Anatomia e këmbëKëmbë - një organ i anatomisë shumë komplekse. Në këtë qëndron një peshë të madhe në vend. Ajo merr pjesë në aktin e të ecur dhe për këtë arsye ndikimi i saj në kursin tonë.

Këmbë anatomike izoluar në fushat e mëposhtme:

 • Sipërfaqe front
 • Sipërfaqja prapa
 • Sipërfaqet anësore: mesor dhe lateral.
 • Përveç kësaj, qëndron shputës dhe dorsal sipërfaqen e këmbë.

  I vetëm i këmbës - pjesa më e rëndësishme në aspektin e saktësisë dhe lëviz gjendjen e nyjeve të këmbës. Në harqe këmbë dal: gjatësore dhe tërthor. Ky hark e brendshme gjatësore po mbështet strukturat:

 • ligaments gjatë dhe të shkurtër shputës,
 • tabelë shputës
 • calcaneal-navicular ligament.

 • Funksionet e mirëmbajtjes shkelje të këtyre komponentëve të çon në patologji të tilla si këmbët e sheshtë. Këto struktura janë të ndikuar nga disa faktorë të dobësuar dhe të përballojë më nuk ngarkesën e cila mban në këmbë.


  Eshtrat e këmbës

  Bone "skelet" i këmbës përbëhet prej 26 eshtra. Në skelet e këmbë qëndron disa departamente: ai Tarsi, metatarsus dhe falangave.

  Tarsal - një departament i këmbës, e cila ndodhet në mes kockat metatarsal dhe kyçin e këmbës. Kjo përfshin kockat e mëposhtme: tarannaya, thembra, navicular, lateral, formë pykë-kockave ndërmjetme dhe mesor dhe në formë të kubit.


  Kockat Metatarsus - pesë kockat që i përkasin kockat.


  Trupë - Kockat e shkurtra me tuba, të cilat janë formuar. Forma Thumb dy falangave, gishtat e tjerë janë formuar nga tre falangave. Në mesin e nyjeve të mëdha të këmbës, është e dominuar nga kyçin e këmbës. Ajo është formuar nga këmbës këmbës dhe këmbë faqe e pjerrët. Nyjet e mbetura janë (plyusnefalanhovye, joints interphalangeal dhe tarsal) të vogla.

  joints metatarsal mbajnë barrën kryesore së bashku me të kockave.

  Calcaneus imeet disa veçori - sipërfaqja e saj shputës nganjëherë mund të formojnë shipovidno rezultat - "nxit thembra".

  Në kushtet e patologjisë është e rëndësishme të theksohet plyusnefalanhovyysuhlob parë. Më të shpeshta në këtë artritit terren (sëmundje degjenerative të përbashkët).

  Përveç kësaj, së pari zonë metatarsal kreu i kockave luan një rol të veçantë në duke shkaktuar valhusnoy deformimit të gishtin e madh (hallux valgus). Duket se në anën e kokës së kockave është rezultat kockave. Ai squeezes në indet e buta dhe shkakton deformimin e përbashkët, e cila manifestohet me dhimbje dhe shqetësim të ecur.


  Ligaments dhe tendons

  Eshtrat e këmbës janë të bashkuar nga ligaments që forcojnë nyjeve.

  Lidhjet më të rëndësishme në këmbë është deltovydnaya ligament. Ajo është e vendosur në brendësi (mesor) sipërfaqen e këmbë dhe bolshebertsovuyu ndërlidhur, tarannuyu dhe calcaneus. Një rol shumë të rëndësishëm luan ligaments mbështetëse harqe e këmbët.

  Links këmbë shpesh të ekspozuar ndaj traumave, këputje dhe tendosje. Vini re se shumë shpesh termin "shtrihej" nuk mund t'i atribuohet të lidhjeve, si lidhjet janë struktura shumë të ngurta. Prandaj, plagosje zakonisht vërejtur ata thyer ose, më shpesh - një lot të pjesshme.

  Gilcë - A është se ku muskujt bashkangjitur në eshtra.

  Nga kushtet e saj të strukturës së tyre ata ngjajnë marrëdhënie. Dhe ligaments dhe tendons janë të përbërë prej fibrave kolagjenit, e cila dukej e endura në një litar. Kjo u jep atyre një forcë dhe elasticitet.

  Më i famshëm është këmbë pjezë Akilit gilcë. Ajo i kushton të kockave thembra dhe është një vazhdim i muskujve gastrocnemius. Ajo është e përfshirë në përkulje e këmbë.

  Eshtrat e këmbës, që lidh me njëri-tjetrin për të formuar të përbashkët. Çdo i përbashkët është e rrethuar nga një kapsulë të përbashkët, e cila forcon bono. Nga brenda zgavrën e përbashkët është e mbuluar me membranë synovial. Kur lidhjet e mëdha plagosje - në këtë rast kyçin e këmbës - në gjakun e saj me gojë mund të mblidhen.

  Hemarthrosis rezultate.


  Muskujt e këmbës

  Me lëvizjen e të gjitha këtyre strukturave korrespondojnë muskujt këmbë. Muskujt e këmbë të dalluar gjatë dhe të shkurtër. Muskujt e gjata origjinën nga këmbës, me pjesën e tij të sipërme. Muskujt e shkurtra njëjtat filluar nga këmbë të ulët.

  Të gjithë muskujt e këmbës janë të ndara në flexors, extensors, dhe mizhkistkovi dhe muskujt rra-si. Për shkak të vendndodhjes së tyre, ata janë të ndarë në pjesën e pasme të muskujve këmbë dhe muskujt e tabani.

  Muskujt e këmbës janë të shtyrë nga zemra. Në mesin e nervave përgjegjëse për lëvizjen e këmbë - tibial dhe peroneal thellë. Për ndjeshmëri në këmbë korrespondojnë nervore sipërfaqësore peroneal dhe degë lëkurore e mësipërme dy nerva.  Furnizimi me gjak e këmbë me anë të dy arterieve: mëparshëm dhe të pasmë tibial. Arterie Anterior tibial formon këmbën e pasme të ashtuquajturin hark arterial. Arterie pasmë tibial është mbi shputën e këmbës dhe është i ndarë në dy degë.

  Duke pasur një leckë të gjitha ushqyesve dhe oksigjenit dhe duke hequr produktet e mbeturinave dhe dioksidit të karbonit nga ndalesa e gjakut rrjedhin në dy venat: nënlëkurës mëdha dhe të vogla. Një venë e madhe saphenous shkon përgjatë sipërfaqen e brendshme të këmbës, dhe i vogël - në pjesën e jashtme.

  Informacion nga artikullin "Anatomia e këmbë"