Pse jemi të frikësuar të flasin në publik


 • Shikoni në të kaluarën
 • Fëmijët streset
 • Frika i ka sytë të mëdha

 • Ka vështirë se një njeri i cili, në çdo rast, nuk do të ketë në përvojën tuaj të jetës e të folurit publik. Ne të gjithë e mësuar në shkollë, dhe të gjithë kishin për të vepruar në mësimet e letrave ose, të paktën, ne vetëm e quajti vendin për të kontrolluar detyrat e shtëpisë. Ndoshta shumica prej nesh mos harroni këtë ndjenjë se ne hasur kur kemi raportuar se kauzën tonë. Por të folurit publik - një pjesë integrale e kaq shumë profesione moderne.

  Frika e të folurit publik - një fenomen i zakonshëm. Frikë nga pothuajse çdo gjë. Edhe shumë folës me përvojë të ndjehen eksitim kur thyerja flas me temë të re ose të panjohura për audiencën.

  Dhe në mënyrë që të mësojnë të merren me frikë, le të përballen me atë, ai është një.


  Shikoni në të kaluarën

  Në kohët e lashta, kur njerëzit jetonin në komunitete, një faktor në mbijetesë ishte vetëm komuniteti. Njerëzit mbajtur njëri-tjetrin, duke mbuluar të gjuetisë, të mbrojtur fëmijët dhe kështu me radhë. Të jetë jashtë komunitetit - për të dëbohen ose të humbur ishte e barasvlershme me vdekje. Në këtë rast, një njeri njëherë e gjeti veten në pamjet e shumë rreziqe - kafshët e egra, element armiqësor fisit. Ndoshta kjo është një arsye se kur ne e gjejmë veten një vëmendje të grupit tuaj të synuar, zgjon në ne të njëjtën frikë lashtë gjenetik - të jetë vetëm me shumë rreziqe.  Fëmijët streset

  Në trupin tonë nga momenti i shfaqjes së tij zakarbovuyetsya jetën tonë, të gjithë historinë e zhvillimit. Të gjitha ngjarjet e rëndësishme, përvojat negative, ndjenjat, përvojat - trupi kujton çdo gjë. Secili periudha e zhvillimit shoqëruar me formimin e nje strukture muskulare të trupit. Nëse një person është në një fazë të jetës me rezultat negativ, ky kujtim mbetet në trup si clamps muskujve që bllokojnë lëvizjet e padëshiruar. Presioni muskuloz - një zonë e stresit kronik. Disa clips formojnë një bllok të ngurta.

  Shembull. Të gjitha situatë të njohur ku një fëmijë (të cilët nuk mund të flasin) duke tundur një nënë dhe reagimi i saj në varësi të përvojës formuar.

  Çfarë mund të jetë reagimi? Opsioni i parë: ajo përpiqet për të qetësuar atë poshtë, të kuptojnë atë që ai dëshiron, me fjalë të tjera, nuk tregon emocionet negative. Opsioni Dy. Ajo reagon emocionalisht dhe thotë diçka si: "Ju çfarë?! Kështu do të përsëri - Unë do të shkoj! Unë do të ju jap xhaxhai! ". Por ne e dimë se fëmija në këtë kohë mom - e gjithë bota, kjo është mbështetja dhe siguria e tij. Kërcënimi i zhdukjes së një fëmije është parë pothuajse si një kërcënim për vdekje. Trupi, pas instinktit të vetë-ruajtje, blloqe padëshiruar apo manifestimeve "të rrezikshme" të tensionit muskulare. Natyrisht, kjo nuk ndodh nga dita e parë. Por gjërat e tilla zakonisht janë përsëritur shumë herë.

  Dhe pastaj, si të rriturit, këta njerëz shpesh nuk mund edhe të fshij siç kërkohet nga situata përkatëse jetës.

