Llojet e humbjes së kujtesësAmnesia - i përgjithshëm ose paaftësia e pjesshme të kujtojnë ngjarjet e fundit ose të largët.


Shkaqet e humbjes së kujtesës

Shkaqet e amnezi kuptohen vetëm pjesërisht. Dëmtimi i trurit mund të shkaktojë humbjen e kujtesës për ngjarjet që kanë ndodhur menjëherë para se të lëndimit (amnezi reaksionar) ose menjëherë pas ai (post-traumatik ose anterohradna, amnezi). Amnesia shumica e disa minuta ose orë të fundit, në varësi nga shkalla e lëndimit dhe zhduken pa trajtim, por i rëndë dëmtimi i trurit mund të jetë amnezi i pakthyeshëm.

Trajnimi kërkon kujtesën normale. Kujtimet e marra në fëmijëri më të fortë se sa ato të fituara në jetën e të rriturve.

Ndoshta kjo është për shkak se njeriu truri i ri ka aftësi të madhe për të mësuar.
Zonat që lejojnë truri për të marrë informacion dhe ekstrakt atë nga kujtesa, të vendosura kryesisht në zverku, parietal dhe lobe të përkohshme.

Emocionet që lindin për shkak të një sistemi të veçantë të trurit - limbic mund të ndikojnë në mësimin përmendësh dhe për nxjerrjen këtë informacion. Sistemi limbic është i lidhur ngushtë me zonat përgjegjëse për nivelin e vetëdijes. Që kujtim kërkon pjesëmarrjen e shumë funksione të ndërlidhura të trurit, në fakt çdo lloj të dëmtimit të trurit mund të çojë në humbjen e kujtesës.Sulmet amnezi i plotë

Amnezi i rastit globale është një e papritur, i rëndë, nuk do të mbetet në kujtesën e qasjes konfuzion me humbjen e orientimit në kohë dhe hapësirë, si dhe aftësinë për të njohur të tjerët. Shumë njerëz gjatë gjithë jetës nuk ndodh kurrë përsëritje rastit sulmet amnezi globale, por në disa kjo është e mundur.

Sulmet mund të zgjasë nga 30 minuta deri në 12 orë. Arsyeja, ndoshta, është një bllokim i përsëritur i arterieve të vogla të trurit si pasojë e arteriosklerozës. Të rinjtë amnezi i rastit globale mund të shkaktojnë sulme migrenë, në të cilën reduktuar përkohësisht rrjedhjen e gjakut në tru.Futje të mëdha të alkoolit ose sasi të tepruar të qetësuesit, barbiturates dhe benzodiazepinat të tilla, mund të shkaktojnë edhe periudhave të shkurtra të shkurtër. Amnesia shpesh çon për të përfunduar çorientim dhe humbja e kujtesës e ngjarjeve që kanë ndodhur në vitet e fundit. Pas sulm konfuzion zakonisht kalon shpejt dhe vjen shërim të plotë.


Amnezi në alkoolizmi

Në alkolikët dhe të tjerët me një dietë të paekuilibruar gjeti një formë të pazakontë të sindromës amnezi quajtur Wernicke-Korsakov. Kjo sindromë është një kombinim i dy çrregullime: konfuzionit akut (encefalopati akute Wernicke) dhe amnezi afatgjatë.Të dy shtetet janë rezultat i funksionit të trurit të shkaktuar nga mungesa e thiamine (vitaminë B1). Përdorimi i tepruar i alkoolit me një mangësi të thiamine në dietë zvogëlon përmbajtjen e kësaj vitamine në tru. Pirja e një shumë e lëngjeve apo të dhëna të tjera të shumave të mëdha të lëngjeve intravenoze pas operacionit mund të shkaktojë encefalopati Wernicke në njerëzit nën peshë.


Amnezi nga Wernicke

Në akut Wernicke encefalopati karakterizohet me ecje të jostabilitetit, vizionin e paqartë (p.sh., paraliza e muskujve të syrit, vizion të dyfishtë apo nystagmus - dridheshin e syrit), konfuzion dhe të qenët i përgjumur.

Humbja e kujtesës hard.

Prezantimi i thiamine intravenoz zakonisht çon në rivendosjen e funksionit të shqetësuar trurit. Patrajtuar encefalopati akute Wernicke mund të shkaktojë vdekjen. Prandaj, nëse një pacient alkoolizmi vërejtur simptome të pazakontë neurologjike ose konfuzion, thiamine filloj menjëherë trajtimin.


Amnesia Korsakov

Amnesia Korsakov (Korsakov psikozë amnestike) shoqëron encefalopati akute Wernicke dhe mund të bëhet i pakthyeshëm nëse ka pas episodeve të rënda ose të përsëritura të encefalopati ose tërheqjes simptome (ndërprerjen e papritur e alkoolit pas një pije të gjatë). Humbja e kujtesës të rënda është e shoqëruar shpesh nga eksitim dhe jerm.Në amnezi kronike Korsakov kujtesës afatshkurtër është ruajtur, por kujtimi i ngjarjeve të fundit dhe më të largët është e humbur, por kujtimi i një ngjarje shumë të lashta ruhet. Në amnezi kronike njerëz Korsakov mund të komunikojnë dhe të mbajë një bisedë të qëndrueshme, por ata nuk janë në gjendje të kujtojnë ngjarjet që kanë ndodhur në të kaluarën disa ditë, muaj, vite, apo edhe në minutën e kaluar. Të vetëdijshëm për dëmtim të kujtesës në dispozicion, ata kanë tendencë për të maskuar atë.

Edhe pse në shumicën e rasteve Korsakov amnezi lidhur me mangësi thiamine, ajo gjithashtu ndodh pas lëndimit të rëndë kokë, arrest kardiak apo encefalit të rënda.

Njerëzit që vuajnë nga alkoolizmi, futje thiamine shëron Wernicke encefalopati, por jo gjithmonë të çojë në heqjen e amnezi Korsakov. Ndonjëherë këto shtete janë gradualisht zhduken pa masa të veçanta në qoftë se një person që trajtohen për sëmundje që provokojnë ata, dhe mos pini alkool.

Informacion nga artikullin "Amnesia"