Në botën e gjumitPrandaj, nga fazat më të hershme të njerëzimit, dita është projektuar për të komunikuar me botën e objekteve konkrete, për gjueti, punë në terren, duke e bërë mjete, dhe natës kur nuk ka punë është e pamundur, duke krijuar një pauzë natyrore në aktivitetin - se ishte koha për të fjetur.

Bota e gjumit vetë duket zbrazëti që nuk ka formë, kufijtë, matjet në hapësirë ​​dhe kohë. Ndërsa ne gjumë, ne brenda natës i banuar këtë me mijëra pavlefshme të njerëzve, objekteve, vizionet, Dashuri, në të shkurtër, ëndrrat tona. Të dy botë - bota e me orar të plotë dhe gjumi - po aq e vërtetë, pa marrë parasysh se sa të ndryshme ata mund të duket!

Në rrjedhën e çdo 24 orëve ne të gjithë të ndjehen efektet e dy të ndara nga realitetet në këto botëve.

Për shumicën prej nesh kjo cikël ditor është i ndarë në tre periudha të aktivitetit të reduktuar. Mëngjes fillon periudhën e parë të punës (zakonisht një dritë maksimale ditë) në mbrëmje ajo ndryshon periudhën e përkohshme kur ne fillojmë të vënë mënjanë një anë të kujdesit ditor të botës (zakonisht të errët), dhe më në fund një periudhë e gjumit.

Kur periudha e përkohshme (zakonisht një rikrijim dhe argëtim) ​​përfundon, ne ngadalësojë aktivitetin, vëmendjen tonë më shumë dhe më të tërhequr për veten tonë dhe të mjedisit tonë të menjëhershme. Ne kufizojnë veten në fillim të hapësirës së banesës, dhoma gjumi dhe pastaj në fund të shtratit.

Së bashku këtë shkallë ngushtim fizik të mjedisit rrethues, qendra psikologjike e vëmendjes tonë është gjithashtu ndryshon, duke lënë shumë artikuj me interes në botë, dhe më shumë.


Afrohet jetën e trupit të vet.

Ne të vendosë se është koha për të shkuar në shtrat.

Kushtet mjedisore, dhe një fazë në të cilën ngjarjet janë luajtur gjumin tonë - një krevat. "Bed, miku im - kjo është jeta jonë - shkruan Guy dë Mopasan - Këtu ne jemi të lindur, ne dashuri këtu dhe vdes këtu." Dhe këtu në këtë vend të rëndësishëm të përvojës njerëzore, të takohemi me botën e veçantë të gjumit.

Shtrirë në shtrat me sy mbyllur, ne braktisim botën e përditshme. Ne jemi të rrethuar nga vizionet predsonnymi, ne mes të rrugës në mes të ditës dhe dembelizmit gjumë të vërtetë. Nëpërmjet turbullira e mendimeve të përditshme kjo periudhë ëndërrim është koha për disa njerëz, stimuluese krijimtarisë.

Duke u kthyer në botën e përditshme në botën e natës, ne jemi të përqëndrohet më të fortë në trupin e tij. Të vetëdijshëm për organet e tyre të brendshme ndryshe se ju lejon të përjetojnë jetën e përditshme. Ne të gjithë e qartë ndjeni rrahje zemre, funksionin e organeve të brendshme para se pothuajse të padukshme, të tilla si mushkëri dhe traktin e tretjes. Muskujt tonë më të rënda, fokusohet në duart dhe këmbët, kreu i zhytur thellë në jastëk. Paralelisht me këtë ndjenjë në rritje i ndryshimeve veta trupit ndodhin në tru. Azerinskiy dhe Kleitman gjeti se lëvizja e shpejtë e syve (REM) të lidhur me ëndrrat. Duke përdorur këtë fenomen si një tregues prish mendjen dhe hulumtim tjetër të kryer në laboratorët e SHBA, dhe gjeti se valët e trurit gjatë gjumit kanë një konfigurim të rregullt, i njohur si ritmin alfa.

Ndërsa truri fillon të prodhojë valët alfa, tensioni i gjakut ulet pak, zemra rreh frymëmarrje të ngadalshme gjithashtu ngadalëson dhe bëhet më i rregullt, frenohet traktin gastrointestinal, aktiviteti i gjëndrave tona ndryshon. Temperaturën e trupit, ul.

Kur mendimet dhe imazhet flashed në fokus smenyayuschehosya mendjet tona, marrëdhënie të plotë me botën ditë shpërbëhet gradualisht. Dhe pastaj papritmas, si rreze e fundit perëndimore, dritë ditë zhduket krejtësisht. Ju tani ekzistojnë vetëm në botën e natës. Ju ra në gjumë.

Çfarë ndodh me ndjenjat tona në botën e gjumit? Sa mundemi.

Zhurmë? Çfarë dvyzhenya sytë tanë kur ne "look" Dreams? Pse kthehemi natën, duke ndryshuar sjellje?

Ne fle. Por diçka e rëndësishme ka ndodhur, edhe nëse ne nuk e kuptojnë që ne ishim funksionalisht i verbër! Eksperimentet kanë treguar se edhe nëse qepallat të mbetet e hapur dhe flashes dritë para nesh. Gjatë gjumit, personi nuk ka njoftim dhe nuk e mbani mend atë. Ky test i saktë, duke treguar një verbëri funksional është bërë në mënyrë të përsëritur në laboratorët për studimin e gjumit. Por tingull të mprehtë e çuditshme mund të na zgjojë. Disa zhurmave të njohur nuk na mërzit dhe madje mund të "shkëmb", por një zhurmë e papritur e pazakontë do të na zgjoheni menjëherë.

