Frika nga pasqyra ndihmojë me elektroshokSiç e dini, një nga pengesat kryesore për realizimin e jetës tonë është një fobi. Shumë shpesh, frika dhe phobias të na pengojë të shohim qartë situatën dhe të marrë një hap vendimtar drejt një të re, ata na pengojë nga të realizohet dhe një pengesë për gëzimin e jetës. Dhe në qoftë se disa phobias tilla si aviafobiya - frika nga fluturonte në një aeroplan, apo claustrophobia - frikën e hapësirë ​​të mbyllur, i njohur, të tilla si sëmundje nefofobiya - frika nga retë, filemafobiya - frika nga puthjet, akribofobiya - frika nuk e kuptojnë kuptimin e leximit dhe spektrofobiya - frika pasqyra në të tjerët mund të shkaktojnë të paktën surprizë.

Ka afobofobiya edhe kur një person është i frikësuar ose mungesa e phobias.

Si çdo vit ekspertët tha se numri i phobias ndryshme, ekspertët amerikanë kanë arritur në përfundimin se një mjekim probleme të ngjashme nuk mund të përballen, është e nevojshme që të shikoni për metoda të reja të bëjnë me frikën e njeriut. Si një rezultat i ekipit eksperimente afatgjata udhëhequr nga Elizabeth Phelps i Universitetit të New York-ut ka mësuar të mbajë unik arkivimin - pacientët e detyruar të kujtojnë atë që ata i shoqërojnë me frikë, atëherë influencuar procesin e arkivimit kujtime në tru.


Me fjalë të tjera, shkencëtarët janë përpjekur të mësojnë për të ndryshuar kujtime, duke i detyruar njerëzit të besojnë se rreziku kishte kaluar dhe nëse situata të ngjashme nuk mund të jetë frikë. Parimi kryesor i kësaj metode është që në mënyrë efektive të ndikojnë kujtimet mund të jetë vetëm për disa orë mbas ringjalljes së tij në memorie. Gjatë hulumtimit është përdorur ashtuquajturin elektroshok, e cila me sa duket kishte shkaku frikë edhe më të madhe të trajtimit.

Gjatë seancave të trajtimit, hulumtuesit të udhëhequr nga pacientët Elizabeth Phelps tregoi disa foto në të njëjtën kohë duke shkaktuar atyre goditje të dobët elektrike, rezultuar në pacientët formuar një qëndrim negativ ndaj imazhit.

Pastaj të njëjtat kartat ishin treguar për herë të dytë, por pa ndikuar aktuale. Një vit më vonë mbajti fazën e dytë të eksperimentit, pas së cilës ajo u bë e qartë se ata të cilët janë duke u përpjekur të heqin qafe e phobias më shumë se 6 orë pas ringjalljes së kujtimeve, frika nga fotot mbetur, pra, njeriu humbi fobi e tij. Ata që e skanuar imazhin pa ndikuar aktual për 6 orë, krejtësisht të humbur frikën e tyre.

Ekspertët besojnë se kthimi mendor në gjëra të pakëndshme të hapur të ashtuquajtura "dritare shërim" periudhë të kufizuar gjatë së cilës një person mund të ndryshojë perceptimin e asaj që ndodhi. Sipas kreut të shkencore dhe teknike Elizabeth Phelps, përputhja me kufijtë kohorë që kanë të bëjnë me phobias janë më të rëndësishme se shkencëtarët menduar më parë.

Lajme përgatitur mbi www.independent.co.uk