Kronike lodhje - një sëmundje si AIDSPak prej nesh e di ndjenjën e lodhjes, kur duket se detyron një fund, disponimin në zero dhe të biznesit të pazgjidhura me turp memec kërkojnë vëmendje. "Unë kam lodhje kronike" - këto fjalë shpesh dëgjoj nga kolegët dhe të afërmit të cilët ndonjëherë janë të pavetëdijshëm se sindromi i lodhjes kronike - nuk është vetëm emri i lodhjes zakonshme dhe virus, si sëmundje të AIDS.

Që vuajnë nga kjo sëmundje ankohen për lodhje të vazhdueshme dhe të rëndë, ton të ulët, migrenë, humbje kujtese dhe pagjumësi. Ndonjëherë, dhimbje në muskuj, problemet e shëndetit mendor dhe ka një konstante nyjet limfatike fryrë. Aktualisht, sindromi i lodhjes kronike është diagnostikuar në më shumë se 17 milionë njerëz në botë.

Sipas shkencëtarëve më të fundit kërkimore, 68 e 101 njerëzve të anketuar të cilët u ankuan e virusit lodhjes kronike zbuluar XMRV. Në grupin e kontrollit të njerëzve të shëndoshë, ky virus është zbuluar në vetëm 3,8%, dhe në procesin e hulumtimit të mëtejshëm virus u zbulua në pothuajse 98% të pacientëve.

Sipas shkencëtarëve, jo larg dita kur virusi u njoh zyrtarisht sëmundje virale që prek sistemin imunitar, nervor dhe muskulor, i cili, si SIDA, infekton trupin për jetën. Shumë shkencëtarë besojnë se një lajmëtar i virusit herpes sëmundjes, e cila ka një efekt negativ në sistemin imunitar dhe "portë e hapur" virus lodhje kronike.Ekspertë të tjerë besojnë se autorët e shfaqjes së sindromit i lodhjes kronike është një virus i zakonshëm i frymëmarrjes, dhe viruset lisë së dhenve dhe retrovirusët, të cilat janë të shpërndara gjerësisht dhe shpesh jetojnë në trupin e njeriut për vite, fillimisht nuk e manifestimit veten. Shtysë për zhvillimin e saj mund të shërbejë si çrregullime neurologjike, dietë të varfër, mungesa e ushtrimit dhe mungesa e ajrit të freskët.

Sipas të dhënave të shkencëtarëve, sindromi i lodhjes kronike shpesh prek njerëzit e moshës së punës mbi 30 vjet, më shumë gra janë më emocionale, të prekshme për sugjerime dhe më i dobët fizikisht. Në rrezik janë punëtorë njohurive dhe, si shpesh efekte të mëdha negative punën mendore shumë më e ashpër dhe ata që janë të ekspozuar shpesh ndaj stresit dhe ka të bëjë me arritjet e tyre të jetës shumë të kërkuar.

Hulumtuesit sugjerojnë se sindromi i ardhshëm i lodhjes kronike mund të jetë i sëmurë në 1,5% të popullsisë së planetit tonë. Për të parandaluar përsëritje të sëmundjes janë duke u zhvilluar barna antiretrovirale.

Lajme përgatitur në www.nytimes.com