Çdo sistem i shëndoshë imun


 • Çfarë është imuniteti?
 • I zgjuar cen
 • Mbrojtjes parë
 • Raste të veçanta

 • Çfarë është imuniteti?


  Disa funksionet e sistemit imunitar janë trashëguar - a
  Imuniteti i lindur ose jo-specifik. Pjesa tjetër vjen nga
  Përvoja në jetën quajtur fituar ose
  imuniteti specifik. Qeliza të veçanta të aftë
  mos harroni "nevpodobanyh" mikrob "korrat" kundër tij
  "Municion" në takimin e ardhshëm dhe për të parandaluar sëmundje. Për shembull,
  Njerëzit të cilët shërohen nga fruthi, nuk është jetë e fituar
  Imuniteti ndaj sëmundjes.
  Shumë të njëjtën gjë ndodh
  kur njerëzit bëjnë vaksinimet: ai administrohet doza të vogla të patogjenëve

  sëmundje dhe kështu shkakton trupit për "prokurimin e armëve".
  Kjo sëmundje nuk mund të ndodhë, dhe qelizat paharrueshëm mikrobet "i keq".

  Pengesë për shumicën e patogjeneve janë mbulojnë jashtme
  trup, sepse të shëndetshme të lëkurës mund të depërtojnë shumë i vogël
  Numri i mikrobeve. Por shumë patogjene mund të zbatohen në
  Trupi nëpër pasazhet e hundës, mushkëritë, sistemin urinar dhe
  traktit gastrointestinal. Sistemi imunitar fillon menjëherë
  jap atyre "luftuar mbrapa", dhe në sajë të punës së saj, shumica e infeksioneve
  shkon të shkurtër dhe me pak ose aspak pasoja. Çfarë formë
  përgjigje imune që të jetë efektive - varet nga pronat e "sulmuar"


  mikroorganizëm. Disa nga patogjene të tilla si viruset,
  depërtojnë qelizat e strehuesit, të tjerët si shumë baktere
  shumohen në indet dhe dëmtimit të dhëmbëve të trupit. Në çdo rast, problemi i imunitetit
  sistem - neutralizoj dhe të shkatërrojë "armikun". Manifestuar kjo
  "Fighting" eshte zakonisht në formën e inflamacionit, ethe dhe edhe
  dhimbje. Të gjitha këto karakteristika sugjerojnë se një person, por më tepër, atë
  Imuniteti, i reziston "agresion".


  I zgjuar cen

  Organizëm
  i mitur rregullohet pak ndryshe, dhe sistemin e tij imunitar për të tjera.
  Formimi i qelizave dhe sistemin fillon nga jave parë

  shtatzënisë, gjatë lindjes por ende mbetet i papjekur, pothuajse të gjithë
  funksionet e saj janë të shtypur. Kjo ekspozon rrezikun porsalindur serioz
  për infeksion. Ajo rezulton se njerëzit janë të lindur dhe të mbrojtur
  vetë krejt të paaftë. "Si kështu? - Ju pyesni. - Përse
  Natyra ekspozon fëmijën e tillë në rrezik? "Le të kthehet në biologji,
  ku çdo gjë ka kuptimin e vet. Ajo është e njohur mirë se fetusi zhvillohet në barkun e nënës
  nënë në kushte sterile, pra në izolim të plotë nga ndonjë
  agjentë të huaj (bakteret, viruset, dhe kështu në. n.). Kur një fëmijë
  lindur, shumë patogjene nga mjedisi

  ndërsa "sulm" mbi të. Nëse fëmija kishte formuar
  Imuniteti, çdo "sulm" do të duhet të përgjigjen një shumë të reaksioneve.
  Sepse sulmuesit shumë germs, sistemin imunitar
  do të duhet të sforcohem pushtetin e tyre për të ngritur të gjitha "trupave" dhe mund të
  shpejt do të dalë jashtë e avullit.

  Pas largimit mjedis steril është
  do të thotë fatkeqësi për trupin.
  Sepse natyra ofron
  Mekanizmat mbrojtës të përkohshme cen, përgjigje reagim shtypur.
  Sistemi imunitar i fëmijës maturohet ngadalë për orë, muaj
  dhe vitet; gjatë jetës, ajo u takua me të ndryshme
  mikroorganizmave, mëson për të ndarë "na" nga "ata".

  Disa karakteristika
  Standardet e imunitetit të arrijnë të rritur brenda 12 orëve
  lindjes, të tjerët - vetëm pas viteve.


