Anaphylaxis, ndihma e parë


 • Çfarë është anaphylaxis
 • Ndihma e parë për shok anafilaktik

  Çfarë është anaphylaxis

  Anaphylaxis - është kryesisht një shok - akute në zhvillim
  shtet jo-shpërndarjes dhe konsumit të oksigjenit,
  harakteryzuemoe dështim akute të zemrës (akute
  dështimi i qarkullimit të gjakut), derisa kusht kollaptoidnyh
  ndodh si rezultat i anaphylaxis (reagimit të tepërt trupore
  Të drejtat për ekspozim të përsëritur alergjen). Reagimet anafilaktik
  (Shoku anafilaktik) - kërcënuese për jetën kushte emergjente shpejt
  kolaps shprehur vaskulare.

  Anaphylaxis mund të shoqërohet me reagime të tilla shoqëruese alergjike si:

 • ngjyrës e lëkurës (skuqje - dermatitis alergjik);
 • Shfaqja e lezioneve (fokale ose natyra difuze - koshereve, përgjithësohet
  urtikarie);
 • i shpejtë
  zhvillimi i indeve të buta ënjtje (trungu, gjymtyrët, zakonisht fytyrë, qafë dhe
  e cila është veçanërisht e rrezikshme, hipofaringut mucous me zhvillimin e mundshëm
  asfiksia, etj), ashtu siç është rasti Angioedema (Angioedema);
 • fenomene
  bronchospasm (ndjenja pak fryma, turp gjoks,
  i mundimshëm frymëmarrje dhe nxjerr frymë dhe më pas, me ardhjen e karakteristik
  wheezing, gulçim) - astmës;
 • Ashtu si çdo dështim akut të qarkullimit të gjakut, dhe në të ardhmen, dhe


  manifestime të frymëmarrjes e kësaj gjendje është e shoqëruar nga
  sistemit qendror nervor - ndjenja e parë e frikës,
  ankth, edhe eksitim, e ndjekur nga marrje mendsh, duke rritur
  depresioni i ndërgjegjes deri në gjendje kome.


  Në varësi të intensitetit të faktorëve të ekspozimit dhe alergjike
  karakteristikat e reagimit të organizmit - shoku anafilaktik mund të zhvillojnë
  në intervalin kohor prej disa minutash (10-15 minuta) ndaj disa
  orë.


  Ndihma e parë për shok anafilaktik

  Ambulanca (mjeku) duhet medoemos menjëherë të thërrasë
  me shfaqjet fillestare e reagimit alergjik të rëndë, që ka
  karakter rritje. Ose edhe me minimal alergjik (sipër

  përshkruar forma), por e shoqëruar me rritjen e normës së zemrës, reduktohet
  (Edhe moderuar -. 10-20 mm Hg Art.) Pamja Presioni i gjakut
  dyspnea, bronchospasm, edemë
  hipofaringut mucous (kollë, dysphonia - ngjirurit e zërit të zërit, ndjenjë
  asfiksi). Në përgjithësi, rregulli është, çdo pacient me akute alergjik
  Përgjigja duhet të ekzaminohet nga një mjek menjëherë. Megjithatë, pamja
  përshkruar më lartë përveç shenjave të një reaksion alergjik të rëndë
  duhet të reklamohen më tej dhe sidomos dispeçer ambulancë për një vendim për kujdesin mjekësor emergjent
  një ekip i specializuar i kujdesit mjekësor emergjent.
  Mos harroni, reaksion anafilaktik është më e lehtë për të parandaluar se sa për të kuruar. Në asnjë rast nuk duhet të presin foto të detajuar të anaphylaxis për
  Thirrni një ambulancë. Kjo është për shkak të natyrës së saj të rrezikshme për jetën e rrjedhjes. Anaphylaxis - kërkon të menjëhershme
  shtrimit të pacientit për shkak të nevojës për të ofruar atij kujdes mjekësor të kualifikuar në njësinë e kujdesit intensiv.

  Në varësi të kushteve të gjendje shoku anafilaktik
  kujdes intensiv mund të kenë nevojë këta pacientë tashmë në skenë
  Ardhja "të shpejtë" dhe gjatë transportit
  pacientët,
  e cila kërkon ekipe të duhura për zhvillimin stafi

  Ambulanca (aftësia për të kryer reanimim dhe
  Masat intensive terapeutike) dhe ambulanca pajisjen
  pajisje ndihmës (kardio me një oximeter impuls, të frymëmarrjes
  makinë të vendosur për intubacion dhe trake (karkalecat) vëllim), oksigjen
  ilaçe dhe zgjidhjet.

  Kryer
  masa (anti-inflamator,
  protyvootechnaya, terapi të frymëmarrjes)
  nuk duhet të vonojë ose pengojë transportin e pacientit në
  spital. Përveç për episode të shkurtër kohore të nevojshme për të
  ringjalljen (masazh të zemrës dhe intubation) nëse
  ata nuk mund të për ndonjë arsye të plotësohen në lëvizje.
  Kjo është për shkak të faktit se të gjitha këto masa nuk do të garantojë një të shpejtë

  lehtësim i manifestimeve të anaphylaxis dhe nuk e zëvendësojnë ato
  Mundësitë e kujdesit të aftë që janë në dispozicion në
  një spital.


  Para se ardhja e brigadës "të shpejtë", nëse është e mundur, duhet të:

 • izoloj
  Pacienti i alergjen, nëse dihet (hedh në dhomë,
  do ta mbajë atë pastrimi i lagësht, reagimi në një pickim insekteve, ose
  intramuskular ose injeksion nënlëkurës - proces dhe pastrues plagë
  antiseptik mund të veshësh parzmore lart kafshimit, duke vënë në dukje kohën
  perezhymu rrjedhjen e gjakut dhe të ftohtë në kafshimit (injeksion);
 • përfundoj pacientin horizontalisht, duke reduktuar presionin e gjakut me këmbët të ngritura pak (jo më shumë se 15 - 20 gradë);
 • vëzhguar pacientin, nëse është e mundur duke matur presionin e gjakut, norma impuls, norma e frymëmarrjes dhe ritmin;
 • Datat

  ajo përgjithësisht në dispozicion apo pranuar ajo desensitizing
  (Antihistamines) mjetet (tavegil, suprastin, Claritin, sempreks,
  allertek etj).
 • Ajo duhet të mbahet mend
  informacion që është e vlefshme për të kirurg ambulancë,
  të cilat mund të paraqesin pacientin, të afërmit e tij apo miq të ngushtë, dhe
  dhe atyre që ishin afër pacientit gjatë zhvillimit
  anaphylaxis janë:

 • Koha e saktë
  zhvillimi i hershëm i reaksioneve alergjike dhe koha e kaluar që
  zhvillimi i manifestimeve të ndryshme të trupit të pacientit
  (Shfaqja e gulçim, ndryshime të zërit, rrit norma e zemrës, luhatjet e presionit të gjakut, etj);
 • një histori e reaksioneve alergjike vërejtur në pacientët para dhe që ishte arsyeja për zhvillimin e tyre;
 • një listë të detajuar të asaj që pacientit ia dha atë për të vizituar

  ambulancë dhe kur.
 • Shkaku i anaphylaxis përfshijnë: administratën e ilaçeve
  (Antibiotikët, etj); kafshimet e insekteve (zakonisht djeg) ushqim;
  polen; pluhur; kimikatet; produkte të gjakut.

  Informacion nga artikullin "shoku anafilaktik".