Lip gloss mund të jetë një shkak i kancerit të lëkurësSipas statistikave, çdo vit në SHBA vetëm i regjistruar 3.500 raste të kancerit të lëkurës së buzëve, kjo është 10% e të gjithë pacientëve me kancer të lëkurës. Sipas ekspertëve, kanceri i cik po rritet më shpejt se në zonat e tjera të lëkurës, dhe është një kërcënim serioz. Sipas dermatologists, një pjesë e madhe e sëmundjeve të lind nga përdorimi i dukje të pafajshëm gloss lip. Fakti se fokusi në buzë të shkëlqejnë rrezet ultravjollcë që mund të shkaktojnë degjenerim malinje e qelizave. Efekt veçanërisht i dëmshëm i glosses dritave që tërheqin rrezet e diellit më të dëmshme.

Siç thonë ekspertët, kanceri më i rrezikshëm i buzën e poshtme, si rrezik të madh të përhapjes së sëmundjes në nyjet limfatike pranë.

Nëse ndonjë pjesë tjetër të trupit shumica e njerëzve janë të mbrojtur nga dielli duke përdorur sunscreen, vetëm pak kujtohet se e njëjta mbrojtje është e nevojshme dhe buzët. Në çdo famë e rekomanduar për të aplikuar balsam bazë lip me faktor mbrojtjen e diell e të paktën 30 SPF, veçanërisht në qoftë se keni ndërmend të qëndroni në diell për të paktën 20 minuta. Kjo balsam mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit të buzëve, dhe me mot me diell ajo duhet të zbatohet edhe në qoftë se ju nuk e përdorni shkëlqim.


Dermatologists gjithashtu rekomandojmë rregullisht inspektojë buzët dhe kur dyshim kërkoni këshilla mjekësore.

Sipas Elizabeth Cohen, korrespondent mjekësore për CNN, gjatë vetë duhet të Gardës papritmas u shfaq njolla të bardha ose portokalli në buzë, dhimbje dhe lezione që nuk shërohet brenda një deri në dy javë. Mos injoroni probleme të tilla të përbashkëta si lëkurë dhe të çara në buzë - nëse këto simptomet vazhdojnë për një kohë të gjatë dhe nuk mund të trajtohen me krem ​​të veçantë, ato mund të jenë një shenjë e sëmundjes së rëndë.

Në mënyrë që të përballen me simptomat gjithnjë në kërcënuese, dermatologists rekomandojmë përdorimin balm sunscreen kombinuar me të kuq buzësh matte që përmbajnë dioksid titani ose oksid zinku - këto komponente janë më efektivisht mbron buzët nga dritës UV.

Lajme përgatitur në faqen www.cnn.com