Anomalitë e numrit dhe madhësisë së veshkave


 • Veshkave aplazionit
 • Dyfishuar veshkave
 • Veshkave Shtesë
 • Anomalitë e madhësi të veshkave

 • Anomalitë e veshkave janë relativisht të rralla. Të gjitha anomali ekzistuese veshkave mund të ndahet në:

 • Anomalitë e numrit të veshkave
 • Vend jonormal veshkave
 • Anomalitë e madhësi të veshkave
 • Anomalitë e strukturës renale.

 • Anomalitë e numrit të veshkave  Veshkave aplazionit

  Kjo patologji, në të cilat ka vërejtur një mungesë të plotë të një ose të dy veshkat. Aplazionit e të dy veshkat - patologji të papajtueshme me jetën, kështu që këto foshnjat nuk janë të zbatueshme.
  Kjo është një sëmundje shumë e rrallë. Në të njëjtën kohë aplazionit e një prej veshkave ndodh më shpesh - 4 - 8% të të gjitha rasteve të anomalive në veshka.

  Vini re se veshkat aplazionit shpesh mund të shoqërohet me të tjera të zhvillimit defektet e lindjes. Manifestimet aplazionit veshkave ka. Diagnoza e kësaj anomalie është kryesisht nahodnoy rastit. Kryesisht ai përdor ultratinguj e veshkave dhe eksekretornaya urography dhe anhyohrafiya të. Është e rëndësishme për të kuptuar që njerëzit me aplazionit veshkave - a. V pes. Pacienti me një veshkë të vetëm, kështu që trajtimi i saj sëmundje duhet të kryhet në mënyrën më të kursyer për të ruajtur funksionin e veshkave. Veshka e mbetur rritet në përmasa, sepse ajo ka për të kryer një ngarkesë të dyfishtë. Rreziku i kësaj gjendje është se me një sëmundje të vetme të veshkave nuk mund ta largojë atë.
  Dyfishuar veshkave

  Gjendja është më e zakonshme në fëmijë. Nëse aplazionit është më e zakonshme tek djemtë, atëherë dyfishuar në veshka - vajzat. Dyfishimi veshkën mund të jetë një i vetëm apo bilateral. Përveç kësaj, duke e dyfishuar veshkat mund të jetë edhe i plotë dhe i paplotë. Në dyfishimin e plotë të duhet dy veshkat dy ureters, duke hapur gojën veçanta fshikëzës.

  Dyfishim i paplotë është zakonisht shënohet ureters bashkimit në një nivel. Kur dyfishuar veshkat shpesh mund të takohen dhe të tjera patologji - ureterocele (hryzhepodobnoe zgjatje muri i uretër në fshikëz). Manifestimet e dy herë veshkave mund të jetë:

 • Pyelonephritis,
 • Gurët në veshka,
 • Hydronephrosis,
 • Mosveprim i veshkave.
 • Zhvillimi i pielonefrit me këtë anomali shpesh kontribuon cenimit rrjedhjen e urinës, si kjo patologji e kombinuar, siç kemi thënë, me ureterocele (zgjerimin e uretër në zonën e tij, e cila është pjesë e murit të fshikëzës), e cila manifestohet në formën e fshikëzës-ureteral zbaticë (TMR ). E njëjta arsye luan një rol në shfaqjen e gurëve në veshka.


  Dyfishuar veshkë diagnostikuar me anë cystoscopy (tretë është goja e uretër në vend të dy), urography nxjerrës (duke treguar rritjen e madhësisë së veshkave, uretër dhe tas i tretë i) me ultratinguj.

  Dyfishimi veshkën nuk do të manifestohet në vetvete nuk ka nevojë për trajtim. Megjithatë, veshkave zhvilluar jashtë normales, veçanërisht kur dyfishuar plotësisht, shpesh të zhvilluar ndonjë sëmundje. Shpesh ka urolithiasis në një nga gjysmave dy herë të veshkave, hydronephrosis, pielonefrit. Ndonjëherë shoqërohet me një ectopias dyfishuar uretër të plotë të veshkave. Në këtë rast, nuk uretër boshatis në fshikëz, dhe organit tjetër. Goja e të uretër mund të bien në rektum, qafën e mitrës, vaginë, uretrës. Është rrjedhje e mundshme e vazhdueshme e urinës nga uretër.