  E njëjta gjë është e vërtetë e zërit. Mos harroni se si mom ndalojnë fëmijët të flasin me zë të lartë apo të bërtas në publik. Disa nga kërcënimet e mësipërme të ngjashme. Me shtimin e "Stop! Ne ishim të gjithë të shikuar! "Transmetimi gjitha llojet e negativitet se fakteve. Ajo rezulton se personi kur ai të gjithë të parë përreth dhe një shumë njerëz intercepting zërin. Ai i instalimit: ". Nëse të gjithë është përballur, dhe unë do të flas me zë të lartë - nëna ime nuk do të më dojë" Ai nuk mund të flasë, dhe kur ai fillon të flasë, shkon diçka të thatë dhe grimcuar


  Frika i ka sytë të mëdha

  Le të kthehet në ato kohë të lashta në të cilat paraardhësit tanë jetonin. E di se rëndësia biologjik i përvojës emocionale është se ai lejon një person për të shpejt të vlerësuar gjendjen tuaj të brendshme, nevojën dhe mundësitë për të përmbushur si rezultat i veprimit në dispozicion të tij. Frika - emocion që krijon vetë-ruajtjen. Dhe punon në momente kërcënim potencial për jetën.

  Imagjinoni: dendur fier, nëpër ato në heshtje ecën gjuetar lashtë. Dhe papritmas ai ndjehet si brenda dhe rritet valë në rritje të frikës. Ajo reagon menjëherë dhe ikën ose, anasjelltas, përgatitjen e armëve.

  Dëgjon një ulërimë e shurdhër dhe e kupton se në një çift duzinë hapash tek përgjojnë në pritë saber-dhëmbëzuar tigër.

  Dhe këtu nuk është e qartë kush fiton, por fakti mbetet - është përgjigjur në mënyrë adekuate në një rrezik. Kështu, ne mund të them se shumica e njeriut të lashtë në frikë u ngrit për shkak të kërcënimit real të ekzistencës fizike.

  Tani, shkoni "përsëri në të ardhmen", dmth sot. Metropol Normal banor ndjehet frika e vërtetë disa herë në ditë. Dhe në 90 për qind të rasteve kjo frikë nuk është një kërcënim për jetën në kuptimin e drejtpërdrejtë të fjalës. Kjo është frikë veçanërisht e vërtetë që ne përjetojmë në punë - marrëdhënia me shefin, kërcënimi i humbjes financiare, kërcënimet karrierës dhe kështu me radhë.


  Për më tepër, sa më e lartë që ne të marrë jashtë, më shumë ka për të humbur. Kjo nuk është e habitshme. Pas punës për shumë prej nesh merr vendin kryesor në jetë. Për më tepër, në qoftë se ju ndiqni me kujdes tjetrin, atëherë ka shumë të ngjarë, rezulton se ne jemi nën stres presion pothuajse gjatë tërë kohës. Kujdesi punë, zhurma e qytetit (e cila në vetvete është truri i mundimshëm), stimuj të ndryshme të informacionit - politikën e krizës, inflacion, dhe më shumë - të gjithë këta faktorë të krijojë një situatë ku mbijetesa instinkt fillon të fjalë për fjalë "shkoni off-shkallë" dhe "buggy" . Duke cituar rezultatin e gjithë kjo - neuroses, phobias, frika nga çdo gjë. Ekstrem i dytë - instinkt mbijetesën dulled.

  Në natyrë, këto dy ekstreme duket shumë e ndritshme. Disa janë të frikësuar për të zhytem duart në mëngë frika e kapjen e të ftohtë. Të tjerët rritet shkëmb pjerrta, ndjenja e rrezikut. Pastaj ata hequr shpëtuesit.

  Pra afër natyrës, miqtë, shpesh duke e lënë. Prania e thjeshtë në vivo kontribuon në restaurimin gradual të bilancit emocional.

  Të gjitha këto arsye mund të identifikojnë me lehtësi dhe të shpëtoj prej tyre nga vetë ose me ndihmën e psikoterapisë. Dhe ndërsa të folurit publik nuk do të jetë një problem.

  Informacion nga neni O.Rossiyskoho "Pse ka një frikë e të folurit publik?"