Amerikanët kanë mësuar për të zbuluar diabet në frymëmarrje


Diabeti tipi i parë, ose diabet të mitur zhvillon për shkak të pamundësisë së pankreasit për të prodhuar insulinë, përgjegjës për copëtim të glukozës. Njerëzit që vuajnë nga diabeti duhet injeksione të rregullta të insulinës, përndryshe ata përballen me gjendje kome diabetik dhe vdekje.

Aktualisht, lloji i parë i diabetit zbuluar duke matur nivelin e glukozës në gjakun e pacientit. Ndjekja ditore e sheqerit në gjak, siç kërkohet në pacientë të tillë kërkon disa procedura mjaft të pakëndshme të ditës të mbledhjes së gjakut.

Pajisje alternative për diabetikët duke përdorur sensorë të implantuar nën lëkurë, të shtrenjta dhe jo gjithmonë të besueshme.

Metoda e propozuar nga studiuesit IBI Armstrong (Armstrong Mbi) dhe Chui Wang (Chuji Wang), është shumë më i përshtatshëm: ata ofrojnë pista përqendrimet e glukozës në gjak në aceton ajrit të nxjerrë - një prej produkteve të metabolizmit jo të plotë të glukozës.

Krijuar nga shkencëtarët pajisje vlerëson përmbajtjen e aceton në ajër për shpejtësi fikje rreze lazer infra të kuqe në një dhomë të mbyllur me mure xhami. Pajisja mund të përcaktojë përqendrimin e aceton dhe 0,45 ppm në njësinë e vëllimit. Një diabetik tipike, sipas IBI, kjo shifër korrespondon me 1,4.

Zhvilluesit thonë se tani teknikë i tyre i propozuar është i përshtatshëm vetëm për diagnozën e diabetit, por në të ardhmen, me përmirësimin e pajisjeve, ajo mund të përshtatet për matjet e përditshme të sheqerit në gjak.