Llojet e dysarthria


 • Brain dhe Gjuha
 • Llojet e dysarthria

 • Dysarthria. Fjala këndore, dikush mund edhe të them ogurzi. Fjala ka ardhur nga Greqia: dis - parashtesë që do të thotë çrregullim + arthro - bën që të dëgjohet i lexueshëm. Pra dysarthria - çrregullim shqiptim.


  Brain dhe Gjuha

  Lexueshëm dhe i artikulojnë gjuha jonë bën artikulimin. Në këtë model përfshin organe të tilla si laring, litarët vokale, gjuhën dhe buzët Natyrisht, shije vështirë dhe e butë, hundën dhe nofullën. Oh po, madje edhe dhëmbët.

  Për të bërë këtë pajisje për punë, ai duhet të japë komandën e duhur. Kush i jep ekipit? Brain. Dhe kush është i dërguar, që mbante një kabllo të rendit? Sistemi nervor qendror, sipas nervave, i cili nga ana e tij përbëhen nga një pako e fibrave nervore.

  Nëse nuk ka të folurit normal, problemi mund të jetë në çdo vend të zinxhirit.


  Llojet e dysarthria

  Nëse pjesën e prekur të nen-kortikale të trurit, truri është në gjendje të japë udhëzime të sakta dhe të qarta. Çfarë është këtu aparat articulatory për të marrë nga? Kjo është çështje se "urdhëruar". Ky lloj i dysarthria podkorkovaya quajtur dysarthria. Ajo gjithashtu ndodh kur nyjet kortikale dhe lidhjet e tyre nervore habitur.

  Humbja e korteksin e trurit të çon në zhvillimin e dysarthria cortical. Pjesë të ndryshme të kontrollit cerebrale lëvore të punojnë muskujt e përfshira në shqiptim. Nëse muskujt e buzët, gjuhën apo nofullës janë të këqija, dhe fjalët nuk vijnë jashtë.


  Prandaj, dysarthria cortical shqetësuar shqiptim të rrokjeve, ndërsa struktura e përgjithshme e fjalës mbetet.

  Çdo dëmtim në tru i vogël ndodh dysarthria cerebellar. Lezioni mund të ndikojë jo vetëm tru i vogël, por rrugët që lidhin atë në pjesë të tjera të trurit. Njohin kjo dyzartryyu mundur nga natyra e fjalës. Ajo kujton himne, himne shtrirë. Ndryshon vazhdimisht volumin dhe ulje të dëmtuar e shëndoshë (ndryshim katran) është gjithashtu një fokus i dysarthria cerebellar.

  Dysarthria Bulbarnaya. Fjala "bulbarnaya" vjen nga buulbaris greke, dmth llambë, e cila është e ngjashme me oblongata palcë.

  Ky lloj i dysarthria shoqëruar nga paraliza e muskujve. Muskujt e paralizuar që janë të përfshirë në shqiptimin e Tinguj (artikulimit). Kjo është për shkak plagë prekur disa nerva. Në këtë formë të dysarthria ka probleme me gllabërim.

  Nëse një person e ka shprehur fjalim monoton, ndoshta kjo reflekton dysarthria psevdobulbarnoy. Parashtesa "pseudo" është gjithashtu me origjinë greke dhe do të thotë - është e gabuar. Kur problemi psevdobulbarnoy dysarthria është në fibrave vijnë nga lëvore të oblongata palcë. Nëse i habitur të dy hemisferat e qelizave të trurit dhe motorike në të rrjedhin po, atëherë të zhvilluar fjalim çrregullime janë shumë të ngjashme me bulbar.

  Por si një arsye tjetër, kjo quhet dysarthria dhe psevdobulbarnaya.

  Dysarthria Extrapyramidal ndodh kur sistemi Rrëzohet se të përfshirë në rregullimin e koordinimit motorike dhe tonin e muskujve. Kjo nuk është forma më e zakonshme e dysarthria.

  Atëherë ju mund të telefononi parkynsonycheskymy dhe dyzartryyu të ftohtë. Së pari, si emri nënkupton, është vërejtur në sëmundjen e parkinsonit. I dyti - një simptomë në foshnjat (lodhje e muskujve të caktuara). Këto lloje të dysarthria kaluar, kur shëruar sëmundje themelor.

  Nuk është shuar edhe dysarthria, dysarthria jashtme shenjat e veshur mjaft ekspresive. Drejtat gjuhësore greased, të shurdhër, si hundë.


  Një merr ndjenjën se ajo fshirë. Kjo formë e dysarthria është më e zakonshme në fëmijë.

  Informacion nga artikullin "dysarthria shkurtër"