Largimi i gjëndrës tiroide


 • Cilat janë indikacionet për kirurgji të gjëndrës tiroide
 • Si është operacion
 • Cila është periudha postoperative
 • Trajtimi dhe operacionet e shërimit

 • Cilat janë indikacionet për kirurgji të gjëndrës tiroide

  Parë, sëmundje tiroide, veçanërisht në formën e një rritje të dukshme dhe hiperaktivitet u trajtuar vetëm nga operacioni. Në 1909, Profesor Theodore Kocher i Zvicrës u dha Çmimin Nobel në mjekësi për atë që bëri thyroidectomy operacion i sigurt. Gjatë 50 viteve të fundit kanë bërë shumë zbulime në fushën e kërkimeve mjekësore tiroide gjëndër, duke zvogëluar nevojën për trajtim kirurgjik.

  Megjithatë, për momentin, kirurgji mbetet një pjesë e rëndësishme e trajtimit për shumë sëmundje të gjëndrës tiroide.

  Trajtimi kirurgjik është treguar veçanërisht ata pacientë nyjet e të cilëve mund të konsiderohet i keq, manifestohet kryesisht duke përdorur gjobë biopsi aspiratë gjilpërë (Tabela). Edhe pse gjobë-gjilpërë aspiratën biopsi mund të zbulojë indet kanceroze, ajo shpesh tregon keqdashje, duke treguar një "qelizë" ose "folikulare" dëm kështu që edhe pse biopsi rezultati aspiratë Fine gjilpërë mund të hiqet direkt në diagnozën e kancerit, ajo mund të japë një rezultat që tregon mundësinë kancer, që kërkon kirurgji.


  Pacientët me aktivitet në rritje dhe një rritje të kirurgjisë tiroide mund të jetë e nevojshme. Ky trajtim është veçanërisht i nevojshëm nëse këta pacientë kanë nyje të vetme ose të shumëfishta në gjëndrën tiroide. Megjithatë, trajtimi nevoja kirurgjik për pacientët me goiter difuze toksike (të sëmundjes Graves), por edhe në këtë rast, pacientët me një rritje të konsiderueshme në vëllimin e kancerit ose përhapur shkakton strumë toksike në të cilën ka një njësi të vetme që është e përcaktuar nga skanimi një pacientë të ftohtë apo të pazakonta me absorbimin e dobët të jodit radioaktiv mund të tregohet trajtim kirurgjik.

  Pacientët të cilët kanë vuajtur në ekspozimin e largët e kaluar në lidhje me trajtimin e lëkurës në kokë dhe qafë, knotted mund të zhvillojnë kancer tiroide, të cilat mund të kërkojnë trajtim kirurgjik, veçanërisht për shkak të faktit se në raste të tilla incidenca e kancerit është kanceri 30 deri në 60%.
  Nganjëherë pacientët tiroide mund të rritet deri në atë masë që ajo ushtron presion mbi trake apo ezofag, duke e bërë atë të vështirë gëlltitjes ose duke krijuar një ndjenjë të asfiksi. Ajo mund të vendosen duke përdorur X-ray e gjoksit në të cilën tregon se laring kompensuar rritjen e gjëndër tiroide. Në këtë situatë, ju mund të preferojnë një operacioni për të ndihmuar në lehtësimin e këtyre efekteve.

  Si është operacion

  Pacient i cili ka nevojë për kirurgji të gjëndrës tiroide, të vendosura zakonisht në spital një ditë para transaksionit pas ekzaminimit të duhur para operacionit, të cilat mund të përfshijnë një gjoks X-ray, elektrokardiogramë, dhe teste të ndryshme të gjakut, duke përfshirë testet e veprimtarisë funksionale të gjëndrës tiroide.

  Kirurgji kryhet pas një seksion relativisht të shkurtër thellësia qendror të qafës. Shtyjnë muskujt e qafës qendrore dhe për të hequr grimcat tiroide me kujdes para otpreparirovannoy top i fytit dhe duke e kthyer nerv laryngeal shkuar për litarët vokale dhe gjëndra parathyroid, të cilat kontrollojnë nivelet e kalciumit në trup.

  Në disa raste ju dëshironi të hiqni vetëm një pjesë të vogël ose gjysmën e gjëndrës tiroide, veçanërisht në sëmundjet beninje. Gjëndër tiroide përbëhet nga dy pjesë simetrike, dhe në qoftë se të dy ndajnë rritur, nuk është keqdashje ose vëllim goiter në përhapur shkakton strumë toksike mund të kenë nevojë për të hequr më i gjëndrës tiroide.  Nëse tiroide është kanceri, kirurg duhet të kontrollojë përhapjen e qelizave të kancerit në nyjet limfatike të qafës së mitrës. Nëse prekur nyjet limfatike të qafës së mitrës duhet të hiqet nga një heqje të modifikuar funksionimin e nyjeve të qafës së mitrës, e cila jep shumën minimale të funksionit dhe pamjen. Prerje bërë për thyroidectomy, ju doni të vazhdoni në pjesën e poshtme të qafës për të hapur një fushë për heqje e nyjet qafës së mitrës.

