Hipotension


 • Hipotension akute
 • Hipotension kronike
 • Pse ndodh kjo?
 • Si është ajo manifestohet?
 • Diagnozë
 • Trajtim

 • Hipotension akute

  Kolapsi - një rënie të mprehtë në ton enëve të gjakut, shok-paralitik vasodilatation është e shoqëruar zakonisht me një rënie në furnizimin me oksigjen të trurit (hipoksi) dhe zvogëluar funksionin e organeve vitale, që kërkon kujdes të menjëhershëm mjekësor. Ashpërsia e definuar këtu nuk është aq shumë përmasat e presionit të gjakut si shpejtësia dhe shkalla e reduktimit.

  Hipotension akute mund të ndodhë në dështim akut të qarkullimit të gjakut, helmim të rëndë (alkooli, droga, ilaçe, veçanërisht shpejtë dhe të shkurtër të tilla si clonidine, nifedipinë, captopril, nitroglycerin, etj), infeksionet akute dhe sepsë, humbja e gjakut, dehidratim.

  Kështu, hipotension akut është shpesh një komplikacion i sëmundjes, ka një kauzë të qartë, i cili së pari duhet të konsiderohet trajtim kur i menjëhershëm.


  Hipotension kronike

  Njerëzit të prirur për hipotension kronik arterial zakonisht nuk ma vunë në afat të gjatë një rrezik të tillë të lartë të komplikimeve kardiovaskulare si "tensionit të lartë" dhe kanë paguar padrejtësisht shumë më pak vëmendje. Në të njëjtën kohë, hipotension në të moshuarit rrit rrezikun e pash iskemik në të rinj dhe - ndikon në cilësinë e jetës dhe redukton efikasitetin.


  Pse ndodh kjo?

  Hipotension kronik mund të ketë rregulla individuale variante, shfaqen si pasojë e palestër të lartë (atletëve), të shërbejë si një mekanizëm i përshtatjes (banorët e malore, tropik, Arktikut).


  Në këto raste, ajo nuk është një sëmundje dhe nuk ka asnjë burrë.

  Në të njëjtën kohë, hipotension kronike mund të jetë semundja pavarur apo shfaqje e një sëmundje. Kjo rezulton në shkeljen e ton enëve të gjakut (p.sh., dystonia enëve të gjakut, disa çrregullime endokrine) ose rënie të prodhimit kardiak (infarkt në zemër, stenozë aortës, aritmia).


  Si është ajo manifestohet?

  Një hipotension manifestim i veçantë dhe nganjëherë kryesor i çdo natyre mund të jetë Orthostatic (postural) hipotension - rënie presion shtesë menjëherë pas switching nga horizontal në vertikal.

  Zakonisht ajo merr 1-3 minuta. Hipotension ortostatik është më shumë i zakonshëm në mëngjes, shoqëruar me përkeqësimin e furnizimit me gjak të trurit - marramendje, ndërprerje, zhurmë në veshët. Ndonjëherë ajo çon në zbehej (me rrezikun e pash ishemike) ose në rënie (me mundësinë e lëndimeve dhe fraktura), sidomos në të moshuarit. Hipotension ortostatik kontribuon në pjesën tjetër të zgjatur krevat, duke pësuar një të rënda sëmundje, kirurgji, shumë ilaçe.

  Hipotension kronik, në Përveç sa më sipër, mund të tregojë dobësi, lodhje, nervozizëm, lodhje në mëngjes, performancë të ulët, dhimbje koke, tendenca për të fikët, ndonjëherë dhimbje në zemër.

  Karakterizohet si tolerancë të dobët të ftohtë, ngrohjes, dyspnea, ushtrime, dridhura.


  Diagnozë

  Identifikimi hipotension lejon ndryshim sistematik të tensionit të gjakut në kohë të ndryshme të ditës (të ashtuquajturit profilin presion). Në disa raste, ju mund të kenë nevojë monitorimin e përditshëm të presionit.

  Diagnoza e sëmundjes duhet të përfshijë kërkimin, gjë që çoi në një ulje të presionit. Për këtë qëllim, një kardiolog përveç një studimi të detajuar dhe ekzaminimin e pacientit mund të jetë elektrokardiogramë (EKG përfshirë ngarkesës dhe monitorim EKG), Doppler ehokardiografi dhe studime të tjera.


  Trajtim

  Trajtimi i hipotension kronik arterial zakonisht kompleks.

  Ai përfshin normalizimin e jetës (ndërrimin racionale të punës dhe pushimit, gjumë i mjaftueshëm), të ushqyerit, përjashtimin e zakone të këqija. Një komponent i rëndësishëm i trajtimit është ushtrim dosed (fizioterapi), ajër i freskët, lavazheve vagjinore.

  Me droga përdorin drogat natyrore tonik bazuar në xhensen, Eleutherococcus, Aralia, manjolës dhe bimë të tjera.

  Sigurisht, në qoftë se hipotension zhvilluar si një komplikacion e një tjetër sëmundje, trajtim duhet sëmundje primar.