Fight Malaria mund dhe duhetZahyschayemosya malaria

Malaria është transmetuar përmes pickimit të mushkonjave. Mënyra më e mirë për të parandaluar kafshon mushkonjë janë duke fjetur nën rrjeta kundër mushkonjave trajtuar me insekticid rekomanduar.

Ndërsa në habitatet e mushkonjave - vektorëve të malaries, ju dhe familja juaj duhet të mbrohen nga pickimi i mushkonjave, veçanërisht fëmijët e vegjël dhe gratë shtatzëna, dhe veçanërisht ndërmjet perëndimit të diellit dhe lindjes së diellit, kur mushkonjat janë më aktive.

Rrjeta Mushkonja, perde apo Mats mbarsur me insekticid rekomanduar vrasin mushkonjë ulen mbi to. Përdorni Mats veçanta trajtohen në mënyrë të përhershme ose rrjeta, perde apo Mats që janë të mbarsur me insekticid rregullisht.

Zakonisht rrjeta ripërpunimin duhet të jetë fillimi i sezonit të shirave të paktën një herë çdo gjashtë muaj dhe pas çdo laj tretë. Punëtorët e kualifikuar të shëndetit mund të këshillojë në insekticideve të sigurta dhe të ri-trajtimit orar.

Foshnjat dhe fëmijët e vegjël janë duke fjetur nën neto trajtuar protivomoskitnoy. Nëse rrjeta janë të shtrenjta, familja duhet të blejnë të paktën një rrjet të madh, i cili mund të fle në fëmijët më të vegjël. Foshnjat duhet të fle nën neto me nënat e tyre.

Rrjeta mushkonjë e trajtuara duhet të përdoret gjatë gjithë vitit, madje edhe gjatë periudhave kur mushkonjat janë relativisht të pakta.
Në qoftë se ju nuk mund të përdorni mushkonjë rrjeta mund të ndihmojë ngjarje të tjera:

 • mbi dyert dhe dritaret mund të jetë e varur perde, rëndësi ose mat mbarsur me insekticid të rekomanduara
 • në dyert dhe dritaret mund të vendosen ekrane
 • Ju mund të përdorni mbështjellje mushkonjë apo tymuesve tjera
 • dikur fillon të marrë të errët, ju mund të veshin rroba që mbulon krahët dhe këmbët (sleeves të gjatë dhe pantallona të gjata ose funde). Kjo është veçanërisht e rëndësishme për fëmijët dhe gratë shtatzëna.

 • Si i malaries në sëmundje të hershme

  Në zonat ku malaria është e zakonshme, fëmijët janë në rrezik të infeksionit. Një fëmijë që vuajnë nga ethet, duhet të shqyrtohet menjëherë nga një punëtorë të kualifikuar shëndetësore dhe duhet të nënshtrohet trajtimit të duhur antimalarial sa më shpejt të jetë e mundur.  Ajo sugjeron malaries në qoftë se dikush tjetër në familje, malaria, ose në qoftë se fëmijët e vegjël refuzojnë të hani ose do të gjejë të vjella, marramendje apo konfiskimet.

  Një fëmijë që vuajnë nga ethet e shkaktuar nga malarja ndoshta duhet të kryejë një trajtim të menjëhershëm antimalarial, të tilla si punëtorët shëndetësorë të rekomanduara. Nëse fëmijët me ethe malarik nuk janë trajtuar gjatë ditës, ata mund të vdesin. Punonjësit e shëndetësisë duhet të këshillojë mbi trajtimin optimal të thotë dhe kohëzgjatjen e tij.

  Një fëmijë që vuajnë nga malaria duhet të marrë kursin e plotë të trajtimit edhe në qoftë se ethe kaluar shpejt.

  Nëse trajtimi nuk është i përfunduar, malaria mund të rezultojë në më të rënda dhe ajo do të jetë e vështirë për të kuruar.

  Nëse simptomat e malaries janë gjetur pas trajtimit, fëmija duhet të sillet në klinikë apo spital për kujdes mjekësor. Problemi mund të jetë:

 • Fëmija nuk ka marrë drogë në sasi të mjaftueshme
 • në sëmundjet e tjera të fëmijëve të tjerë se malaries
 • rezistente ndaj drogës malaria, ajo është e nevojshme për të përdorur një medikament.
 • Fëmijët që vuajnë nga ethet, është e nevojshme për të ftohur derisa të mos ndalojë sëmundjen:

 • sfungjer ose banje në flladin (jo të ftohtë) ujë
 • mbi fëmijën nuk duhet të jetë një shumë e rrobave ose ajo duhet të jetë e mbuluar me vetëm një batanije.


