Antidepressant në gjendje për të përmirësuar vizionin


Fluoxetine drogës (e njohur edhe nën emrin e markës Prozac) është bërë obligim për miliona njerëz për të trajtuar depresionin. Një ekip ndërkombëtar i shkencëtarëve, i cili përfshinte doktorë nga Italia dhe Finlanda, ka kryer një studim që kanë për qëllim për të sqaruar arsyet përse Prozac hyn në fuqi menjëherë, por shumë kohë pas përdorimit të drogës.

Hulumtuesit kanë identifikuar dhe studiuar me substancën e faktorit neurotropik trurit BDNF (Eng. Shkurtesa e trurit-rrjedh faktor neurotropik), i cili ndikon në sistemin e plasticitet nervor (aftësinë e qelizave të trurit për të ndryshuar strukturën apo funksion në përgjigje të faktorëve të jashtëm).

Pikëpamjet e paraqitura më parë se ilaqet kundër depresionit akt duke stimuluar BNDF-faktor, duke rritur plasticitet të sistemit nervor, ose të paktën disa zona të trurit. Megjithatë, çështja mbetet e paqartë se pse rritja përmbajtja BNDF mund të largojë ose të reduktuar depresionin.

Të studim zbuloi efektet anësore të Prozac - aftësia për të ndikuar dëmtime pamore si amblyopia (reduktuar mprehtësi vizuale që ndodh në shkelje të zhvillimit normal të sistemit vizual). Ambliopia është fakti që në fëmijërinë e hershme dy sy të zhvilluar në mënyrë të pabarabartë, por plasticitet neuronal në këtë moshë mund të kompensojë për vizionin.


Në rënies aktuale të trupit nëpërmjet ndryshme operacionit syve nuk mund të kompensuar me anë të neuroneve në korteks vizuale.

Ajo u gjet se Prozac është në gjendje për ta kthyer këto neuronet humbur plasticitet. Restaurimi i mendimit nuk është në të gjitha rastet, dhe është e nevojshme për të arritur efektin e stimulimit ndikimin e faktorëve të jashtëm.

Falë këtij zbulimi, shkencëtarët kanë qenë në gjendje për të formuluar hipoteza të reja në lidhje me mekanizmin e veprimit të Prozac antidepressant si. Shkaku i depresionit mund të jetë një shkelje e lidhjeve nervore në të dy korteksin e trurit përgjegjëse për rregullimin e humor. Prozac, edhe pse kjo nuk do të ndryshojë strukturën e lidhjeve nervore që mund të rrisë plasticitet të neuroneve, të cilat mund të ndodhin për shkak të riorganizimit të lidhjeve dhe funksionet e neuroneve në korteksin cerebral.