Kullat lidhje celulare nuk mund të jetë frikë


Njerëzit ende vënë në pikëpyetje sigurinë e rrezatimit nga kullat përsëritës. Dhe rezultatet e studimeve të mëdha ndërkombëtare në vitet e fundit nuk ka lejuar konkluzione definitive. Një rol në këtë u luajt nga mungesa e të dhënave statistikore dhe gjykimeve të njëanshëm.

Për studim i ri ka mbledhur të dhëna mbi 1397 fëmijë nën vuajtje 4 vjet më e vjetër nga leuçemia, tumoret e trurit ose të sistemit nervor qendror. Për krahasim, një grup kontrolli u formua me fëmijë të shëndetshëm. Merren parasysh dhe distanca në të cilën kullë afërt rele e banimit të fëmijës, dhe fuqia kullë.

Si rezultat, ajo u gjet lidhjen midis rrezikut të kancerit në moshë të re dhe mendohet të ndikojnë stacione celulare bazë të nënës gjatë shtatzënisë.

Niveli i rrezatimit nga kullat është shumë më e vogël se shumica e telefonave celularë që ne të mbajnë në duart e tyre, thotë John Bytelly, nderi anëtar i Grupit Studimor për Pediatrik Onkologjisë, Universiteti i Oksfordit. Por shton se pasojat e efekteve anësore mund të manifestohet menjëherë, dhe prandaj potencialisht të sqaruar shumë studime të kryera në mesin e të rriturit.

Megjithatë, sipas Dr Bittela, tani për tani mjekët duhet të bindë pacientët e tyre jo për t'u shqetësuar në lidhje me efektet e mundshme të dëmshme të kullave.


Rreziqet lidhur me përdorimin e telefonit celular konvencionale, nëse ajo është biseda shumë të gjata ose të flasim ndërsa ngarje duhet t'i jepet shumë më tepër rëndësi.