Astigmatizëm


 • Çfarë është astigmatizëm
 • Korrigjimi i astigmatizëm

 • Çfarë është astigmatizëm

  Astigmatizëm - është shkaku më i zakonshëm i vizionit të ulët shpesh shoqëron miopine ose largpamje. Shkaku i astigmatizëm është formë e parregullt e kornesë, e cila është korrigjuar nga syzet, lentet e kontaktit ose kirurgji thyes.

  Në disa pjesë të astigmatizëm imazhit mund të përqëndrohet në retinë, të tjera - në ose në frontin e tij (ka raste më komplekse). Si rezultat, një person e sheh një imazh të shtrembëruar. Në këtë rast, ju duhet të bëjë fuqinë thyes e kornea në pjesë të ndryshme të të njëjtit, "mbledhje" imazhin në një zonë të caktuar të retinë.  Kur ankesat e vizionit të reduktuara, dhimbje koke, dhimbje në zonën ballë në vizuale lodhje ngarkimit, nuk e përjashtojnë praninë e astigmatizëm. Sëmundja shpesh është i trashëguar dhe i lindur, por mund të jetë rezultat i një operacioni apo traumave syrit. Imazhet e artikujve me astigmatizëm i paqartë, nganjëherë mjegulluar, linjat e drejtë duket lakuar. Në defekte të vizionit, astigmatizëm është e shoqëruar zakonisht nga sytë e lodhje, vizion në rënie, dhimbje koke.


  Korrigjimi i astigmatizëm

  Sot, ka disa mënyra për korrigjim astigmatizëm: korrigjim kirurgjik, syzet dhe lentet e kontaktit.
  AK - keratotomiya astigmatic

  Operacioni është reduktuar për të shkaktuar prerje të thella gjatësore rreth perimetrit të kornesë, duke çuar në ndryshime në lakim të kornesë së bashku shkurtime aks. Ky operacion është jashtëzakonisht e vështirë për të parashikuar rezultatin varet nga lloji i dhëmbëza kornesë dhe kërkon një periudhë të gjatë rehabilitimi. Përveç kësaj, operacioni nuk mund të saktë astigmatizëm se 2D. Në këtë lidhje me teknologjinë lazer datë janë avantazh i pamohueshëm.

  PRK - Photo refraktive keratectomy

  Teknikë është për të ndryshuar formën e kornesë nga avullimi lazer e shtresave sipërfaqësore.

  Përdorimi i teknologjisë moderne lazer na mundësoi të parashikojnë efektin e operacionit. Megjithatë, të shqetësuar strukturën fiziologjike të syrit - një shtresë mbrojtëse e natyrshme është hequr - ky operacion, si dhe kërkesat e mëparshme të një periudhe të gjatë rehabilitimi gjatë që efektet e padëshiruara pak në sy mund të ulët mprehtësi korrihiruemoy vizuale. Përveç kësaj, procesi i kthimit të shtresë mbrojtëse nuk ka gjithmonë të proceduar me sukses - mund të shkaktojë turbullirë dhe dhëmbëza (50% e transaksioneve në shkallë të ashpërsisë ndryshme), e cila kërkon një trajtim të gjatë konservatore apo kirurgji edhe e përsëritur.  LASIK - Laser ndihmuar në situ Keratomileusis (LASIK, LEYSIK)

  Teknologji LASIK (Lasik, LASIK, leysik) ose Laser Keratomileusis - nga larg teknikë më e përsosur. Kjo është "i butë" dhe efektive metodë që ruan shtresat anatomisë e kornea. Është e rëndësishme që pas operacionit ju ndonjëherë sedimenteve mënjanë syzet e zakonshme dhe lentet blerjen vizion krejtësisht normale. Po atë mbrëmje në shtëpi mund të shikojnë TV, lexoni një gazetë apo libër.

  LASIK praktikisht ka kufizime për korrigjimin e çfarëdo shkalle të gabimeve refraktive.

  Në këtë operacion një shtresë mbrojtëse e kornesë duke përdorur një instrument të veçantë (microkeratome) hapet valvula.

  Pastaj, duke përdorur një lazer excimer shtresa homogjene e brendshme të stroma kornesë së kornesë dhe zhduket, një lente të re, pronat optike, si parametrat përkatëse anatomike e syrit, dhe pastaj një shtresë mbrojtëse në ndenjësen e pasme. Ky operacion zvogëlon periudhën e rehabilitimi i disa ditë dhe kryhet nga një kirurg i kualifikuar, pothuajse pa efekte anësore dhe komplikimet. Përveç kësaj, duke përdorur një lazer excimer skanimit lloj gjenerata e fundit MEL-70 G-scan, u bë e mundur për të krejtësisht i saktë edhe komplikimet që rezultojnë nga operacionet e para thyerjes së shtyrë, të tilla si të tilla si astigmatizëm nekorrehiruemyy.  Syze

  Metoda më e zakonshme e korrigjimit astigmatizëm - syzet. Me të gjitha avantazhet e tyre, syze të japë një shumë shqetësim për pronarin: ata gjithmonë merrni të pista, zapitnivayut, rrëshqitje në hundë, pengojnë ushtrimin ose veprimtari aktive fizike. Për të shmangur lodhje syze janë zgjedhur në hapin 8 të tabelës dhe për këtë arsye nuk japin pamje 100%.
  Syzet në mënyrë të konsiderueshme kufizojnë vizionin periferike, thyejnë efekt stereoskopik dhe perceptimin hapësinor, i cili është veçanërisht e rëndësishme për shoferët dhe aksidentit ose të bjerë lente të thyer mund të shkaktojnë plagosje serioze. Gabimisht syzet e zgjedhur mund të shërbejë shkaktojë lodhje të përhershme të syve dhe sëmundjeve të zhvillimit lidhura graduale sy.

  Për më tepër, syze madje pajisur siç duhet shpesh nuk japin një pamje të plotë të pronarit të saj në gradë të larta të astigmatizëm. Megjithatë, gota dhe sot mbetet më e lehtë, më e lirë dhe më e sigurt metodë e korrigjimin astigmatizëm.

  Lente kontakti

  Lentet e kontaktit të keni disa avantazhe mbi syzet dhe sot mund të ofrojnë një jetë normale edhe njeri i ri shumë aktiv dhe atletike. Megjithatë, ata veshin të njëjtin subjekt i inconveniences të caktuara. Për të korrigjuar astigmatizëm zakonisht përshtatshmet vetëm hard lentet e kontaktit. Shumë njerëz thjesht nuk mund të merrni përdorur për të një organi të përhershëm të huaj në sy.

  Por edhe nëse ju jeni mjaft të përdorur për të lente, nganjëherë ato shkaktojnë acarim dhe mund të kontribuojnë e infeksionit, të cilat nga ana tjetër mund të shkaktojë serioze, madje edhe në verbëri, pasojat. Ata janë absolutisht kundërindikuar veshur gjatë ndonjë, edhe lightest, ftohjet. Procesi i heqjes dhe instalimi lente mjaft të pakëndshme. Lentet e kontaktit mund të vijë jashtë në kohë të gabuar. Sot gjithnjë e më shumë njerëz janë duke përdorur për të ndihmuar kirurg në mënyrë për të hequr qafe të asaj parehati lidhur me të veshur syzet dhe lentet e kontaktit.