Llojet e meningjitit dhe trajtimin e tyre


 • I lëngshëm (viral) meningjit
 • Purulent (bakteriale) meningjit
 • Trajtimi i meningjitit

 • Meningjiti - një inflamacion i meninges. Është sëmundje shumë e vështirë dhe e tmerrshme, e cila në mungesë të trajtimit mund të çojë në vdekje. Sot, mjekët ka disa lloje të meningjitit, më i zakonshëm i lëngshëm shkaktuara nga viruset, dhe purulent, të shkaktuara nga bakteret.


  I lëngshëm (viral) meningjit

  Meningjit i lëngshëm quhet inflamacion i lëngshëm i trurit të origjinave të ndryshme.
  Meningjit i lëngshëm janë të zakonshme. Sëmundja është e vështirë.

  Shkaku i meningjitit viral mund të jetë çdo infeksion viral, duke përfshirë ndodhin si helmim zorrëve.

  Ashtu si shumë sëmundje virale, meningjiti i lëngshëm i shoqëruar nga ethe, vjellje, kushtet e përgjithshme të dobët.

  Më të shpeshta sëmundjet virale banorët e qyteteve të mëdha, nuk janë më të lehtë dhe më të shpejtë virus transmetohet nga pacienti në pacient. Për të parandaluar përhapjen e meningjitit lëngshëm duhet të jenë të shtruar në spital pacientët, dhe njerëzit përreth duke folur me të, duhet të jetë nën kontrollin e mjekëve. Ata duhet periodikisht të masë temperaturën dhe të monitoruar gjendjen e përgjithshme.


  Purulent (bakteriale) meningjit

  Meningjit purulent shkaktuara nga bakteret e ndryshme, nga meningokoku më të zakonshme.


  Ajo ndjehet mirë vetëm në temperaturën e trupit. Në shumicën e rasteve, infeksioni është për shkak të transportuesit meningokoku që nuk e merrni të sëmurë, por janë bartës të baktereve. Moved infeksionit nëpërmjet ajrit, kështu që sëmundjet të përhapura janë shpesh në kopshte, shkolla, universitete, në ushtri.

  Një pacient dikur temperaturës rritet ndjeshëm, ethet e tij. Ka një të ftohtë, dhimbje koke të rënda dhe të vjella. Karakteristikat kryesore janë paraqitur në ditën e parë. Ndonjëherë mund të ketë konvulsione dhe turbullt e vetëdijes. Kjo është për shkak të rritjes së presionit intracranial. Nëse pacienti nuk është trajtuar për tre ditë, ai mund të vdesin sepse truri nuk e rregullon si duhet e proceseve themelore të jetës.

  Për meningjit meningjokoku karakterizuar nga zhvillimi i lezioneve, kryesisht në gjymtyrëve dhe kokës. Ky kurs është tipike për pacientët me sistemet imun të dobësuar dhe fëmijët.


  Trajtimi i meningjitit

  Droga specifike për të trajtuar meningjit viral nuk është zhvilluar ende. Pacienti është administruar drogë që ndihmojnë të rritur rezistencën e trupit dhe qetësues, ju lutem.

  Në purulent meningjiti përdorimin e detyruar të antibiotikëve, të cilat janë futur në venë ose në muskul. Ajo është gjithashtu shumë e rëndësishme për të nxjerr një përfundim të lëngjeve të tepërta nga trupi, kështu që pacienti jap diuretics. Së bashku me toksina të lëngëta nga të baktereve që helmojnë trupin.  Në trajtimin e meningjitit purulent është jashtëzakonisht e rëndësishme që pacienti të marrë proteina të mjaftueshme, yndyra, karbohidratet dhe vitamina nga ushqimi. Përveç kësaj emërojë vitamina B

  Pas shkarkimit, pacienti është të paktën është e regjistruar me ekspertët. Njerëzit të cilët kanë pasur meningjit purulent mund të marrin një aftësi të kufizuar në rast të komplikimeve. Me këtë lloj të meningjitit përqindje e madhe e vdekjeve.

  Informacion nga artikullin "Meningjiti"