Aspergillosis - jo e lehtë


 • Çfarë aspergillosis
 • Aspergillosis është ndryshe
 • Luftimi aspergilozën ose si të njohin dhe të shkatërruar kërpudhat

 • Çfarë aspergillosis

  Aspergillosis - një sëmundje infektive e shkaktuar nga asperhyllov kërpudhat në të cilat më së shpeshti prek mushkëritë. Sëmundje fajtor - e përhapur myk (kërpudhat) gjini Aspergillus. Kjo kërpudhat është zakonisht i pranishëm në grumbuj plehrash, rreth strehimit, ushqimit dhe njerëzit.

  Në njerëz, kërpudhave mund të vendosen në gojë, në lëkurë, dhe duke marrë në rrugët e frymëmarrjes priren të ndikojnë në mushkëritë, trake dhe bronke. Megjithatë, në qoftë se trupi është i shëndetshëm, nuk është vetëm i ashtuquajtur zgarë përkohshme.


  Disa njerëz Aspergillus pranishëm në lëkurë, shkaktojnë reaksione alergjike, edhe nëse ata nuk janë futur në indin dhe nuk shkaktojnë sëmundje. Në rastin e rezistencës së ulët (pas përdorimit të tepruar ose të zgjatur të antibiotikëve, ekspozimit të rënda dhe është veçanërisht e zakonshme në të zemrës ose mëlçisë transplantim) njerëzit mund të merrni aspergillosis sëmurë është "seriozisht".

  Aspergillosis ndodh kur një kërpudhat që goditi sipërfaqen e trupit, pushton indet më të thella, të tilla si të mushkërive apo veshit kanaleve, veçanërisht një person me tuberkuloz ose bronkit. Në top të lehta mund të formohet, e përbërë nga një masë e fibrave kërpudhat, fibrave fibrine dhe leukociteve.


  Ajo gradualisht rritet, duke shkatërruar indet e mushkërive. Njerëzit me mekanizmat mbrojtës të shtypur, atyre që iu nënshtrua transplantimit të zemrës ose mëlçisë kërpudhave mund të përhapet nga gjaku në tru dhe veshkat. Në rrezik si njerëzit me i mungesës së imunitetit aspergillozës - një komplikacion i rrallë në pacientët me SIDA.


  Aspergillosis është ndryshe

  Periudha e inkubacionit të sëmundjes - nga disa ditë në disa javë, në varësi të simptomave të njëjtës formë e sëmundjes.

  Sëmundjet më të zakonshme format e tilla themelore: infeksion sipërfaqësore (aspergillosis vesh kanalit, sytë aspergillozës) asperhilloma i lehtë dhe shpërndahen aspergillozës (infeksion i indeve të thella).  Kanalit të veshit aspergillosis (shpesh merret si otitis externa) është i shoqëruar me kruarje dhe nganjëherë dhimbje, si dhe një përzgjedhje e vogël. Kështu, lëng rrjedh nga veshët e tij gjatë natës, mund të lënë njolla në jastëk.

  Shihet rrallë aspergilozën sy - conjunctivitis alergjik të shkaktuar nga spore fungale. Pacientët zakonisht përjetojnë kruarje të rënda, ndonjëherë me lacrimation bollshëm, conjunctiva i syrit bëhet e kuqe dhe shtohet, jo pamjen e pazakontë dhe shkarkimit purulent.

  Asperhilloma në mushkëri mund të ndodhë pa simptoma dhe të zbulohet vetëm me X-rrezeve të gjoksit. Megjithatë, ajo mund të shkaktojë përsëritet hemoptysis dhe rrallë të shkaktojë gjakderdhje të rënda dhe madje fatale.  Infeksion i shpërndarë aspergillosis apo indet më të thella - një gjendje shumë të rëndë. Sëmundja manifestohet me ethe, rrëqethje, shoku, jerm dhe formimin e clots gjakut. Renale potencial dhe dështimi hepatike (e shoqëruar me verdhëz), gulçim. Kjo formë e sëmundjes gjithashtu mund të çojë në një sulm në zemër, pamjen e gjakut në urinë, pengim të traktit urinar. Më i rrezikshëm - është diçka që lehtë mund të ndodhin vdekje, për fat të keq nuk është e pazakontë.


  Luftimi aspergilozën ose si të njohin dhe të shkatërruar kërpudhat

  Për të vendosur një diagnozë të aspergillozës është shpesh e mjaftueshme për të analizuar me kujdes simptomat.

  Nëse është e mundur, të marrë një mostër të materialit të infektuar dhe dërgohen në laborator për mbjellje. Varieteteve kërpudha definicion mund të ketë disa ditë, por trajtim ende nevojë për të filluar tani, si në disa forma të sëmundjes (siç e kemi parë më parë), mund të ndodhë shpejt vdes.

  Trajtimi i aspergillozës gjithashtu varet kryesisht në formën e manifestimit të saj.

  Kështu, trajtimi i kanalit të veshit aspergillosis është kryer nga shtyer zgjidhje antifungal, të tilla si lëngjeve të shpimit.

  Kur acarim sy aspergillosis ndihmon në zvogëlimin e shtyer zgjidhje 0,65% të klorurit të natriumit (me shumë kujdes), duke marrë antihistamines preperatov, në raste të rënda, përdorimi i pezullimit corticosteroid sy.

  Gjatë trajtimit, syri nuk duhet të mbajnë lente kontakti dhe të jetë i sigurt për të kontrolluar presionin e syve.

  Mushkëritë Asperhyllov zakonisht hequr kirurgjike.

  Ndërkohë kjo është një aspergillosis fungal semundja kërkon izolimin e pacientit. Në rekomandimin e mjekut per dy deri tre javë personi i sëmurë administruar intravenoz drogë antifungal tilla si amfotericinë B. Ketoconazole dhe itrakonazol - barna alternative që janë marrë me gojë (tableta ose kapsula) me lezione të indeve të thellë. Disa shtame asperhyll, megjithatë, janë rezistente ndaj këtyre barnave.

  Informacion nga artikullin "aspergillozës".