BotulismÇfarë është kjo

Agjent shkaktar i infeksionit - mikrob lidhet me Clostridium (Clostridium botullini). Permanent Clostridium botulinum qëndrimit - zorrët e shumë kafshëve dhe tokë, ku ata vijnë nga dhe ku feces mund të vazhdojnë për vite me rradhë. Me tokën mikrobe të marrë ushqim. Botulism - kjo është një vrasës sëmundjet infektive dhe toksike.

Pa ajër (konservuar ose të dendur - si suxhuk - produkteve) Clostridium botulinum të fillojnë të prodhojnë toksina botulinum - një nga helmet më të forta të njohura. Kjo është 375 000 herë më i fortë se sa një helm gjarpër me zile.

Në 95% të rasteve botulism konservuar kërpudha shkaktojnë janë bërë në shtëpi.

Në të njëjtën tenxhere botulinum toksina akumulon foletë - zonat e infektuara të shpërndara nëpër përmbajtjen e bankave. Jo të gjithë njerëzit që hanin ushqime të konservuara nga të njëjtat banka janë të sëmurë.

Toksina botulinum shkakton një shqetësim të impulseve nervore dhe paralizë të muskujve rreth pacientit.


Çfarë po ndodh

Sëmundja zhvillohet shumë shpejt - brenda 2-24 orëve. Simptomat e para: diarre (3-5, pa kurrfarë përzierje të gjakut), të vjella, ethe të lehtë dhe dhimbje të barkut.

Manifestimet e para specifike të botulizmi është një shkelje e mprehtësisë së të pamurit (mjegulla në sytë, dallim i objekteve të varfër pranë), vizion të dyfishtë, strabismus (muskujt e syrit pas përgjigjen e parë të zorrëve të botulinum toksina).


Pastaj bashkohet çrregullime të fjalës, lodhje, gojën e thatë, vështirësi gëlltitjes, ndryshimet në zë, etj Temperatura është normale apo rritje të lehtë, ndërgjegje të ruajtura.

Kur simptomat e para të këtij lloji duhet të telefononi menjëherë "të shpejtë" si hospitalizimin e pacientit nevojshme. Pa trajtim, pacienti është duke përparuar dobësi të muskujve dhe vdekja ndodh nga paraliza e muskujve të frymëmarrjes.

Për shkak të specifikave kombëtare, në Rusi, ku kërpudha canning shtëpi që përdoret zakonisht si një meze të lehtë të alkoolit, simptomat e para të botulizmi mund të jetë i gabuar për shenja të intoksikimit të rënda.

Ky faktor komplikon zbulimin e hershëm të sëmundjes.


Njohin dhe trajtojnë botulism

Sëmundje - sëmundje botulizmi infeksion është themeluar në bazë të simptomave (foto klinik) dhe konfirmohet nga ekzaminimi bakteriologjike të mbetjeve të ushqimit, të cilat zhvillohen pas hahet sëmundje.

Trajtimi i botulizmit është bërë vetëm në Sëmundjeve Infektive të Spitalit. Së pari, pacientët me zorrë hequr mbetjet helmuar Toksina botulinus ushqim përdoret Lavage me bollëk. Trajtim specifik është futja urgjent i botulizmi protivobotulinicheskoy serum neutralizues toksinë.

Lejo spital për të kompensuar dëmet e shkaktuara nga botulinus toksinë - të ushqyerit artificial përmes një tub në shkelje të gëlltitjes, të lidhë dështimin respirator makinë të muskujve të frymëmarrjes.

Kohëzgjatja e hospitalizimit në botulizmi - rreth tre javë.

Imuniteti në botulizmi nuk do të zhvillohet, se sëmundja mund të merrni të sëmurë shpesh.

Parandalimi i botulizmit është përpunimi i kujdesshëm termik i ushqimit, përputhje të rreptë me standardet shëndetësore përgatitjen, ruajtjen dhe konsumin e ushqimit.

Informacion nga neni "botulism"

Diskutoni komuniteteve:

  • Bolulizm
  • Infeksionet e zorrëve, helmimi