  Pas operacionit, prerje qepen me kujdes, dhe pacienti zakonisht mund të shkarkohet ditën tjetër ose ditë pas operacionit. Qepje mund të hiqet ditë pas operacionit, dhe pacienti do të ketë nevojë për të vizituar kirurg një javë pas operacionit për shqyrtim të mëtejshëm.  Cila është periudha postoperative

  Menjëherë pas operacionit pacienti do të përjetojnë ënjtje në prerë qafës, dhimbje fyti, vështirësi gëlltitjes, dhe disa parehati në pjesën e prapme të qafës të shkaktuar nga pozicioni i saj gjatë operacionit. Këto efekte janë zakonisht të lehta në natyrë dhe të kalojë më vete pas disa ditë ose 1-3 javë.

  Ndonjëherë prerje mund të mblidhen fluide dhe kirurg duhet të ndajnë atë duke përdorur një gjilpërë dhe shiringë. Kjo metodë e bën të lehtë për të përballuar me këtë problem dhe në përgjithësi nuk janë të nevojshme për të ditur prerje për lirimin e lëngshme të akumuluar.

  Herë pas here mund të ketë disa zë shkelje.

  Ato janë shkaktuar nga një formë e pezmatim i fytit të shkaktuar nga acarim të tub për anestezi dhe mbajti disa javë apo disa muaj. Dëmtimi i kthyer nervore mund të shkaktojnë dobësi ose zërin hriplost, por ky komplikacion është e rrallë dhe mund të shmanget plotësisht. Ndonjëherë duke e kthyer tumoreve malinje prekur tumor nervore, kështu që humbja e saj nuk mund të shmangen për të krejtësisht të hequr kancerin.

  Kur ju hiqni më i gjendjes tiroide mund të ndodhë, për shkak të nivelit të ulët të kalciumit në trup, por ajo trajtohet lehtë me shtesa e kalciumit në dietë. Kjo gjendje zakonisht zgjidhë vetë, edhe pse ajo mund të duhen javë apo muaj para se të kalciumit nivele të kthehet në normale, dhe marrjen e tyre nuk është e nevojshme.

  Ndonjëherë ju duhet të merrni tableta kalcium rregullisht, veçanërisht në tumor kanceroz të madhe të gjëndrës tiroide, duke parandaluar ndërhyrje të panevojshme në këtë gjëndër.

  Prerje zakonisht shëron shumë mirë dhe nuk lë defekte kozmetike. Trashje tepërt ose scars keloid arsimi është populli me origjinë lindore, i zi, ose një të riu. Ata ishin trajtuar me injeksione e kortizon, të cilat zakonisht çojnë në përmirësim.

  Trajtimi dhe operacionet e shërimit

  Pas operacionit, pacientët janë të rekomanduara për të trajtuar
  terapi zëvendësimi me tiroide
  kancer, edhe në qoftë se vetëm një pjesë e vogël e tiroide

  kancer të kërkojë largimin. Kjo mbron pacientin
  hypofunction i gjëndrës tiroide dhe pamja e tumoreve
  tumor ose një rritje e mbetur
  gjëndër tiroide.

  Nëse sëmundja është shkaktuar nga një pacient kanceri,
  ju mund të kenë nevojë trajtim me jod radioaktiv
  dhe madje radioterapi me rrezatim të jashtëm të qafës.
  Kjo përcaktohet nga përfundimet e arritura në analizë
  ind mjek patolog. Pacienti mjeku duhet
  të bëjë rekomandime në lidhje me një trajtim të tillë.

  Është e rëndësishme që të gjithë pacientët që iu nënshtruan thyroidectomy,
  mjek me përvojë të paktën 2 herë
  vit për të kontrolluar statusin e gjëndrës tiroide të tyre.

  Tablet i hormoneve tiroide
  shumë e thjeshtë dhe nuk kërkon kontroll kompleks. Pacientët
  me tumore malinje duhet të marrin pjesë
  mjeku më shpesh dhe ata kanë nevojë ultratinguj
  qafë dhe analiza thyroglobulin për të identifikuar të jetë e mundur
  kancer përsëritje.

  Pacientët pëson thyroidectomy zakonisht shpejt
  restauruar dhe është zakonisht gati operacion
  nuk lë mbetje. Efektet anësore të kirurgjisë
  duhet të jenë minimale dhe duhet të sigurojnë
  kirurg i zgjedhur për operimin,
  kanë përvojë apo trajnim për operacione
  në gjëndrën tiroide.
  Trajtimi i keq
  neoplasms, përfshirë metodat kirurgjike,

  shumë efikase dhe shërim shumë përqindje
  të lartë. Pas shërohet nga operacioni në tiroide
  gjëndër, pacientët të ndjehen të shëndetshëm dhe të fortë.

  Informacion nga artikullin "Parandalimi i sëmundjes tiroide."