  Mbrojtjes parë

  Çfarë
  Në mënyrë të ngjashme, i mitur duhet të mbrojnë veten e tyre nga mikrobet? Gjatë parë
  dy muaj të jetës në trupin e fëmijës janë proteina të veçanta ose
  Antitrupat që depërtuar përmes placentës nga nëna dhe mund të mbrojnë
  infeksionet. Numrin dhe llojin e antitrupave që hyjnë fëmija varet
  imunitet të nënës. Për shembull, në qoftë se ju keni vuajtur li e dhenve,
  është pjesë e sistemit imunitar mund të transferuar tek sapolindur. Nëse ju keni
  asnjëherë nuk ka vuajtur nga dhenve, fëmija do të jetë i mbrojtur prej saj.

  Ky lloj i
  i quajtur imunitet pasiv do të thotë se fëmijës
  duke përdorur të gatshme antitrupat trashëguar atë nga nëna e tij. Dy
  muaj pas lindjes antitrupat e nënës fillojnë
  kalbet, dhe fëmija e tyre ende nuk mund të prodhojë. Por
  natyra dhe janë marrë kujdesin e fëmijët.

  Ajo rezulton se e njëjta
  antitrupat gjenden në qumështin e nënës. Në shumicën e antitrupave
  colostrum pasur, e cila është prodhuar në ditët para pas shfaqjes
  fëmija i lindur. Përveç kësaj, qumështi i gjirit përmban sasi të mëdha
  agjentët antimicrobial që mbulojnë traktin gastrointestinal
  rrugët e frymëmarrjes dhe të ndihmojë në parandalimin e "pushtimin" e mikroorganizmave

  përmes mukozën. Substanca të veçanta të përfshira në gji
  qumësht të kompensuar papjekuri e sistemit imunitar të porsalindur dhe
  transmetojë imunitet nga shumë bakterial serioz (p.sh.,
  Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, meningokoku) dhe virale (fruthi,
  dhenve) infeksionet. Në fëmijët që janë të ushqehen me gji,
  Imuniteti pasiv për një periudhë më të gjatë. Vetëm muajin e gjashtë të jetës në
  Trupi fëmija fillon të prodhojë antitrupat e vet, por
  Shkalla e rritur është arritur në pak vite.


  Raste të veçanta

  Ka
  situatë ku formimi i imunitetit vonuar. Për shembull,
  transferohet nënës gjatë shtatzënisë, infeksion, duke marrë atë disa

  droga në fazat e mëvonshme të ndikojë negativisht
  i sistemit të fetusit imunitar: të gjitha funksionet janë në depresion të thellë se
  sapolindur të shëndetshme. Prandaj, më shumë kohë është e nevojshme
  në sistemin imunitar të fëmijëve pjekur. Sigurisht, speciale
  foshnjat e parakohshme kërkojnë vëmendje. Sistemi i tyre imunitar nuk ka ende
  mjaft "gati" në utero, dhe numri i antitrupave
  e nënave nuk ishin aq të mëdha sa në foshnjat gjatë.
  Prandaj, rreziku i fëmijëve parakohe ngritur. Saktësisht
  kështu që është veçanërisht e rëndësishme që të jepni gji, dhe për aq kohë sa të jetë e mundur.

  Të gjithë
  foshnjat në rrezik për zhvillimin e infeksioneve janë nën ngushtë

  mbikëqyrja e pediatrit. Në gji këta fëmijë kanë nevojë
  në kohë dhe siç duhet futur ushqime të ngurta, ato janë bërë nga shartim
  orar individual. Për të aplikuar për këto barna
  Fëmijët duhet të jenë shumë të kujdesshëm - ato janë të nevojshme vetëm kur
  dukuri e sëmundjes. Me sëmundje të shpeshta infektive (më shumë se tetë
  herë në vit), fëmija do të drejtohet për të konsultuar një
  immunologist.

  Ka probleme më serioze - e lindjes
  "Analiza" i sistemit imunitar, ose imunitetit. Këto
  sëmundje janë trashëguar dhe janë hasur rrallë.
  Kongjenitale apo fillor, i mungesës së imunitetit mjeku juaj - një pediatër - mund

  dyshoni se tashmë në shqyrtimin e parë të foshnjës dhe mbajtjen e më banal
  anketime dhe në kohën e duhur të drejtpërdrejtë me ju për të konsultuar një
  immunologist. Në imunitetit emëruar zakonisht
  terapi të gjerë të drogës dhe immunologist vazhdueshëm monitorimi.