Anësore amiotrofike Faktorët e rrezikut sklerozë dhe sëmundje


 • Laterale sklerozë laterale: Faktorët e prevalencës dhe rrezikut
 • Si është skleroza laterale amiotrofike

 • Laterale sklerozë laterale: Faktorët e prevalencës dhe rrezikut

  Sklerozë laterale amiotrofike (e njohur edhe si një sëmundje e neuroneve motorike sëmundje Charcot, në vendet ku flitet anglisht - sëmundjes Lou Gehrig-së) - ngadalë progresive, sëmundje të pashërueshme degjenerative të sistemit nervor janë ende etiologji të panjohur.

  Sëmundja karakterizohet me progresive lezioni neuron motor, e ndjekur nga paraliza (parezë) dhe atrofi të muskujve gjymtyrë. Në fund të rrugës pacientët e dështimit të vdesin e muskujve të frymëmarrjes. Sklerozë laterale amiotrofike duhet të dallohen nga të ashtuquajturit sindrom ALS që mund të shoqërojnë sëmundje të tilla si tik-tak-përballohen encefalit.

  Sklerozë laterale amiotrofike u përshkrua për herë të parë në 1869 nga Jean-Martin Charcot.

  Shkaqet e skleroza laterale amiotrofike sot nuk është përcaktuar saktësisht.

  Shumica dërrmuese e rasteve nuk janë të lidhura me trashëgim dhe nuk mund të shpjegohet nga faktorë pozitivë jashtëm (sëmundje të kaluara, lëndimet, mjedisit dhe kështu me radhë. N.).

  Çdo vit, 100.000 të 1-2 personave që vuajnë nga skleroza laterale amiotrofike. Në mënyrë tipike, sëmundje prek njerëzit e moshës 40 deri në 60 vjet. Nga 5 në 10% të rasteve - bartës të formave trashëgimore të sklerozë laterale anësore; në ishullin e Paqësorit Guam të identifikuar formë të veçantë endemik të sëmundjes.  Si është skleroza laterale amiotrofike

  Simptomat e hershme: twitching, dhimbje barku, mpirje, dobësi të muskujve në gjymtyrë, vështirësi në të folur - edhe subjekt i shumë sëmundjeve më të zakonshme, kështu që diagnoza e laterale amiotrofike sklerozë të vështirë - për sa kohë që sëmundja nuk do të zhvillohet në fazën e atrofi të muskujve.

  Në varësi të asaj pjesë të trupit tronditi kryesisht dallohen:

 • Laterale gjymtyrët lateral skleroze (deri në tre të katërtat e pacientëve) fillon, zakonisht me shkatërrimin e një ose të dy këmbët.
  Pacientët ndihen ne siklet kur ecin, mosqënien fleksible në kyçin e këmbës, pengues.

  Lezionet më pak të zakonshme të ekstremiteteve të sipërme, me vështirësi të kryejnë veprime të përbashkëta që kërkojnë gishtat fleksibël apo përpjekjet brushat.
 • Bulbar skleroza laterale amiotrofike vështirësi të dukshëm të gjuhës (pacienti thotë se "hundë" hundës menaxhuar keq gjuha vëllim ka vështirësi të mëtejshme në gllabërim).
 • Në të gjitha rastet, dobësi e muskujve gradualisht të mbulojë më shumë pjesë të trupit (formë pacientët bulbar e sklerozë laterale amiotrofike nuk mund të jetojnë jashtë parezë e plotë të gjymtyrëve).

  Simptomet përfshijnë amiotrofike laterale shenja sklerozë të të dy ulët dhe të lartë motorike nerva:

 • Lezioni i nervave sipërme motorike, hypertonicity muskujve, hyperreflexia, ashtuquajturën refleks anormale Babinsky;
 • humbjen më të ulët dobësi nervore motorike dhe atrofi të muskujve, konvulsione, fastsykulyatsyy pavullnetshëm (dridhje) të muskujve.
 • Herët ose vonë, pacienti humb aftësinë për të lëvizur në mënyrë të pavarur. Sëmundja nuk prek të aftësive mendore, por të çon në depresion të rëndë në pritje të një vdekje të ngadaltë. Në fazat e mëvonshme të sëmundjes prek muskujt e frymëmarrjes, pacientët përjetojnë ndërprerje në frymëmarrje, më shpejt ose më vonë, jeta e tyre mund të mbahet vetëm frymëmarrje artificiale dhe të ushqyerit artificial. Zakonisht zbulimin e shenjave të para të skleroza laterale amiotrofike në vdekje është nga gjashtë muaj deri në disa vjet.

  Megjithatë, një astrofizikani i njohur Stephen Hawking (lindur në 1942) - pacienti i njohur vetëm me diagnostikuar qartë skleroza laterale amiotrofike (në 1960), në të cilat shteti përfundimisht stabilizuar.

  Informacion nga artikullin "skleroza laterale amiotrofike".