Pse rriten flokët griStresi, duke rezultuar në dëmtimin e kodit gjenetik të ADN-së, duke shkaktuar mosfunksionim e qelizave përgjegjëse për ngjyrën e flokëve. Në eksperimentet në minj, është treguar se stresi çon në përfshirjen e një numri të reagimeve të njëpasnjëshme që përfshijnë qelizat e specializuara - melanocytes paraardhësit. Të njëjtat mekanizma të ndodhë në njerëzit.

Studimi do të ndihmojë për të justifikuar pse njerëzit me sindrom ataksi-telangiektazisë - një sindrom të rrallë neurodegjenerative shkaktuar nga një mutacion të gjeneve të caktuara të prirur për graying parakohshme.

Në studimin e tij, kolegët e Dr Amy Noshimura gjetur se këto gjene janë sistem specifik që mund të ndalojë të pahijshme melanocytes funksionale prekursorëve celularë.

Puna u krye futjen tentimit të qelizave me gjenit Patched në follicles flokët, në mënyrë që të kthehen flokët tona të vjetra me ngjyra e tyre natyrale.

Hulumtuesit kanë gjetur se graying shoqëruar me humbjen graduale të qelizave burimore. Megjithatë, kjo nuk është e vetmja mënyrë për të reduktuar numrin e tyre.

Gjithashtu qelizat burimore në procesin e transformimit në melanocytes pjekur nuk mund të lëvizin follicles flokët dhe flokët në zona të tjera ku ata nuk janë në gjendje të ndikojnë në pamjen e ngjyrës së flokëve. Në studimet e fundit kanë gjetur një efekt negativ të dritës ultravjollcë dhe rrezatimit jonizues mbi qelizat burimore, duke çuar në ndryshime të pakthyeshme në ADN.


Shkencëtarët thonë se qelizat burimore të dëmtuara duhet të hiqen menjëherë nga trupi në mënyrë që të ruhet cilësia e pjesës tjetër të rrjedhin. Është e njohur se dëmtimi i një diferencim të vetme qeliza burimore të çon në qelizat e parregullta e rrethojnë atë.

Dr David Fisher i Universitetit Harvard Medical, i cili gjithashtu ka studiuar mekanizmat e graying flokët, argumenton se ende shumë mundësi të përdorin këtë njohuri në praktikën klinike. Ai tha se procesi i graying është një reagim mbrojtës për qëllim nxjerrje e qelizave potencialisht të rrezikshme përmes një seri e mekanizmave unike të transformimit qelizor.

Megjithatë, pavarësisht versioneve të ndryshme, ka shumë të ngjarë të shkaktojë njollë e flokëve është stres, e cila është pika e ndryshimeve të aplikimit në nivel gjenetik.

Lajme përgatitur mbi www.news.bbc.co.uk