Llojet dhe shkalla e trashje


 • Llojet e Shëndoshje
 • Etapat dhe shkalla e trashje
 • Implikimet mbipeshë

 • Trashje - një sëmundje karakterizohet nga depozitimi i tepërt i yndyrës në indin nënlëkuror dhe indet e tjera, duke rezultuar në të madhe se pesha normale (ideale) e trupit me 20% dhe më të lartë. Në botën e sotme pothuajse çdo banor i tretë i vendeve të zhvilluara ka peshë që tejkalon normën ideale e 20% ose më shumë.


  Llojet e Shëndoshje

  Ka trashje primar është i lidhur drejtpërdrejt me ushqyese (ushqim) dhe faktor trashje mesme që dalin nga lezione të ndryshme të sistemit nervor qendror dhe gjëndrave endokrine.

  Midis formave të mesme kryesisht të izoluar hypothalamic (patologjinë e lidhur me rajonin hypothalamic) dhe endokrine trashje. Duke endokrine forma përfshijnë adypozohenitalnoyu trashje lidhur me hypoplasia e gjëndra gjenitale (hipogonadizmi) dhe tyreohennyy trashje, Hypothyroidism tiroide varur (Hypothyroidism, myxedema) dhe trashje në (sindromi Cushing) të tumorit mëparshëm hipofizës. Kjo ndarje dhe bazë për klasifikimin standard të trashje. Trashje Primar është rreth 75% e të gjitha rasteve të njohura të trashje. Megjithatë, ky dallim si trashje lokale dhe të përgjithshme.


  Kur yndyrë lokal trashje depozitohen në indin nënlëkuror si lipomas.


  Etapat dhe shkalla e trashje

  Nutritionists janë dy fazat e trashje:

 • progresiv (pesha në rritje)
 • i qëndrueshëm (mbipeshë i pranishëm, por konstante, me asnjë tendencë për të zgjeruar më tej)
 • Më parë, i përafërt, në vend të papërsosur të vlerësuar shkallën e obezitetit përdorur një formulë mbi të cilat pesha e trupit (në kg) duhet të jetë e barabartë me rritjen (në cm) minus 100. Të luhatjet e peshës normale, e llogaritur me këtë formulë nuk duhet të tejkalojë + / - 10.

  Shkalla e trashje është themeluar edhe duke krahasuar peshën e vërtetë të personit për të peshës së tij normale, që është, ata të cilët duhet të jenë në përputhje me rritjen dhe përpilimit pacientit.

  Për kalkulimin e peshës normale përdorur një prej formulave të mëposhtme.

  Sipas formulës Broca peshë normale në kilogram është i barabartë me numrin e inç mbi 1 m rritjes.
  Kjo formulë është i përshtatshëm për rritjen e, 155-165 cm. Për rritjen 165-175 cm nuk sugjeroi zbres 100 dhe 105 cm, me një rritje 175-185 cm -110 cm.

  Sipas formulës Bornhardt peshë normale në kilogram është e barabartë me normën e rritjes së popullsisë shumëzuar me koeficientin prej vëllimit ndarje të gjirit (në cm) nga një faktor prej 240.

  Tani për një vlerësim më të saktë të shkallës së dixhital trashje janë tavolina të veçanta të përcaktuar peshën ideale të trupit, e cila merr parasysh gjininë, moshën, lartësi, kushtetuta e pacientit ose të indekseve (indekseve Brock, Bornhardt dhe të tjerët.) Ne e rekomandojmë duke përdorur indeksin e masës trupore.

  Ajo është e llogaritur duke përdorur shpërndarjen e peshës trupore (në kg) nga shuma e rritjes (në metra). Rezultatet e fituara janë përmbledhur në shesh. Varg normal i indeksit të masës trupore janë 20,0-24,0.

  Ka katër gradë e trashje:

 • Unë shkallë (pacientit pesha e trupit se normale në 20-29%)
 • Shkalla II (pacientit pesha e trupit se sa peshë normale në 39-49%)
 • Shkalla III (pacientit pesha e trupit se sa peshë normale në 59-99%)
 • Shkalla IV (pacientit pesha e trupit se sa peshë normale me 100% ose më shumë)
 • Në fazën e parë të peshës trashje tejkalon peshën ideale për 15-29%, që është, në qoftë se pesha ideale është 55 kilogramë, prania e ekstra 8-15 kilogram është shkalla e parë e trashje.

  Në këtë rast, ju duhet të kontrolloni stilin e jetës tuaj dhe dietë të kthehen në peshë optimale.

  Shkalla e dytë e trashje është kur pesha e vërtetë e tejkalon peshën ideale nga 30-45%, që peshon 55 kilogram kompensimi është në 16-25 kilogram (71-80 kilogram peshë është).

  Në shkallën e tretë të peshës trashje tejkalon peshën ideale për 50-99%, prandaj, peshën ideale e shkallë 55 kilogramë trashje të tretë atje në peshë 81-110 paund.

  Shkalla e katërt është konsideruar i trashë në qoftë se pesha e tejkalon peshën ideale dy herë apo më shumë, që do të thotë se kur pesha ideale e 55 kilogramëve konsiderohet shkalla e katërt e trashje dhe peshon mbi 110 paund.


  Implikimet mbipeshë

  Në 1-2 gradë e trashje zakonisht nuk paraqiten ankesa të veçanta shëndetësore. Ndryshime funksionale dhe strukturore në organet dhe sistemet e trupit nuk po ndodh, mbipeshë është parë më shumë si një defekt kozmetike dhe është më shumë psikologjike sesa siklet fizike. Por në këtë kohë ne duhet të mendojmë dhe urgjentisht të adresuar ato, sepse, si rregull, 1 dhe 2 gradë e llogarisë trashje për fazën progresive, peshë vazhdon të ngadalësojë (ose të shpejtë), por me siguri të rritet atë perspektivë të rrezikshëm të komplikacione të rënda. Rritja e ngarkesës në shpinë, kockat, joints, prish operimin normal të sistemit musculoskeletal mund të fillojnë të shfaqen dhimbje të vazhdueshme apo episodik, mosfunksionim të nyjeve, duke kufizuar lëvizshmërinë e tyre, etj

  Në 3 dhe 4 gradë e trashje janë përzjerë të gjitha të njëjtat probleme të cilat janë vërejtur në 1-2 dhe mund gjithashtu të jetë një dobësi, humor të keq, sleepiness, lodhje, nervozizëm, nervozizëm, uri konstante dhe etje, ënjtje, të përzier, shije të hidhur në gojë, gulçim, dhimbje në nyje. Filloni ndryshime patologjike në sistemet e trupit, sidomos në sistemin e serdechnososudystoy dhe traktit gastrointestinal.

  Informacion nga neni "Shëndoshje"