  Trajtimi kirurgjikale i veshkes dyfishuar sjelljen në prani të komplikimeve.

  Ajo ka për qëllim korrigjimin e shkaqeve të komplikimeve të shkaktuara. Prodhimi kirurgji ndryshme endoskopik dhe të hapur. Veshkat janë gjithmonë duke u përpjekur për të shpëtuar. Hequr veshka (nephrectomy) vetëm në humbjen pothuajse të plotë të funksionit. Ndonjëherë shpenzojnë heminefrektomiyu - heqjen e gjysmë ose një pjesë të veshkave.  Veshkave Shtesë

  Veshkave shtesë është një cen i rrallë. Zakonisht veshkave shtesë është nën normale në rajonin e mesit ose edhe më e ulët në legen apo çapokor atë vend. Veshkat shpesh, madhësive të tjera më të vogla të madhësisë normale. Veshkave shtesë ka një furnizim të veçantë të gjakut (arterie renale dhe venë) dhe uretër saj.

  Veshkave uretër mund të bien më shumë në uretër ose veshkave normale hap gojën e tij në fshikëz.


  Veshkave shtesë nuk është treguar, dhe pacienti nuk ka ankesa deri veshkave shtesë nuk shfaqet ndonjë sëmundje. Manifestimet veshkat shtesë mund të jenë dhimbje në thelb konstante e shurdhër në bark.


  Shtesë diagnoza veshkë nga Ultrasonografi, urography nxjerrës, tomography llogaritur dhe magnetik.


  Kirurgjia është kryer më shumë veshkë nëse ka sëmundje të veshkave, hydronephrosis, urolithiasis, tumoret, pielonefrit kronike.

  Largimi i veshkave kryejë funksionet e tij në rast të humbjes ose nëse komplikime ngrit duke kërcënuar jetën e pacientit. Fëmijët në gjendje të mirë shëndetësore kryer trajtim konservativ dhe monitorimin e vazhdueshëm të këtij veshkave dhe gjendjen e përgjithshme të fëmijës. Nëse është e mundur, do të përpiqen për të mbajtur të veshkave  Anomalitë e madhësi të veshkave

  Hipoplazise (moszhvillimi) të veshkave


  Hipoplazise (moszhvillimi). Në këtë anomalitë e veshkave të formës normale dhe strukturës, por më të vogla. Funksioni i veshkave është normal. Manifestimet veshkat hypoplastic hasur normalisht në aderon në infeksion kur zhvillimin pyelonephritis.


  Hipoplazise mund të jetë i njëanshëm ose i dyanshëm.

  Identifikimi veshkat hypoplastic ndihmon të dhënat e ultrazërit nxjerrës urography dhe radioisotope studimet. Në Radiografitë normale mund të shihet madhësia reduktuar të veshkave. Nëse nxjerrës tregon urography reduktuar tas veshkave dhe gota. Në kryerjen arteriography renale specifikojë madhësinë e veshkave. I njëjti studim ndihmon për të dalluar hypoplasia e sëmundjeve në veshka lidhen me tkurrje të mesëm e veshkave (nephrosclerosis).


  Në trajtimin e njëanshëm hypoplastic veshkave zakonisht nuk është e nevojshme.


  Nevoja për trajtim hypoplasia ndodh kur ky lloj i sëmundjeve të veshkave zhvillon.

  Shpesh ka hipoplazirovano pielonefrit veshkave. Nëse është e veshkave komplikuar smorschyvanyem dhe hipertensionit qëndrueshme renale.
  Në të rriturit, në këtë rast, përdorur për të hequr veshkën (nephrectomy). Fëmijët shpëtohen nëse më shumë se 30% e funksionit të veshkave, në veshka duke u përpjekur për të ruajtur. Megjithatë, në raste të rënda, veshkave hequr.