Llojet e ethe malarikMalaria - i njohur gjithashtu si "ethe Kënetës", "ethe të përhershme", "malaries paroksizmal", një sëmundje akute infektive që shkaktohet nga disa lloje të protozoa gjini Plasmodium (Plasmodium malaria) dhe transmetohet nga kafshimit të një gjini mushkonjë Anopheles (anofeles). Për malaria është e karakterizuar nga sulme të përsëritura të dridhura të rënda, temperaturë të lartë dhe djersitje e harlisur. Ajo është mjaft e përhapur në zonat e ngrohtë dhe me lagështi me një temperaturë mesatare vjetore prej 16 ° C dhe më lart, edhe ndodh në zonat e butë më plotësisht mungon në rajonet polare. Sëmundja shkakton dëme serioze ekonomike për vendet me klimë tropikale dhe subtropikale, duke çuar të gjitha sëmundjet si shkaku kryesor i paaftësisë dhe vdekshmërisë.


Tre-ditor malaria

Malaria bamirës ethe që acarohet shkaktuar nga P. VIVAX (Plasmodium vivaks). Pasi u kafshuar nga një mushkonjë e infektuar së pari të zhvillojnë simptoma gjatë 6-21 Dita sulm më e fortë e etheve shënon një temperaturë të lartë, e cila merr rreth 8 orë dhe përfundon me djersitje e harlisur. Sulmet e tilla janë të përsëritura çdo ditë e tretë, por mund të ndodhë më shpesh nëse gjatë infeksionit mushkonja e infektuar e kafshon i sëmurë për disa ditë.

Sulmet e etheve të shoqëruar nga pulsin e shpejtë dhe uljen e presionit të gjakut. Në kulmin e simptomave të sulmit të sistemit qendror nervor: të përzier, të vjella, jerm, komë ndonjëherë zhvillon.


Shpesh ka anemi të shkaktuar nga shkatërrimi i qelizave të kuqe të gjakut shumohen në këto parazitet. Simptomet tipike gjithashtu përfshijnë humbjen e oreksit, dhimbje koke, dhimbje në të gjithë trupin (krahët, këmbët, prapa). Në mënyrë tipike, disa javë vjen një rimëkëmbje graduale, por sulmet e përsëritura të etheve malarik mund të ndodhë për tre vjet ose më shumë.


Malaries malinje ethe që acarohet

Malaria falciparum shkaktuar nga P. falciparum është forma më e rëndë e malaries. Simptomat në këtë rast janë të njëjta si në tre-ditore të malaries beninje, por më e theksuar dhe e shoqëruar nga komplikimet më të rënda.


Për kjo formë e malaries është e karakterizuar nga qelizat e kuqe të gjakut nga fërkimit së bashku dhe ia bashkangjitur atyre të mureve të enëve të vogla të gjakut (të quajtura pezëm parazitare), e cila çon në capillaries bllokuar. Shpesh ka çrregullime funksionale të sistemit nervor dhe traktin gastrointestinal. Zakonisht prek mëlçinë dhe veshkat. Bllokim i enëve të vogla të gjakut të trurit mund të çojë në vdekje. Nëse shërim përsëritje e sulmeve të malaries është e rrallë.


Katër-malaria

Ethe Chernovodnaya. Përndryshe quajmë atë - ethe hemohlobinuriynaya - jo shpesh, por komplikacion serioz i malaries zakonisht malinje malaries VIVAX; ndodh kryesisht në individë të racës të bardhë (sidomos duke marrë kininë).

Për ethe chernovodnoy karakterizohet me shkatërrimin e shpejtë, masiv të qelizave të kuqe të gjakut dhe mosfunksionim të veshkave.

Ai zhvillon pas disa sulmeve të malaries, shfaqen rritje të papritur të mprehtë në temperaturë, dobësi ekstreme apo edhe një rënie të mprehtë në presion. Urina albumin shfaqet një numër të madh - e proteinave (normalisht kjo nuk është), dhe hemoglobinë (një kompleks i proteinave - një bartës i oksigjenit dhe karbonit dyoksidit është në eritrociteve), i cili i jep një ngjyrë kafe ose të errët të kuqe të errët (kështu emrin sindromi). Në rastin e plotë renale dështimit të vdekur. Mekanizmi i etheve nuk chernovodnoy përcaktuar, por ajo është parë shpesh si një reaksion alergjik ndaj parazitëve të malaries.Trajtimi përfshin paqe absolute, transfuzionin e gjakut, përdorimin e drogës antimalarial. Kininë ndihmon vetëm herë pas here, dhe nganjëherë ka një efekt negativ.

