Anemi


 • Çfarë është anemi?
 • Çka e shkakton mangësi hekuri?
 • Si për të diagnostikuar anemi?
 • A mund të parandaluar aneminë?
 • Si për të trajtuar aneminë?
 • Si për të rritur futje hekuri?
 • A është e shtojcave të rrezikshme hekuri?

 • Çfarë është anemi?

  Anemia ndodh në të gjitha periudhat e jetës jo vetëm në sëmundje të ndryshme, por në disa kushte fiziologjike, të tilla si shtatzënisë, një periudhë e rritjes intensive, laktacionit. Shkaku më i zakonshëm i anemi - mangësi hekuri në trup (hekur është e nevojshme për prodhimin e hemoglobinës).

  Simptomet e anemisë:

 • Shpesh nuk ka simptome
 • Zbehje
 • Lodhje
 • Shortness pazakontë fryma gjatë ushtrimit
 • Rrahje zemre të shpejtë
 • Duart dhe këmbët e ftohta
 • Thonjtë i brishtë
 • Dhimbje koke

 • Çka e shkakton mangësi hekuri?

  Mangësi hekuri në trup mund të shkaktohet nga disa shkaqe:

  Mungesa e hekurit në dietë . Ky fenomen është veçanërisht e zakonshme në mesin e fëmijëve dhe vajzave të reja. Mangësi hekuri kërcënon fëmijët që pinë shumë qumësht, por nuk e pëlqejnë ushqime të pasura në hekur dhe vajzat që mbajnë dietë në modë.

  rritur rritja e trupit . Fëmijët nën 3 vjet po rriten në mënyrë të shpejtë që trupi i tyre nuk ka kohë për të prodhuar sasinë e kërkuar të hekurit.

  shtatzënisë. Femrat gjatë shtatzënisë apo laktacionit (gjidhënies) duhet të jenë herë dy e gjysmë më shumë hekur sesa burrat.


  Prandaj, gratë shtatzëna e rekomanduar për të testohen për anemi dhe pasurojnë dietën e ushqime të lartë në hekur (të tilla si mollë) ose marrin shtesat e përditshme të hekurit.

  Humbja e gjakut. Kjo është një nga shkaqet më të zakonshme të mungesës së hekurit në të rriturit. Për shembull, anemi mund të shkaktojë menstruacioneve intensive. Humbja e gjakut gjithashtu mund të jenë të lidhur me gjakderdhje të brendshme, të tilla si në traktin gastrointestinal. Ulçerë stomakut, kolit ulcerative, kanceri, apo përdorimi i zgjatur i drogave të tilla si aspirina dhe të tjerëve si ai, mund të shkaktojë stomak apo gjakderdhje të zorrëve. Prandaj është e rëndësishme sa më shpejt të jetë e mundur për të përcaktuar shkakun e mangësi hekuri në trup.


  Si për të diagnostikuar anemi?

  Nëse dyshoni se pacientët me anemi, shihni mjekun tuaj. Për të diagnostikuar të anemisë gjakun e përcaktuar. Për të kuptuar shkaqet e sëmundjes duhet të mbajë një seri e analizave të tjera.


  A mund të parandaluar aneminë?

  Disa lloje të anemisë mund të parandalohen, sidomos e shkaktuar nga mungesa e hekurit në dietë. Për të parandaluar këtë pasuruar dietë të anemisë të pasur në produktet e hekurit, e përafërt të shënuara më poshtë.

 • mëlçisë dhe mish
 • ushqim deti
 • fruta të thata - kajsi, kumbulla të thara dhe rrush të thatë
 • arra
 • Fasule, sidomos fasule lima
 • perime me gjethe jeshile, të tilla si brokoli dhe spinaq
 • melasë kallam
 • drithërat
 • hekur bukë të fortifikuara dhe drithëra (shih.

  informacion mbi paketim)

 • Si për të trajtuar aneminë?

  Trajtimi i anemisë varet nga arsyet e saj. Kështu, në qoftë se anemi të shkaktuar nga humbja e gjakut, është e nevojshme për të trajtuar shkakun e gjakderdhjes. Nëse anemi shkaktohet nga marrja e pamjaftueshme e prodhimeve të hekurit, mjeku do të rekomandojë dietë të ndryshojnë ose marrin shtesa të hekurit.


  Si për të rritur futje hekuri?

  Trupi më i mirë percepton hekur në mish. Konsumi i një sasi të vogël të mishit së bashku me burimet e tjera të hekurit, të tilla si perime të caktuara, të japë trupin që në sasinë e nevojshme të hekurit. Kombinimi i produkteve të hekurit që përmbajnë me vitaminë C ose ushqime të pasura në vitaminë C (fruta agrume dhe lëngje) nxit absorbimin më të mirë të hekurit nga trupi.

  Disa ushqime të ndërhyjë me thithjen e hekurit, duke përfshirë kafe, çaj, yolks vezë, qumësht, fibra dhe proteina soje. Mundohuni të mos mundur që të përdorin këto produkte në kombinim me prodhimet e hekurit.


  A është e shtojcave të rrezikshme hekuri?

  Shtojcave Hekuri mund të shkaktojë stomak mërzitur, urth dhe kapsllëk. Sigurohuni që të tregoni mjekut tuaj nëse vëreni në këto efekte anësore.