 • Malaries dhe shtatzënia

  Malaria është shumë e rrezikshme për gratë shtatzëna. Në zonat ku malaria është e zakonshme, gratë shtatzëna mund të parandaluar malarien duke marrë tableta antimalarial rekomanduara nga punëtorët shëndetësorë.

  Gratë shtatzëna janë malaria më të prirur se femrat e tjera. Sëmundja është e rrezik të madh gjatë shtatzënisë, veçanërisht gjatë shtatzënisë së parë. Ajo mund të shkaktojë anemi në të rënda ("sosje e gjakut '), abort, lindje të parakohshme apo lindje të vdekur. Fëmijët e lindur nga nënat gjatë shtatzënisë vuajtur malaries, shpesh me peshë të pamjaftueshme dhe për këtë arsye më shumë të prirur për të infeksioneve dhe vdekjes në vitin e parë të jetës.  Gratë shtatzëna duhet të marrë tableta antimalarial gjatë shtatzënisë, nëse rekomandimet e mjekut.

  Jo të gjitha tableta antimalarial janë të sigurt për të marrë gjatë shtatzënisë.
  Punonjësit e shëndetësisë rekomandojnë që tableta antimalarial janë më të mirë.

  Gratë shtatzëna duhet të fle nën rrjeta kundër mushkonjave që po trajtohen rregullisht insekticid për të parandaluar kafshon mushkonjë.

  Gratë shtatzëna me shenjat dhe simptomat e malaries duhet të nënshtrohet trajtimit të duhur dhe të menjëhershëm për të parandaluar vdekjen.

  Gratë shtatzëna, pacientët me malaria duhet të pyesni punonjësit e shëndetësisë shtesa të hekurit dhe vitaminës A.


  Fëmijët dhe malaria

  Një fëmijë që vuajnë nga malaria apo përmirësuese kërkohet të pijshëm të rënda dhe të hahet.

  Malaria djegiet deri energji dhe fëmija e humb një sasi të madhe të lëngjeve të trupit përmes djersës. Fëmija shpesh duhet të ofrojnë ushqim dhe pije për të parandaluar kequshqyerjen dhe dehidratim.

  Gji i shpeshtë parandalon dehidratim dhe ndihmon fëmijën për të luftuar infeksionet, duke përfshirë malaries. Fëmijët që vuajnë nga malaria, është e nevojshme për të ushqyer sa më shpesh të jetë e mundur.

  Shpesh malaria mund të ngadalësojë rritjen dhe zhvillimin e trurit të fëmijëve të tyre dhe shpesh të shkaktojë anemi. Fëmija i cili ka pasur disa sëmundjeve Malaries, duhet të ekzaminohen për praninë e anemisë.


  Parandalimi i malaries - çështje

  Familjet dhe komunitetet mund të parandaluar malarien duke parandaluar edukate mushkonjë.

  Mushkonja ngjall në vende ku nuk është e përhershme e ujit - për shembull, në pellgje, moçale, pellgje, gropa, kanale dhe në barin e lagur dhe shkurre. Ata janë, për më tepër, mund të rritet së bashku përrenjve dhe rezervuareve dhe tanke e ujit dhe fushave të orizit.

  Numri i mushkonjave mund të reduktohet në mënyrat e mëposhtme:

 • mbushjen apo kullues faqet e grumbullimit të ujit
 • mbylljes kapak dhe kontenierë me tanke me ujë
 • pastrimin e zonës së shkurreve përreth ndërtesave.
 • Malaria prek në të gjitha. Të gjithë duhet të punojnë së bashku për të reduktuar faqet edukate mushkonjë dhe trajtimin e rregullt të rrjeta kundër mushkonjave insekticid.

  Komuniteti duhet të inkurajojë të gjithë punonjësit e shëndetësisë dhe udhëheqësit politikë për të ndihmuar në parandalimin e malaries dhe që vendos një kontroll mbi të.

  Informacion nga neni "Malaria"