Astma dhe Diving


 • Çfarë është astma?
 • Problemet që mund të shkaktojnë astmë kur i zhytur
 • Vlerësimi i përshtatshmërisë për simulim astmës

  Çfarë është astma?

 • Astma - një sëmundje që ndikon bronke vogla dhe të mesme. Kur një sulm astmë ndodh bronkokonstriktimi, i cili nuk lejon kalimin e ajrit dhe, më e rëndësishmja, nga alveole ku shkëmbimi i gazit ndodh direkt. Sulmet e astmës mund të shkaktohet nga tri arsye, përfshirë vrull e fibrave muskulore të mureve të bronke, ënjtje të indeve rreshtim sipërfaqen e brendshme të pengimit bronke ose bronkiale me mukozë të sekretuara nga këto inde.

  Sulmi është shpesh një reagim alergjik ndaj çdo substance, të tilla si polen, pezmatim të kafshëve, pluhur shtëpi apo alergeneve të tjera.

  Disa pacientë sulm shkaktuar nga ushtrimi ose konvertimi i marrë frymë e ajrit të ngrohtë për frymë ftohtë. Ndonjëherë shkaku është një infeksion viral i asfiksi. Stimujt e mundshme për zhvillimin e një sulmi astmës shumë shumë.

  Gjatë sulmit pacienti ndjen asfiksi për shkak të vështirësisë në frymëmarrje bastisje e ajrit dukej wheezing, sidomos gjatë kalimit. Lidhur zhytja është e rëndësishme që pacientët me frymëmarrje astma shkakton më shumë vuajtje se sa një frymë, që kanë tendencë për të shtyrë ajrin në mushkëri. Në format e rënda të të bronkokonstriktimi sëmundjes mund të shkaktojë vështirësi të rënda në frymëmarrje dhe të çojë në vdekje.


  Një nga aspektet më të rëndësishme kur të diskutuar mundësinë e zhytjeve në astmë është se ashpërsia e sëmundjes ndryshon gjerësisht.

  Ka një grup të madh të pacientëve, i cili është emri më i përshtatshëm ", ish-asthmatics". Këta janë njerëz që vuanin nga astma si fëmijë dhe si gati gjysma e të gjithë fëmijëve me astma, një sëmundje u rrit në moshën e pjekurisë, dhe në momentin e ekzaminimit nuk vuajnë nga sulmet dhe nuk kanë marrë drogë specifike. Së pari, diagnoza e disa "ish asthmatics 'do të mund të bëhet në gabim. Për fat të keq, të tilla si diagnoza astma është vënë në jetë, veçanërisht në të kaluarën, kur njerëzit e konsideruar të papërshtatshme për simulim sepse vë në diagnozën e astmës fëmijërisë.


  Ju mund të zgjidhni një grup të asthmatics që përjetojnë vështirësi në frymëmarrje vetëm herë pas here, zakonisht në përgjigje të një stimujve të identifikuara qartë si të ftohtë. Së fundi, një grup i pacientëve të cilët kanë astmë janë shpesh, dhe ata rregullisht marrin ilaçe. Ndarja në këto tre grupe është shumë arbitrar, dhe shpesh njerëzit nuk mund t'i atribuohet në mënyrë të qartë në një prej tyre. Për të vlerësuar shëndetin e pacientit duhet të trajtohet individualisht, dhe mendimi im i fortë është se emri i astmës përfshin shumë kushte të ndryshme patologjike.
  Kur astma sëmundje përdoren dy lloje kryesore të drogës.

  Medicines xhiruar simptomat e para të tipit kur një sulm ka zhvilluar tashmë. Veprimi i tyre është i bazuar në lehtësimin e mureve bronkial, edhe pse disa fonde kanë për qëllim heqjen e tumorit dhe përfundimin e mukusit. Preparatet e llojit të dytë janë përdorur për të parandaluar sulmet. Ata të marrë kohë, madje edhe në mungesë të ndonjë simptome. Këto barna blunting reaksione alergjike te ngacmues substancave dhe shpesh janë shumë efektive në rast të pranimit të saktë. Kohët e fundit, droga të reja bazuar në një kombinim të të dyja këtyre veprimeve, dhe që të lejojë fituar simptomat sulm për një kohë të gjatë, duke e ndalur zhvillimin e mëtejshëm të simptomave.

  Problemet që mund të shkaktojnë astmë kur zhytur.

  Ka tre aspekt i njohur i sëmundjeve të astmës që mund të jetë një contraindication për të bërë zhytet. Pas lexuar këtë artikull, ju do të kuptojë se të paktën disa prej tyre janë mjaft spekulative dhe rrjedh nga një qëndrim themelor për pyetjen e asaj për rrezikun e vërtetë.

