Basal temperaturë - pasqyrë nivelet hormonale e grave


 • Pse të matur temperaturën bazë?
 • Rregullat matëse temperaturën bazë të trupit
 • Për të regjistruar rezultatet e matjeve të temperaturës basal trupit?
 • Si e bën grafikun e temperaturës basal?


 • Temperatura basal - temperatura është i matur në rektum e grave. Luhatjet e temperaturës në zgavrën e komblikut të lidhur me proceset që ndodhin në organet e brendshme riprodhuese të grave të ndryshojë përqendrimin e sfondit të hormoneve seksuale. Nën ndikimin e estrogjenit dhe progesteronit ndryshon furnizim të legenit të gjakut dhe, si pasojë - temperaturën në rektum. Luhatjet e temperaturës janë thjesht lokal në natyrë dhe nuk mund të përcaktohet duke matur në gojë, sqetull dhe ije.


  Përveç nivelet e hormoneve në temperaturave të ketë një ndikim të rëndësishëm gjitha proceset që përfshijnë ndryshime në rrjedhjen e gjakut në organet pelvike, të tilla si inflamacion apo sëmundje vaskulare. Ethet e Përgjithshme në sëmundje të ndryshme, si overheating është e ndryshme, dhe rezultatet e matjes së temperaturën e trupit basal humbasin kredibilitetin e tyre.


  Pse të matur temperaturën bazë?


  Së pari, në mënyrë që të ndryshojë në organizëm hormonal ngopjes për të kuptuar se si duhet të veprojë vezoret. Gjatë ciklit menstrual ndryshon përqendrimi i estrogjenit dhe progesteronit, që reflektohet në ndryshimet në temperaturën e trupit basal.


  Për këtë arsye, gjurmimin luhatjet e temperaturës mund të shohim se sa mirë e organizuar ciklin menstrual të gruas, për të vlerësuar rend dhe kohëzgjatjen e fazave të saj.

  Së dyti, duke matur temperaturën bazë, ju mund të përcaktojë kohën e maturimit oocyte dhe kohë ovulacionit. Kjo lejon, nga njëra anë, për të llogaritur ditët "të rrezikshme" për sa i përket shtatzënisë së padëshiruar, nga ana tjetër, për të përcaktuar ditë "favorshme" për konceptimin kur planifikon një shtatzëni.


  Së treti, i matur temperaturën bazë, ju mund të përcaktojë nëse ka pasur një shtatzëni apo periudhë të humbura shkaktuar mosfunksionim të vezoreve (mosfunksionim ovarian).
  Së katërti, bazuar në rezultatet e thermometry basal, ne mund të supozojmë praninë e inflamacionit në organet pelvike - rektumit, mitrës, adnexa dhe indeve legenit.


  Rregullat matëse temperaturën bazë të trupit

  Për të marrë rezultatet më të sakta, matjen temperaturën bazë kërkon pajtueshmërinë me rregullat e caktuara.

 • Për të matur temperatura basal rekomanduar termometër mjekësore rutinë. Dhe gjatë një cikël menstrual është e dëshirueshme që të përdorin të njëjtin termometër, e cila duhet të ruhet në afërsi të shtratit.
 • Matjet duhet të bëhen në të njëjtën kohë, më mirë në mëngjes kur hormon trupi mbushje maksimale.

 • Për leximet maksimale temperatura të reflektuar ndryshimet në nivelet e hormoneve, hulumtim duhet të kryhet menjëherë pas gjumit pa marrë nga shtrati kur proceset metabolike janë në nivelin kryesor, dhe ende nuk ndryshon nxehtësinë e trupit.
 • Matjet duhet të shtrirë në anën tuaj të majtë si një pozicion në anën e djathtë të qarkullimit rektumit do të rritet nga rrjedha e gjakut nga zorrë e sipërme.
 • Termometri është futur në anus tek një thellësi prej rreth 2-3 cm dhe eshte 5-7 minuta. Gjatë procedurë duhet të mbetet i qetë, nuk lëvizin, mos flisni, nuk e shfaqin aktivitete të tjera.

 • Pas largimit të termometrit, të dhënat e regjistruara në tabelë.

 • Për të regjistruar rezultatet e matjeve të temperaturës basal trupit?

  Rezultatet e matjes së temperaturën e trupit basal duhet regjistruar në një fletore në formë të tabelave është si vijon:

  Dita e muajit
  15 shkurt
  16 shkurt
  Ditën e ciklit menstrual
  1
  2
  Temperatura basal
  36,8
  36,7
  Shenjat Speciale: dhimbje, izolimi, për të përmirësuar temperaturën e përgjithshëm, diarre, hundë i lëngshëm, marrëdhënie seksuale, duke shkuar në shtrat vonë, konsumit të alkoolit, etj
  Diktim Mild
  Gjakderdhje të bollshme, dhimbje barkut, të shkojnë në shtrat vonë.

  Pse kështu meticulously mbajtur një tryezë të matur temperaturën bazë të trupit?

  Për shkak se ajo është kjo formë e rezultateve të studimit do të ndihmojë mjeku të shpejt të kuptuar situatën, për shembull, për të zbuluar dështim ovarian, do të përcaktojë formën e shkeljes, të vendosur një shkak të mundshëm të infertilitetit.


  Pas përfundimit të një cikli menstrual, bazuar në një thermometry basal listuara në tabelën, një grafik të ndryshimeve basal temperaturës. Për këtë qëllim, boshti X për të shfaqur ditët e ciklit menstrual (1 qelizë - 1 ditë), dhe boshti Y - rezultatet e matjeve të temperaturës së trupit basal qelizë (1-0,1 gradë). Kombinuar pikën e indekseve ndërprerje, kemi marrë orarin e kërkuar.

  Për qartësi, grafiku mund të tërheqë një vijë horizontale që korrespondon me 37,00 C.


  Si e bën grafikun e temperaturës basal?

  Figura temperaturën bazë disi të kujton një pulëbardhë fluturues. Krahut të majtë atë - gjysma e parë e ciklit menstrual, atëherë bjerë temperatura korrespondon ovulacionit dhe pastaj ngrihet dhe pllajë që korrespondon me fazën e dytë të ciklit.

  Gjysma e parë e ciklit menstrual tek gratë shëndetshme zhvillohet kundër përhapjen sfond të estrogjenit dhe karakterizohet nga temperatura basal poshtë 37,00 S. Që nga fillimi i ciklit menstrual temperatura basal bie në 36,4-36,50 C dhe mbahet në këtë nivel deri në fund të menstruacioneve, dmth për 4 ditë -6.

  Në 3-4-5 ditët e ardhshme kur veza e pjekur në vezore, temperatura basal pak rrit në rreth 36,80 C. Pastaj vetëm para ovulacionit poshtë për të 36,2-36,30 C, dhe të rritet përsëri në gjysmën e dytë të menstruale cikël. Faza e dytë e ciklit është e karakterizuar nga rritja e përqendrimeve të progesterone, e cila rrit qarkullimin e gjakut në organet gjenitale dhe rrit furnizimin e tyre të gjakut. Gjatë kësaj periudhe, temperatura basal është mbajtur në 37,1 -37,40 C, rënie vetëm një ose dy ditë para menstruacioneve të ardhshëm në bazë në 36, 7-36,80 C. Normalisht, diferenca midis temperaturës mesatare basal i parë dhe gjysma e dytë e ciklit menstrual duhet të jetë i barabartë 0,4-0,50 C.


  Kur temperatura basal shtatzënia mbi një sfond të vonuar menstruacioneve do të ruhen në 37,3-37,40 C.