtyrë e sipërme. Ndonjëherë ndikon kardiake dhe muskujt e frymëmarrjes. Muskujt innerviruemye nerva kafkës, procesi nuk është i përfshirë. Ethe, çrregullime mendore apo shqisore mungojnë. Nëse sulmi nuk është fatal, një shërim të shpejtë. Dobësimi i sulmeve të fundit nga disa javë deri në disa muaj, e ndjekur nga një sulm të ri. Intervalet midis sulmeve u rrit gradualisht. Si një rëndim ulur nivelet e kaliumit në serum kalium administratën klorurit të shpejtuar shërimin. Kthime mbrapa mund të parandalohen nga futje e përditshme e klorur kaliumi dhe shmangien e situatave që çojnë në një rënie në nivelet serum kaliumi - të tilla si futje të tepruar të karbohidrateve.  Paralizë për shkak të lezioneve të brachial pleksus
  mund të ndodhë në trauma të lindjes, dhe të rriturit - në lezionet e fibrave nervore që vijnë nga rrënjët cervikal pestë dhe të gjashtë (në këtë rast vuan krahun e sipërm) ose rrënjët e tetë qafës së mitrës dhe e para kraharorit nervore (atëherë ndikohet kryesisht krahu më i ulët) . Paralizë brachial pleksus i shoqëruar nga sindromi dhimbje dhe vasomotor çrregullime të shënuara.
  Informacion nga artikullin "paraliza".