Ashtu si pothuajse e pamundur për të kallëzoj deri në kafshët e egra dhe veshi i njeriut është vigjilent gjithë natën kundër tingujt e pazakontë. Pra ne gjumë, sytë lëvizin pak, trupi qëndron plotësisht në disa sjellje e gjumit. Por nuk është diçka e re që nuk ka qenë në një gjendje të syçeltësi. Këto janë disa aminet substanca biologjikisht aktive e familjes prezantim cila fillon të rritet dhe ata grumbullohen në qeliza të ndryshme dhe grupe të qelizave të indit të trurit.
Nëse ne nuk fle kohë të mjaftueshme, ky proces nuk do të shkojë me rregullsinë e duhur - dhe kjo është një nga arsyet që kanë mungesë e gjumit për një kohë të gjatë ka dobësuar efekt në funksionimin e trupit.

Ne gjithashtu, për shembull, ne e dimë se antitrupat që luftojnë infeksionin, i prodhuar gjatë gjumit në sasi të mëdha. Kur ne të pushuar, trupi mund të përqëndrohet në proceset tonik, dhe rendi prandaj më mirë në kohë të sëmundjes - është mjaft gjumë.

Pastaj një ngadalshëm lëvizjet e syrit faza (NBDH) ndryshimet në fazën REM. Tani sytë tanë mbyllur gjatë shekujve filluar të zbatojnë të njëjtat lëvizje të shpejta dhe të njëkohshme në drejtime të ndryshme, të cilat karakterizojnë aktivitetin tonë të përditshme. Ne në të vërtetë të "shohin" ëndrrat tona dhe të ndjekin veprimin përmes syve. Vlera e këtij "vizioni" thekson faktin se verbër që nga lindja nuk kanë ëndrrat vizuale dhe për këtë arsye nuk mund të "shohin" ëndrrën e tij.

Verbër që nga lindja një person përdor në ëndërr shqisat e tjera: prekje, dëgjimin, erë. Njerëzit të verbër më vonë vazhdojnë të kenë ëndrra të vizuale.

Kur ne shohim ëndrrat, presionin e gjakut dhe rritje temperaturën e trupit, ne kanë filluar të marr frymë pak a shumë rregullisht, lëng stomakut dhe adrenalin jashtë shpejt. Nën-REM fle gjitha funksionet janë aktivizuar ndjeshëm, duke arritur në një nivel të syçeltësi, dhe nganjëherë në rritje të intensitetit të tillë që të paktën zgjuar duke folur për ankthit ekstrem apo edhe panik. Duket se trupi është Rreziqet e mundshme në mjedis dhe ngre veten në mënyrë të mjaftueshme për të monitoruar situatën nuk zgjoheni.

Ndonjëherë ajo është e shoqëruar me ëndrra të këqija ngacmim. Njerëzit të cilët janë të prirur për sëmundje të tilla si ulcera në stomak, astma, dështimit të zemrës, veçanërisht në sulmet e natës e mundshme të këtyre sëmundjeve gjatë periudhës së stimulimit.

Në shtetin e pagjumë gjumit ne nuk do të ndjehen ndryshimet që po ndodhin në trurin tonë dhe trupit. Ne nuk jemi të vetëdijshëm për ekzistencën e vet si është në realitet - ". Gjumë të vdekur" ne gjumë

Në ëndërr tiparet e personalitetit nuk janë thjesht një kuptim individual i ëndrrave, por edhe në llojin e përmbajtjes dhe kohëzgjatjes së gjumit. Njerëzit janë krijues apo keni për të zgjidhur problemet dhe konfliktet janë neurotik kanë tendencë për të fjetur më gjatë, më të qëndrueshme fazën REM, dhe zgjoheni ndjenjë më pak pushim se sa burrat "e kësaj bote".

Gjumë shumë të thellë, kur truri normalisht aktiv dhe trupi janë të përfshirë gjerësisht në funksion të rimëkëmbjes - një fazë NBDH-4. Kjo fazë është përqëndruar kryesisht në pjesën e parë të natës. Gjatë gjysmë orën e parë që shpenzojmë në fazë 4 gjumit është në të vërtetë aq kohë sa në të gjithë natës. Kështu, eksperimente laboratorike konfirmojnë bashkëshorte të vjetra përrallë që fle më mirë - të fjetur për herë të parë. Eksperimentet kanë treguar se NBDH-gjumi është jetike për funksionimin e shëndoshë të botës, në një ditë. Një njeri mund të privojë REM-gjumë, kur të zgjoheni atë çdo herë elektroencefalogramë tregon se ai filloi të shohë ëndrra, dhe kjo nuk do të sjellë dëme të dukshme.

Por, duke e lënë atë person njëjtë pa NBDH-gjumë, atëherë përfundimisht kjo do të çojë në nervozizëm dhe humbje të gatishmërisë mendor, si dhe privimin e plotë e gjumit.

Kur ne fillojmë të jetojmë përsëri në botën e përditshme shumica prej nesh kanë gatishmëri mendore paraprin fizik. Për këtë arsye, ajo është e mirë për të hyrë në takimin e parë me një botë vertikale ngadalë në qoftë se ju jeni të dorëzuar të drejtë, tërheq këmbën e djathtë jashtë krevatit (ose majtas në qoftë se ju kanë mbetur me duar) dhe ngadalë ndiqni këmbën e saj të tjera.

Tani jeni gati për të marrë dhe të fillojnë të gjatë.