  Së pari, besohet se në pacientët e astmës më shumë gjasa të lidhura me zhvillimin e kushteve zhytjeje patologjike. Ne ishim mësuar të gjithë se rregulli bazë i zhytjes, gjithmonë të marrë frymë në mënyrë të barabartë, nuk mbajnë frymën. Nëse një zhytës kryen sipërfaqeve për frymë, zgjerimin e ajrit mund të dëmtojë indet e ndjeshme të mushkërive, duke shkaktuar flluska e ajrit mund të hyjë direkt në gjak dhe gjaku në tru, duke shkaktuar zhvillimin e emboli gazit arterial (ABGJ).

  Në asthmatics, ekziston rreziku se nëse bronkokonstriktimi mbajtur gjatë pikiatë, zgjerimi ishte në një ajër të mbyllur hapësirë ​​gjatë kthim prapa mund të çojë në të njëjtin problem. Një rrezik tjetër është se duke marrë drogë para zhytjeje Ventolin, e cila heq një sulm astmë, dhe redukton sekretim të flluska të azotit nga gjaku venoz. Flluska e mbetura qarkullon në gjak mund të merrni në arteriet që teorikisht mund të rrisin gjasat e sëmundjes decompression.

  Së dyti, astma mënyrë të konsiderueshme kufizon aftësinë e personit për të kryer në mënyrë efektive aktivitet fizik që mund të reduktojë në mënyrë të ndjeshme pikiatë të sigurisë.

  Në të vërtetë, është e vështirë që të mohojnë akuzat që parandalojnë wheezing njeri notuar në bot, duke goditur një rrjedhë mbi sipërfaqe.

  Së treti, jo vetëm astma potencialisht mund të pengojnë performancën nga immersing arsyet e mësipërme, por ajo mund të shkaktojë zhvillimin e sulmit në hedhje për shkak të ushtrimit ose të marrë frymë e ajrit të ftohtë thatë nga cilindër. Përveç kësaj, ajo është e njohur se rregullatorët shpesh humbasë sasi të caktuar të ujit të kripur, i cili mund të jetë një ngacmues në traktin respirator dhe të shkaktojë një sulm në disa pacientë.
  Problemi është se ne nuk e dimë se si të gjitha këto frika të vërtetë serioze.

  Askush nuk ka studiuar ndonjëherë një mostër të madh të pacientëve me astmë për të ndjekur zhytet tyre mbi shumë vite simulim. Ka disa të dhëna nga anketat retrospektive, të cilat nuk mund të konsiderohen plotësisht i besueshëm. Këto anketa tregojnë se shumë pacientë me astmë (duke përfshirë formën aktive të sëmundjes) të angazhuar në zhytje, dhe megjithëse rreziku i tyre relativ, ndoshta në rritje, rreziku absolute është mjaft i ulët. Çfarë dua të them me këtë? Për shembull, një studim tregoi se mundësia e arterial emboli gazit në asthmatics është dy herë më e lartë se neastmatika.

  Tinguj e tmerrshme? Por duhet theksuar se rreziku i ABGJ në neastmatika është 1 në 50000, dhe në këtë mënyrë në asthmatics - 1 në 25000. Është ky lloj i vështirësive me të cilat përballemi kur vendoset nëse një person vuan nga astma, diving. Rreziku mund të jetë më i lartë, por ende i vogël. Kjo ngre pyetjen, se sa e madhe duhet të rrezikut të marrin në konsideratë atë të papranueshme. Është e qartë, përgjigje e thjeshtë këtu.

  Vlerësimi i përshtatshmërisë për zhytje astmë.

  Për të shmangur përgjegjësinë për veprimet e tyre, kur vlerësimin e përshtatshmërisë së mjekut zhytjeje astmë mënyra më e lehtë e pacientit për të thënë, "Jo, ju nuk mund të ju mund të zhyten!".

  Kjo ndodh shpesh, dhe mjeku nuk është një turp, edhe pse kjo qasje nuk është e qartë më e mirë. Në të vërtetë, disa zhytësit e mundshme pas refuzimit të tillë do të shkojnë në një tjetër mjek dhe gënjeshtër që plotësisht të shëndetshëm. Unë dhe shumë nga kolegët e mi janë ballafaquar me këtë dhe të kuptojnë plotësisht situatën. Gjithashtu, unë si një njeri që ka marrë nga shumë në hedhje e emocioneve pozitive, thjesht nuk mund të mohojë një person të plotë të entuziazmit në analizën objektive të gjendjes së tij dhe rrezikun në të cilën ai do të ekspozojë veten kur zhytur, dhe nuk lejojnë ata për të bërë një vendim të informuar për në bazë të informacionit të marrë.
  Çfarë dua të them me vendim të ndërgjegjshëm?

