B12 defiçenca anemia


 • Shkaqet e mungesës së B-12 anemi
 • Simptomet e anemisë
 • Mjekimi i sëmundjes

 • Shkaqet e mungesës së B-12 anemi

  B12-mangësi anemi ndodh në mungesë të faktorëve të brendshëm Kalaja - hastromukoproteyna prodhuar Mukoza stomakut. Faktor Kalaja e brendshme të nevojshme për thithjen e faktorit të jashtëm Kalaja - mangësi vitaminë B12 në të cilat palca e eshtrave është ndërprerë maturimin e erythroblasts, të cilat pastaj shndërrohen në qelizat e kuqe të gjakut të pjekur. Kjo qelizat e papjekur (megaloblasts) vdes në gjak marrë të dëmtuar qelizat e kuqe të gjakut - mehalotsity pëson hemolizë e parakohshme (shkatërrimin).

  Shkaqet e vitaminës B12 mangësi mund të jenë atrofi e mukozën e stomakut (shkaktarët më i zakonshëm), heqje stomakut, sëmundje inflamatore zorrë, duke hequr disa pjesë të saj, infektimi hlystyani, mungesa e vitaminës B12 në ushqime (që gjendet në mish, fasule).


  Simptomet e anemisë

  Klasik B12-mangësi anemi (i keq apo i dëmshëm) ndodh tek njerëzit mbi moshën 40 vjeçare.
  Sëmundje zhvillohet gradualisht dhe karakterizohet nga lezione te indeve hematopoietic. Kur pacientët anemi B12-mangësi të shqetësuar në lidhje me gulçim, dobësi, palpitations, humbje e oreksit, dhimbje djegie në gjuhën, dhimbje barku, kapsllëk, diarre, paresthesia, nervozizëm, depresion, abuzim me ngjyra.


  Pacientët janë në këmbë dhe ndjeshmëri e lëkurës, funksionale (anemik) murmurs zemrës, zbutjen dhe skuqje e papillae gjuhës ("Gjuha lëmuar"), humbje të reflekseve, ethe të jetë e mundur. Mëlçisë dhe shpretkë mund të zgjerohet. Sëmundja ndodh me acarimin.

  Komplikime të rënda janë komë anemik, manifestohet me humbje të vetëdijes, ethe, ndonjëherë ethe, frymëmarrje të shpejtë të cekët, takikardi, ul presionin e gjakut, një rënie të mprehtë në hemoglobinë. Lëkura është e zbehtë në pacientët me të butë lagështi ikterik Tint. Përveç kësaj, konfiskimet e mundshme.

  Në gjakun vërejtur hyperchromic anemi - zvogëlimin e numrit të qelizave të kuqe të gjakut, hemoglobinë ngopur, qelizat e kuqe të gjakut janë të mëdha (mehalotsity), shënoi leukopenia (akuzë WBC) dhe trombocitopenia (akuzë të ulët trombociteve). Në palcën e eshtrave zbuloi një pjesë të madhe megaloblasts numër.


  Mjekimi i sëmundjes

  Trajtimi konsiston në futjen e cyanocobalamin (vitaminës B12) intramuskulare. Në pacientët komë anemik shtruar në spital menjëherë. Prognoza për trajtim është nisur menjëherë të favorshme. Pacientët B12 defiçenca anemi janë në ambulancat.

  Për të parandaluar përsëritjen përshkruajnë injeksione të vitaminës B12.

  Informacion nga artikullin "Vitamina B12 - anemi foliyevodefitsytnoyi"