Llojet dhe trajtimi i osteomielit


 • Çfarë është osteomielit
 • Llojet e osteomielit
 • Trajtimi i osteomielit

 • Çfarë është osteomielit

  Ky inflamacion i kockave dhe palca e eshtrave. Inflamacion zakonisht zhvillohet si rezultat i infeksionit në kockë. Osteomielit e nofullat mbi prevalencën merr rreth një të tretën e osteomielit.

  Në varësi të burimit të infeksionit të dalluar odontogenic (burimi - dhëmb) hematogjene (e infektimit me gjak nga një trup) dhe trauma (duke përfshirë armë zjarri) osteomielit e nofullës.


  Llojet e osteomielit

  Osteomielit Odontogenic e nofullës - Komplikacion Quite kërcënuese e kalbjes së përparuar.

  Ky lloj i osteomielit ndodh në rreth 75% të rasteve të osteomielit e nofullës. Osteomielit kështu zhvillohet si pasojë e infeksionit me zgavrën e parë në pulpë dhe pastaj përmes rrënja e dhëmbit të kockave. Rreth 70% e llogarisë osteomielit për nofulla të ulët dhe 30% të osteomielit - nofulla e sipërme. Etiologji (shkaku) odontogenic osteomielit - tri grupe të mikroorganizmave: streptokok, stafilokok dhe disa baktereve anaerobe. Mikroorganizmat mund të depërtojnë në kockë, si në tubthave kockave dhe enët limfatike.

  Osteomielit hematogjene infeksion zhvillon kur infeksionin e eshtrave me transferimin nga foci primar të inflamacion të rrjedhës së gjakut.


  Burimi i infeksionit është qeliza më të shpeshta kronike inflamatore, të tilla si grykët kronike (inflamacion kronik i bajamet) dhe disa burime të tjera kronike të infeksionit. Infeksion akut (ethe flakë të kuqe, difteria, tifoide dhe madje edhe gripi imuniteti dobësim) mund të shkaktoj osteomielit. Ndryshe osteomielit odontogenic në version hematogjene pjesën e parë të trupit është kocka e prekur, e ndjekur nga përfshirjen e mundshme në procesin inflamator të dhëmbëve. Prevalenca e hematogjene osteomielit i vogël.

  Osteomielit traumatik zhvilluar në thyerje dhe lëndimet nga skidding infeksion në plagë.

  Prevalenca e saj është gjithashtu i ulët dhe sasia e osteomielit hematogjene nuk i kalon 25%. Në kushtet e sëmundjes klinike të dalluar akute, subakut dhe osteomielit kronike, të cilat ndryshojnë në ashpërsi (aktivitet) inflamacion.

  Osteomielit akute e nofullës karakterizohet me reagim të ashpër të gjithë trupit ndaj infeksionit. Pacientët ankohen për gjendje e sëmurë, dhimbje koke, lodhje, gjumë të dobët. Rritja e temperaturës trupore për 38 C, por ndonjëherë të jetë e mundur dhe një temperaturë të lartë. Mungesa e temperaturës në prani të shenjave të tjera të procesit akute sugjeron dobësuar mbrojtjet e trupit dhe kërkon një qasje të veçantë për kujdesin e pacientit.

  Pacientët mund të jetë edhe e lehtë dhe të vështirë.

  Shenja e parë e odontohennohom akute osteomielit është dhimbje në dhëmb të infektuar. Nuk është një dhimbje e mprehtë kur përgjuar në dhëmb, duket lëvizshmërinë arsyeshme. Për më tepër, nuk është lëvizshmëria e dhëmbëve ngjitur. Mukoza afër dhëmbit fryrë, shëndoshet dhe të kuqe, e dhimbshme kur preku. Ndoshta abscesi subperiosteal e contracture inflamatore (ulja e mobilitetit) të mandibulat. Prekje e qafës festuar nyjet limfatike zgjeruar dhe të dhimbshme.

  Pamje e përgjithshme e pacientit zakonisht tregon shenja të intoksikimit, dobësi (letargji), lëkurës gri, tipare të mprehta, ethe).

  Chance sclera verdhë e syrit (nëse dehje ndikon në shpretkë dhe mëlçisë), qelizat e kuqe të gjakut dhe proteina në urinë (për shkak të sëmundjes toksike të veshkave). Ndonjëherë të zbuluar ndryshimet në presionin e gjakut në drejtim të heqjes dhe në rënie. Fotografia është karakteristikë e inflamacionit të gjakut: leukocytosis me një formulë zhvendosje të leukociteve dhe ngritur ESR. Në ditën e parë të osteomielit akute të diagnozës reagimit nofulla mund të jetë e vështirë për shkak të mbizotërimit të simptomave të zakonshme lokale.

  Subakut osteomielit zakonisht faza e ardhshme e osteomielit akute. Zhvillimi i saj është i lidhur me lehtësimin e pacientit për shkak të një nxitojnë e qelb nga kockave (zakonisht në gojë).

  Atje faqet kufizim meltdown kockë për të formuar një model karakteristike të sekuestrimit. Inflamacion vazhdon, por vetëm "shurdhër", dmth proces shkatërrues në ind vazhdon.

  Osteomielit kronike - Një sëmundje që ndodh gjatë, deri në disa muaj. Në këtë rast, shërim i jashtëm sfond vërejtur përkeqësimin e osteomielit, formimin e një gyp të reja, zonat refuzim nekrozë e formimit të kockave me sekuestrimin. Samovylikuvannya nuk ndodh gjithmonë.

  Diagnoza e osteomielit e nofullës në bazë të pasqyrës klinike, të dhëna të provimeve, testeve të gjakut, X-ray foto e sëmundjes dhe disa laborator tjetër dhe metodat klinike diagnostike.


  Trajtimi i osteomielit

  Trajtimi përfshin heqjen e detyrueshme "shkakësore" dhëmb (një rast shembull indikacione absolute per nxjerrjen e dhëmbëve). Treguar periosteotomiya gjerë hershme (prerje e periosteum) për rrjedhjen e lëngjeve (lëngu inflamatore). Përshkruajnë antibiotikë, terapi detoxification, terapi simptomatike dhe terapi i ditës (kockë zgavër Lavage me antiseptics). Ndonjëherë tregon kirurgji (heqjen e sekuestrimit), dhe shartim kockave.

  Informacion nga neni "osteomielit".