  Me këtë nënkuptohet që unë të shpjegojë në mënyrë të qartë dhe të kuptueshëm kandidate të gjitha rreziqet që lidhen me zhytje, dhe t'i japë atij mundësinë për të bërë një vendim të bazuar në informacionin e marrë. Megjithatë, ka rezerva serioze. Unë kurrë nuk e përdorin këtë qasje gjatë vlerësimit të kandidatëve rrezik e të cilëve e konsiderojnë shumë të mëdha.
  Në lidhje me astmë, dhe shumica e mjekëve do të bien dakord me mua se forma më aktive e sëmundjes është, rreziku më i madh ajo është kur bën zhytet. Ata njerëz që të ndodhë astmë shpesh nuk konsiderohet i përshtatshëm për simulim madje bazuar në një vendim të ndërgjegjshëm, si rreziqet e tyre të zhyten shumë të lartë.

  Ata që vuan nga astma si një fëmijë, apo nuk është formë si serioze e sëmundjes nuk do të të vë në dukje veten në një rrezik shumë më të madh se zhytësit e tjerë, dhe ju mund të jepni atyre si të rriturit, duke miratuar një vendim të informuar.
  Në jetën e përditshme ne të gjithë duhet të marrë vendime, peshon rreziqet e mundshme. I ulur pas timonit, ne të gjithë e dimë se sa më e madhe shpejtësia, aq më i madh rreziku dhe pasoja të rënda, por megjithatë shumë ende të tejkalojnë shpejtësinë. Përse? Dhe si analizimin e situatës, e kupton se argëtim e ngiste shpejtë në momentin më të rëndësishëm për atë se rreziku potencial.

  Ne bëjmë një zgjedhje të informuar, i ulur në një avion, duke luajtur regbi, hipur në një biçikletë në rrugë. E njëjta gjë vlen për simulim, një zhytësit potencial shumë më keq informuar për rreziqet e natyrshme e këtij sporti se sa shumë aktivitete të tjera potencialisht të rrezikshme. Dhe në këtë rast roli i mjekut është që të informojë në mënyrë adekuate njeri erdhi tek ai, duke i dhënë atij mundësinë për të bërë një zgjedhje të informuar.

  Qasja ime për vlerësimin e përshtatshmërisë së astmës zhytjes së pacientit është si vijon. Së pari, unë me kujdes të studiuar historinë e sëmundjes së tij. Ata që kanë astmë kam gjetur formën aktive, unë them se ata nuk mund të jenë zhytja, dhe të shpjegojë përse.

  Tjetra, zgjidhni ato. Në thelb, ata mund të shkojnë në një tjetër mjek dhe gënjeshtër, por të paktën ata do të dinë se me çfarë shkon. Ju lutem vini re, unë jam duke u përpjekur për të bindur ata nuk për të.

  Ata që nuk e kanë përjetuar sulmet e astmës dhe për shumë vite nuk ka marrë drogë zakonisht janë të zhyten pa ndonjë sondazheve shtesë. Por unë gjithmonë paralajmërojnë ata që sëmundja ish pak rrit rrezikun e zhytjes.

  Shumica e pyetjeve zakonisht ndodh me ata që ndodhin sulme të herë ose dy herë në vit, gjatë një të ftohtë apo të pranverës gjatë lulëzuar e bimëve të caktuara.

  Unë zakonisht këshillojnë atyre të gjata të gjitha rreziqet që ata kryejnë pikiatë dhe uroj që të zhyten në qoftë se ata nuk do të zhduken pas kam shpenzuar më shumë teste për t'u siguruar që as ushtrim as inhaling grimcat e ujit të kripur (në të njëjtën përqendrimit të kripës që ujin e detit) nuk shkaktojnë bronkokonstriktimi. Nëse kjo provë shtesë nuk tregon contraindications, një njeri krejtësisht të bindur në dëshirën e tij për të kryer zhytje, unë zakonisht japin atij leje për simulim. Për fat të keq, kryerjen e këtyre inspektimeve dhe përgatitja e të gjitha dokumenteve të merr kohë dhe para, por kjo nuk është aspak e mirë, vetëm të thonë "e pamundur" pa hyrë në detaje.

  Përkthyes A. Zubkov.