Katër-malaria shkaktuar nga P. malariae (malaria Plasmodium); zakonisht ndodh më lehtë se forma të tjera, por kjo është mundësia e sulmeve të përsëritura të etheve është më i lartë. Periudha e inkubacionit është 1-6 javë; ethe zhvillon nga intervalet katër-ditore.


Trajtimi i malaries

Për laborator përcaktimi i malaries divorcuar pikë gjak është aplikuar në xhami shpifjeve si i trashë, njolla dhe ekzaminohen me mikroskop.

Nëse ju jeni Plasmodium malaries (parazitëve të vogël), ata janë mjaft të lehtë për të llogaritur, duke ditur numrin e individëve në fushën e mbarështimit dhe frekuencën e mostrave të gjakut.

Në një shpifje e hollë e gjakut me njolla me metodën Giemsa mund të identifikojnë speciet e Plasmodium se ishte shkaku i sëmundjes. Në malaries tre-ditore shkaktuar nga P. VIVAX, në gjak brenda qelizave të kuqe të gjakut parë shyzonty (një formë të Plasmodium, larvë) në formën e një unazë, dhe ameboidnaya formë dhe hametotsyty (forma e Plasmodium nga larvave deri rritur vijim). Përveç kësaj, disa individë janë të Plasmodium pëson ndarje, dhe nganjëherë i shkatërruar qelizat e kuqe të gjakut, i rrethuar nga merozoites.Në një gjaku me katër malaries vërejtur në fazën e njëjtë të Plasmodium, por disa individë në P. malariae më të mëdha se P. VIVAX, dhe të ndryshme nga e kaluara në formën dhe natyrën e pikturës. Kur malaria - P. falciparum, në përgatitjet njolla shyzonty paraqesin vetëm në formën e një unaze.

Për trajtimin e malaries duke përdorur droga të ndryshme që mund të parandalojnë sulmet malaries shpejt të arrestuar simptomat filluar stërvitje ose tërësisht të shkatërruar patogjen. Në mesin e Chloroquine më të famshme, kininës, mefloquine, dhe hydrochloride prymahyn hinakrin, prodhuar edhe nën emrat atabrin dhe Mepacrine.

Nëse keni ndërmend të udhëtojnë qëndrime apo më gjatë në zonat endemike të malaries, ne rekomandojmë duke marrë drogë anti-malarik tilla si Chloroquine.


Imuniteti pas malaries

Njerëzit të cilët kanë pasur malaries zhvillon gjendjen e imunitetit relativ (imunitet), që ri-infeksioni nga të njëjtit patogjen është i shoqëruar me ethe më të moderuar me një manifestimet klinike të butë, edhe pse të njëjtin numër të parazitëve në gjak. Me kalimin e kohës, sistemi imunitar dobësohet gradualisht, dhe parazitëve të mbetura në trupin e njeriut një herë mund të fillojnë të shumohen dhe do të shkaktojë një tjetër sulm disa muaj apo edhe vite.Tre lloje kryesore të Plasmodium që shkaktojnë malarien në njerëz, ekzistojnë në natyrë, në formën e disa shtameve (varieteteve). Çdo tendosje është unik për të dhe tiparet e përbashkëta zakonisht vetëm në zona të caktuara. Kështu, sistemi imunitar duket vetëm në tendosje, e cila ishte shkaku i infeksionit fillestar.

Njerëzit që jetojnë në zonat ku malaria është i zakonshëm, bartin infeksionin në fëmijërinë e hershme. Fëmijët mbulohen janë të mbrojtur vetëm në tendosje lokal. Në të njëjtën kohë ata mund të jenë bartës asimptomatikë të malaries dhe për të lehtësuar shpërndarjen e saj në mesin e sistemeve të rrezikuara imunitar të njerëzve, për shembull, më parë ka jetuar në këtë zonë.

Informacion nga neni "Malaria"