Stresi gjatë shtatzënisë është i mirë për fëmijën


Në një studim të kryer nga hulumtuesit nga Universiteti i Hopkins, përfshirë 137 gra që kishin hasur disa probleme të veçanta gjatë shtatzënisë. Gjendjen psikologjike të pjesëmarrësve studiuar gjatë 6 javëve të fundit të shtatzënisë. Monitorimi i shëndetit të fëmijëve dhe nivelit të zhvillimit zgjati për 2 vjet pas lindjes së tyre.

Objektivi i studimit ishte për të identifikuar lidhjen e mundshme ndërmjet stresit të përjetuar nga nëna gjatë periudhës së fundit të shtatzënisë dhe zhvillimit defekte, rritja e ngadalshme dhe probleme të sjelljes tek fëmijët e tyre.

Megjithatë, në kundërshtim me pritjet, hulumtuesit të marra dhënat janë duke folur për tendencën e kundërt: Fëmijët e lindur nga gratë shpesh përjetojnë stres gjatë shtatzënisë u rritën më shpejt dhe ishin përgjithësisht të shëndetshme se fëmijët e gruas Shtatzënitë e të cilëve procedohet në një mjedis relativisht të qetë.Aktualisht, shkencëtarët ofrojnë dy shpjegime të mundshme për variacione të zbuluar ato fenomen. Sipas versionit të parë, marrëdhënia në mes stresit, e cila po përjeton nëna gjatë shtatzënisë, dhe zhvillimi më i suksesshëm i fëmijës pas lindjes mund të jetë për shkak të efekteve të dobishme në kortizolit në zhvillim hormon fetusit, e cila është sekretuar nga trupin e nënës gjatë stresit.

"Cortisol, një hormon stresi, ka një reputacion të keq, por të gjitha organet e trupit të njeriut duhet që ajo të zhvillohet në drejtimin e duhur - thotë koordinatori i projektit hulumtues Profesor Janet Dipierto. - Ndoshta ky hormon mund të stimulojë zhvillimin e organeve të brendshme të fëmijës para lindjes ".
Nga ana tjetër, shkencëtarët zbuluan një model mund të shpjegohet me anë të karakteristikave personale dhe stileve te jetes e femrave që morën pjesë në studim. Shumica e grave që ankoheshin për stresit, të çojë një jetë aktive pa vuajtje depresioni dhe kurrë nuk kërkoi ndihmë nga psikiatërve. Është e mundur që këto gra kanë qenë gjithashtu aktiv në edukimin e fëmijëve dhe kujdesin për ta, gjë që shpjegon zhvillimin e tyre të shpejtë, sugjeron profesor Dipierto.

Shkencëtarët ishin të befasuar rezultate të papritura të hulumtimit të tij. Sipas Janet Dipierto, nënat e ardhshme më në fund mund të merrni frymë një psherëtimë e ndihmave dhe për të marrë frikën shtesë rreth stresit dikur transferuar.

"Nuk Shmangni stresin duhet, sepse ajo është fëmijë i keq, por për shkak se ajo është e dëmshme për vetë tuaj", - thotë ajo.

Diskutoni komuniteteve:

  • Stres
  • Shtatzënia dhe lindja
  • Më i lartë