Pa mikrobe nekrozë shkaqet, simptomat dhe diagnoza


 • Shkaqet e nekroza pa mikrobe
 • Simptomet e nekroza pa mikrobe
 • Diagnoza - nekrozë pa mikrobe

 • Shkaqet e nekroza pa mikrobe

  Deri në zhvillimin e nekroza pa mikrobe të kokës femurit mund të citojmë shumë faktorë. Praktikisht ndonjë arsye që kontribuon në rrjedhjen e gjakut të dëmtuar në arteriet e kokës femurit mund të jetë shtysë për zhvillimin e nekroza pa mikrobe. Pra lëndimet traumatike të hip përbashkët mund të çojë në përçarje të furnizimit me gjak të kokës femurit, si rezultat i dëmtimit mekanik apo trombozë të arterieve. Lëndimet më të shpeshta që çojnë në zhvillimin e nekroza pa mikrobe të frakturë femurit qafës është dhe dislokimit hip.

  Pa mikrobe nekrozë zhvillon pas pak muajsh, megjithëse simptomat e para klinike zakonisht shfaqen te pacientët shumë më vonë (shpesh brenda 1,5-2 vjet pas traumës).

  Duke marrë disa ilaçe mund të kontribuojë në zhvillimin e nekroza pa mikrobe. Nekrozë më e zakonshme pa mikrobe zhvillon në përdorimin afatgjatë të dozave të larta të hormoneve glucocorticoid mbi sëmundjet e rënda reumatike, astma, etj Ajo ka treguar se trajtimi kurs të shkurtër të drogës hormonale nuk e rrisin rrezikun e nekroza pa mikrobe të kokës femurit. Gjithashtu në këtë drejtim administrimi sigurt të vetme ose të dyfishtë intra ose periarticular e hormoneve ne trajtimin e osteoartritit, bursit, tendonitov dhe sëmundjet e tjera inflamatore të sistemit musculoskeletal.


  Ajo ndjek një korrelacion të qartë në mes të marrjes të tepruar të alkoolit dhe incidencen e nekroza pa mikrobe. Alkooli kontribuon për të dëmtuar enët e gjakut që mund të çojë në zhvillimin e ishemike nekroza femurit kokë dhe zhvillimin e saj. Rritja e rasteve të nekroza pa mikrobe vërejtur në individë aktivitetet profesionale e të cilëve lidhet me ndikimin e presionit të lartë (zhytësit, minatorët). Mënyra e gabuar decompression në gjak formuar flluska të vogla ajrore që mund të mbush dhe të dëmtojë enët e gjakut, duke përfshirë edhe të çojë në rrjedhjen e gjakut të dëmtuar në arteriet e kokës femurit.

  Simptomet e nekroza pa mikrobe

  Simptomë e parë është dhimbje nekrozë pa mikrobe e hip përbashkët që ndodh gjatë bartjes së peshës trupore deri në këmbën e "sëmurë". Dhimbje mund të përhapet në ijë, rajoni gluteal, rrezatoj (jap) në pjesën e përparme të kofshës. Me progresion të sëmundjes duket i butë dhe mosfunksionim (mobilitetit) të përbashkët. Në fazat e mëvonshme dhimbja vazhdon dhe vetëm mund të kontribuojë për të fjetur trazirat.

  Diagnoza - nekrozë pa mikrobe

  Diagnoza e nekroza pa mikrobe fillon me mësimin e ankesave të pacientit, historinë e sëmundjes dhe kërkimit fizike. Pyesni mjekun tuaj për praninë e sëmundjeve kronike, duke marrë droga, rrezikut në punë.

  Ju mund të kërkohet për abuzimit të alkoolit. Ekzaminimi fizik përfshin inspektimin, prekje e përbashkët dhe studimin e funksionit të saj (kënd rrëmbimin, gjymtyrët Bending, etj). Për sqarim dhe konfirmimin e laboratorit të nevojshme shtesë dhe metodat instrumentale.

  Radiografi

  X-rrezet zone nekrozës aseptike e kokës femurit përcaktohet, zakonisht në një kohëzgjatje të mjaftueshme të sëmundjes. Në një fazë të hershme në lezione të kockave X-ray nuk mund të zbulohet, pavarësisht nga fakti se pacienti mund të ketë probleme dhimbje të forta në të përbashkët.


  Në fazat e mëvonshme të nekroza pa mikrobe bashkohet osteoarthritis, dhe është e vështirë për të përcaktuar se cila nga këto sëmundje shkakton më shumë të shënuar në simptome të pacientit.

  Radioisotope scan (scintigraphy)

  Në mungesë të lezioneve të mjekut radiographs mund të përshkruajnë një diagnozë më të saktë radioisotope scan. Në këtë metode, një pacient administruar një produkt medicinal përmban një element radioaktiv (preparateve radiofarmaceutike). Disa orë më vonë me një gama kamera të posaçme janë të regjistruar radioaktivitetin në trupin e njeriut. Në mungesë të rrjedhjes së gjakut në kokë femurit në scintigram zonën (imazhit të marra nga scintigraphy) është e përfaqësuar si një spote "të ftohtë", pasi nuk ka akumulim i radiofarmaceutik.

  Pas paraqitjes së aplikimit klinik të imazhit rezonancë magnetike caktimit të frekuencave radioisotope skanim për diagnozën e nekroza pa mikrobe rënë dukshëm.

  Imazhe rezonancë magnetike

  Aktualisht, MRI është metoda më e përdorur zakonisht për diagnozën e Shkencave studimin e kokës femurit. Parimi i rezonancë magnetike është imazhit të indeve dhe organeve të trupit si një seri e seksioneve me anë të valëve elektromagnetike. Kjo është metoda më e informative dhe absolutisht të sigurt të hetimeve. On tomograms magnetike rezonancë mund të zbulohen fusha edhe të vogla me mungesë të rrjedhës së gjakut dhe në fazat e hershme të sëmundjes.

  Informacion nga artikullin "nekrozë aseptike të kokës femorale."