Diagnoza e hipofizës adenoma dhe trajtim


 • Hipofizës adenoma
 • Diagnoza dhe trajtimi i adenomas hipofizë

 • Hipofizës adenoma

  Hipofizës adenoma - një grup i tumoreve origjinë në tru - adenohypophysis.

  Adenomas hipofizë llogari për 10% të të gjithë tumoreve intrakraniale. Më
  ata janë të moshës 30-40 vjeç, me frekuencë të barabartë në meshkuj dhe femra.

  Madhësia e lirimit hipofizës adenomës:

 • microadenoma (më pak se 1 cm në dimension maksimal)
 • macroadenomas.
 • Për funksionet hormonale:

 • adenoma hormonally joaktiv hipofizës
 • hormone aktive
  adenoma e hipofizës (prolactinoma - prodhon Hormoni,
  kortikotropinoma - prodhon hormon adrenocorticotropic

  somatotropinoma - prodhon STH, tirotropinoma -
  tumor jashtëzakonisht i rrallë sekreton honadotropinoma hormoneve tiroide
  prodhon hormon lutenizues dhe / ose fshikëz
  hormone).
 • Manifestimet e hipofizës adenoma varet nga funksioni hormonal të tumorit. Nëse hormone aktive
  adenomas manifestimet kryesore - çrregullime hormonale specifike.
  Kur pacientët hormonally joaktive adenomas shpesh ankohen
  në shkelje të (fusha shpesh ngushtim dhe të reduktuar mprehtësi vizuale) dhe i madh
  dhimbje. Një shfaqje e rrallë e adenoma e hipofizës të madhe - një dhimbje koke të mprehta, fushat shkurtim dhe rënie


  acuity vizuale, me përfshirjen e pjesëve të veçanta të trurit - hipotalamusi
  ndërgjegje të dëmtuar.


  Diagnoza dhe trajtimi i adenomas hipofizë


  Diagnoza e hipofizës adenoma: hormonal dhe ekzaminim tërësor sy
  dhe neuroimaging. Imazhe rezonancë magnetike nga metoda primare diagnostike mund të zbulojë adenomas
  Madhësia më pak se 5 mm, por edhe me këtë në mendje, rreth 25-45% e pacientëve
  kujtoj adenoma dështon. Tomography llogaritur përdoret vetëm
  në situata të jashtëzakonshme kur është e pamundur për të kryer rezonancë magnetike për të përjashtuar të rënda
  komplikime.

  Terapia e barnave e hipofizës adenoma përfshijnë:

 • agonist dopamine (bromocriptine, cabergoline)
 • Analoge Somatostatin (octreotide)
 • antagonistët serotonin
 • Prodhimi i inhibitorëve kortizolit
 • Trajtimi kirurgjik i adenomas hipofizë: Opsionet transsfenoidalnoho (më të përdorura
  aktualisht) dhe Transcranial (në adenomas suprasellyarnyh gjigand)
  heqjen e tumorit.

  Trajtim Radioterapia është kryer si ndihmëse.

  Duhet të theksohet se për çdo tumor të veçantë lloje ekzistojnë, më
  strategji optimale trajtim.

  Mbani në mend se shumica e pacientëve duhet të trajtohen në të specializuara

  qendra shëndetësore nën mbikëqyrjen e një endokrinolog, si dhe një neurokirurg.

  prolactinoma

 • Hormoni përqendrimi 500 ng / ml - tregon terapi drogës
 • Koncentrim Hormoni më pak se 500 ng / ml - trajtimi kirurgjikale tregohet
 • Përqendrimi Hormoni 500 ng / ml, por tumor nuk përgjigjet ose jo
  përgjigjet terapisë - tregon kirurgji dhe pastaj shtrirë
  terapi të drogës
 • somatotropinoma

 • Në pacientët asimptomatikë moshuar demonstruar dozë
  terapi (bromocriptine, octreotide)
 • Në të gjitha rastet e tjera, mungesa e contraindications për të kirurgjisë

  trajtim është treguar kirurgji
 • Kur ruhen pas kirurgji përqendrimit të lartë të hormonit të rritjes, përsëritje të tumorit
  ose pas radioterapi tregoi terapi e vazhdueshme të drogës
 • Kortikotropinoma

 • Metoda e zgjedhur për të gjithë "kandidatët" për kirurgjia - heqjen microadenoma. Rimëkëmbjes vërejtur në 85% të pacientëve
 • Nëse ka contraindications për kirurgji të kryer mjekësor
  dhe / ose terapi rrezatimi
 • Hormonally adenomas hipofizë joaktiv (shpesh macroadenomas)

  Metoda e zgjedhur për të gjithë "kandidatët" për kirurgji - heqjen e tumorit.
  Radioterapi është kryer në prani të heqja e mbetur tumor paarritshëm ose

  me përsëritje paoperueshëm.

  Moti në masë të madhe varet nga madhësia e tumorit (mundësia e
  largimi radikal) dhe funksioni i saj hormonal. Kur prolactinoma dhe
  somatotropinoma shërim "hormonal" vërehet në 20-25%
  raste, mikrokortikotropinomah - 85% të rasteve (në tumore
  madh se 1 cm - shumë më pak). Besohet se makroadenom
  Shpërndarja hipofizës e më shumë se 2 cm nuk mund të hiqet plotësisht,
  kështu që brenda 5 viteve të ardhshme pas operacionit mund të shkaktojë
  rikthim

  Informacion nga artikullin "adenomës hipofizës."