Më shumë pozitiv është e mirë për shëndetin


 • Ky misterioze "tip D".
 • Kujdes: ankthi negative dhe shtypja social.
 • Marrëdhëniet e tipit psikologjik dhe sëmundje.
 • Dhe në qoftë se unë jam që të "tipit D"?
 • Ky misterioze "tip D".

  Imagjinoni dy pacientët pëson sulm po aq të rrezikshme të zemrës. Një prej tyre - i gëzuar, njeri i hapur dhe optimist i cili po lufton për të rimarrë. Dytë - të mbyllura, e shurdhër, ankohen gjatë gjithë kohës dhe nuk duan të dëgjojnë për shërim. Një prej tyre u shërua. A mendoni se është?

  Nuk është e vështirë të mendoj se çfarë humorist ndoshta ka një avantazh mbi Grouch.
  Mjekët kanë thënë se gjatë tipi i karakterit të lidhura me shkallën e rrezikut për shëndetin.

  Një nga mjekët, John Denollet psikolog punuar në departamentin e rehabilitimit të pacientëve me sëmundje të sistemit koronare, vuri në dukje se pacientët me saktësisht të njëjtat shtete të reagojnë në mënyrë të ndryshme në terapi. "Kur kam punuar me këta pacientë, kam përshtypjen se dy tiparet kryesore të luajtur një rol të rëndësishëm. Por për të bërë një gjetje serioze nevojë dëshmi empirike. "

  Denollet, profesor i psikologjisë mjekësore Universitetit Tilburhskoho në Holandë, ka kryer një studim që përfshin pacientët degë kardiake dhe pacientët me hipertension, dështimi i zemrës, aritmia, sëmundjet arteriale.


  Rezultatet e hulumtimit tregojnë se intuita nuk u le poshtë. Ky hulumtim ai ishte në gjendje për të identifikuar llojin e tipit pacientit D - ata të prirur për formimin e stresit kronik, të rrezikshme për shëndetin. Kjo tregon se shteti i mendjes ka të njëjtin kyç për shëndetin e zemrës si dietë, stërvitje dhe stresi jashtëm.

  Kujdes: ankthi negative dhe shuarje social

  Dy karakteristikat kryesore të këtij lloji të personalitetit, Denolletom ngjyra - është, së pari, "ankthi negative", tendenca për të përjetuar emocionet negative: ankth, trishtim, pesimizëm; dhe, së dyti, "shuarje social" - tendencë për të kufizuar shprehjen e emocioneve, një tendencë për vetëbesim të ulët dhe sekretit.

  Megjithatë, ai theksoi se klasifikimi i tij - nuk është vetëm dallimi në mes të gjallë dhe njeri i ngrysur.

  "Është e rëndësishme kombinim i excitability negative sociale dhe shtypjen. Një person mund të jetë shumë negativ emocionuese, por nëse ai thotë se ai mendon, ai mund të trajtojë atë dhe kjo nuk ka rritje të rrezikut ", - tha ai.

  Për të vendosur përkasin tipit D, Profesor Denollet zhvilluar një pyetësor me 14 pyetje, i njohur si DS14, të cilat kanë provuar një mjet efektiv për shembull në rastet e sëmundjeve të zemrës.

  "Nëse një pacient me sëmundje kardiovaskulare është një lloj D, rrezikun e sulmit në zemër ose vdekje të parakohshme për ta rritur katër herë," - tha Denollet.


  Marrëdhëniet e tipit psikologjik dhe sëmundje.

  Bold lloji D personalitet është vazhdimësi e famshme psikologë 1960-1970-ta të cilët lidhur me karakteristikat specifike shëndetin personal. Ambicioze, workaholics motivuar janë klasifikuar si të tipit A. Ata kanë më shumë gjasa të përjetojnë stresin dhe për ta rrezikun e rritjes së presionit dhe sëmundjeve të zemrës. Lidhur me Type B njerëz nuk i nënshtrohen konkurrencës, komunikim të lehtë dhe i zhytur në mendime, nuk ekspozuar ndaj rreziqeve të veçanta shëndetësore. Tipi C - njerëz të besueshëm që mund të kapërcyer vështirësitë që shmangin konfliktin duke shtypur ndjenjat tuaja. Për ta, rezultatet e studimeve, një rrezikun e kancerit të rritur.

  "Në mënyrë paradoksale, D pacientët tipit të kuptuar se çfarë ndodh me ta - e gomave ato shpejt ose ata merret fryma, por ata nuk shkojnë në kardiolog të përballen me këto probleme. Nëse kardiolog e di se pacienti i tij i takon këtij lloji, ajo mund të ketë më shumë takime me të pacientit dhe të kryejnë më shumë teste të jetë i vetëdijshëm për atë që po ndodh me të, "- tha Vlera Denollet e zbulimit të tij.

  Dhe në qoftë se unë jam që të "tipit D"?

  A do të thotë kjo që ju duhet zanepokoyitysya nëse ju jeni të llojit të D? Jo domosdoshmërisht. "Ka mjaft anëtarë të shëndetshme të këtij lloji, të cilat janë të lirë për të folur për atë që po ndodh në jetën e tyre.

  Pirja e duhanit është e lidhur me të njëjtën rrezikun e sëmundjeve të zemrës, por nëse pini duhan, ju nuk do domosdoshmërisht të një sulmi në zemër. Por në qoftë se ju jeni tipi D dhe kështu vuajnë nga sëmundjet kronike, ju keni për të ndryshuar diçka në jetën tuaj për t'u bërë më të lumtur. "

  Këto ndryshime mund të arrihet me ndihmën e ndryshimeve psikoterapi, ilaqet kundër depresionit, ose e jetesës që reduktojnë mendimet ankth.

  Ndërkohë, Instituti Texas për sëmundje të zemrës, bëri një deklaratë se "nuk ka prova se lloji D tipi A ka ndryshuar në lidhje me faktor më të madh rreziku për sëmundje kardiovaskulare."

  Author: Penny Wark